40 ILI 20 LITARA?

Šprajca ismijali zbog komentara o volumenu ZG vrećica: ‘Loša matematika i loše novinarstvo‘

Borna Lozo iz Možemo! je na svom Facebook profilu testirao vrećice od 40 litara
 Facebook, Cropix

Od danas, 1. listopada, na snazi je novi model odlaganja otpada, a već danima se na društvenim mrežama vode polemike oko novih vrećica za otpad u Zagrebu. Neki čak i tvrde da u vrećice ne stane otpada koliko na njima piše.

TV voditelj Zoran Šprajc na Instagramu je komentirao volumen ZG vrećica i na fotografiji stavio vrećice od 20 i 40 litara jednu do druge.

- Stvarno ne morate znati geometrijske formule da se vidi da netko nekog vara, napisao je samouvjereno, ali ubrzo su ga ubrzo demantirali te je postao predmet sprdnje.

- Ipak treba znati geometriju, poručio mu je jedan korisnik.

- Sreća da se volumen računa sa sve tri dimenzije, a ne s dvije kako se to aludira u tekstu, napomenuo je.

Šprajcovu objavu vjerojatno je vidio i Borna Lozo iz Možemo! koji je na svom Facebook profilu testirao vrećice od 40 litara. Objavio je snimku na Facebooku na kojoj su vidi da su on i prijatelj osam puta punili plastičnu bocu od 5 litara te su svu vodu ulili u vrećicu od 40 litara. Nakon što su ulili osmu bocu, u vrećici je ostalo još malo prostora. Tako da je vrećica položila test.

Slučaj je komentirao i Aleksandar Hatzivelkos, aktivist i profesor matematike.

- Šprajcov prilog zorno demonstrira dvije stvari: što je to loša matematika i što je to loše novinarstvo.

Loša je matematika kada se formula izvedena za neki tip problema primijeni na drugi tip problema bez provjere da li taj drugi tip problema zadovoljava uvijete na temelju kojih je izvedena prva formula. Npr. ako recimo računamo volumen zatvorene vrećice fiksnih rubova (kao na primjer volumen jastuka), onda istu formulu ne možemo samo tako koristiti za volumen otvorene vrećice, koja je k tome u pakiranju presavinuta po bočnim rubovima, objasnio je.

I gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na tu problematiku i zamolio građane da ne šire dezinformacije.

- Fake news je da je volumen vreće od 40 litara samo 28 litara, mislim da je to nevjerojatno. Mislim da svatko može uzeti vrećicu od 40 litara i provjeriti volumen. Molim da prestane dezinformacijska kampanja, to nije točno, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:59