OBEĆANJE PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE

Šprem ponovo kontrira Bandiću: Neće biti poskupljenja vrtića!

Prema Bandićevom modelu subvencioniranja cijena vrtića, koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja, roditelji će smještaj svoje djece plaćati od 200 do 2000 kuna
 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština ponovno će, čini se, preuzeti ulogu izvršne vlasti i unatoč važećoj odluci o smanjenju subvencioniranja dječjih vrtića, predložiti svoju odluku prema kojoj bi cijene smještaja djece u predškolskim ustanovama ipak bile niže.

Boris Šprem, predsjednik Skupštine, danas je na javnoj raspravi, održanoj u Kući ljudskih prava na inicijativu udruga RODA i Vrtić za sve, istaknuo kako je SDP-ova većina u gradskom parlamentu bila prisiljena prihvatiti proračun kako ne bi došlo do raspisivanja izvanrednih izbora te obećao da neće doći do poskupljenja vrtića.

No, Bandić je u nekoliko navrata najavio da neće odustati od svoje odluke, a može li ju Gradska skupština mijenjati mimo gradonačelnika, u pitanje su doveli HDZ-ova Danira Bilić i HSS-ov Darko Vuletić. Oni, naime, tvrde kako je poskupljenje vrtića izglasano u sklopu proračuna, a samo Bandić može predlagati njegove izmjene i dopune.

- Odgovorni smo za neodgovorno ponašanje izvršne vlasti i temeljem Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, u kojem se navodi da jedinica lokalne samouprave odlučuje o participiranju cijena vrtića, možemo predlagati svoje odluke. To ćemo i učiniti na sljedećoj sjednici 22. travnja - odgovorio je Šprem, podsjećajući kako je Skupština lani samostalno donijela odluku o ukidanju taksi monopola u Zagrebu.

Prema Bandićevom modelu subvencioniranja cijena vrtića , koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja, roditelji će smještaj svoje djece plaćati od 200 do 2000 kuna , a to je, tvrde udruge, neprihvatljivo. Isto kao i primjenjivost dohodovnog cenzusa u situaciji u kojoj ne funkcionira OIB.

- Cijene se određuju prema lanjskim mjesečnim primanjima svih članova kućanstva, bez obzira na zaduženja i visinu kredita. Što ako jedan roditelj ostane bez posla? Tko su članovi kućanstva? Koliko će Gradska uprava time uprihoditi? Hoće li naša djeca imati bolje uvjete u vrtićima? Zašto osobe s invaliditetom nemaju prednost pri upisu djece u vrtiće? - samo su neka od pitanja koje su roditelji jučer postavili, a na koja nisu dobili konkretne odgovore. Bosiljka Devernay iz Gradskog ureda za obrazovanje rekla je tek kako će većina roditelja, prema važećoj odluci, vrtiće plaćati manje nego do sada.

Mirela Blažanović iz udruge RODA i Petra Rogić iz udruge Vrtić za sve tvrde kako je odluka o poskupljenju vrtića donesena ishitreno i kako se manipulacijama može prevariti sustav. Iako se nadaju kako će Skupština ispuniti obećanje i onemogućiti poskupljenje vrtića, smatraju kako je prekršen članak 16. Ustava, zbog čega je ovih dana tražiti ocjenu ustavnosti Bandićeve odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:55