OBNOVA OD POTRESA

Špicere na Cvjetnom trgu dočekao neobičan prizor: ‘Ako nas vrijeme posluži do Uskrsa smo gotovi‘

U unutrašnjosti Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu nalaze se zaštitne skele, a sada se obnavlja zvonik
 Patricia Kiš

Radovi na Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu u središtu Zagreba su u punom jeku. Danas su s crkve skinute kapa zvonika i zvona zbog nadolazeće restauracije zvonika, a kraj radova očekuje se sredinom petog mjeseca. Unutrašnjost je u potpunosti sanirana te se Bogoslužja redovito održavaju.

- Unutra je sve sanirano i osposobljeno, predstoje nam radovi na krovu i zvoniku koji je zaštićen. Ako nas vrijeme posluži, nadamo se završetku radova do Uskrsa, no realnija procjena za završetak radova je sredina svibnja, rekao je protojerej-stavrofor, zagrebački arhijerejski namjesnik i starješina hrama otac Duško Spasojević.

image
Patricia Kiš

Dodao je da se u unutrašnjosti crkve i dalje nalaze zaštitne skele koje će biti uklonjene tek nakon što završi oslikavanje za koje će zasigurno trebati duže vrijeme.

U potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, na udaru se našla i katedrala Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske Pravoslavne Crkve. Oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a ugrožena je i statika konstrukcije. Konzervatorski zavod u Zagrebu još je 5. svibnja 2020. izdao mjere zaštite za obnovu hrama zbog čega su odmah postavljene zaštitne skele koje su omogućile nesmetano vršenje bogosluženja.

Prošli Uskrs, zbog obnove hrama, vjernici su dočekali na Svetom Duhu gdje je vikarni episkop patrijarha Porfirija, vladika Justin, služio dvije liturgije kako nalažu običaji. Posluži li ih vremenska prognoza, koja je potrebna za izradu fasade, ovaj Uskrs možda dočekaju u potpuno renoviranoj crkvi.

image
Patricia Kiš

Crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu teško je stradala i u potresu 1880. godine, tako da je ovo drugi put od njenog postojanja da prolazi obnovu. Radovi su se pojačali u veljači prošle godine, a situaciju je dodatno otežalo što je hram Preobraženja Gospodnjeg zaštićeno kulturno dobro zbog kojeg su morali pronaći pouzdane majstore. Žbukanje je također bilo podložno odobrenju konzervatora da bi se osigurala ista granulacija i materijal kojim se radilo i ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 05:15