NEHUMANI BOJKOT

SRAMOTA! Roditelji ne daju da im djeca idu u drugu učionicu, a tako bi pomogli malom Denisu koji boluje od cerebralne paralize!

Zahod je u prizemlju, a razred na 1. katu škole

ZAGREB - Roditelji učenika 3.c razreda OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu odlučili su su pobuniti protiv premještanja učionice svoje djece na prvi kat škole. Zbog toga jučer nisu poslali svoju djecu na nastavu pa je prostorija u prizemlju ostala prazna.

Najbolje rješenje

Apsurdna pobuna postaje nehumana kad se otkrije razlog takvom ponašanju: 6.a i 3.c trebali bi zamijeniti mjesta da bi Denis Bjelčić, 13-godišnjak koji boluje od cerebralne paralize, mogao normalno sudjelovati u nastavi i odlaziti na WC.

Naime, Denisu je u listopadu prošle godine otkriven bubrežni kamenac, a liječnica mu je preporučila da pije što više vode. Zbog toga je Denis puno češće morao na WC, koji se nalazi u prizemlju škole, a njegov je razred na prvom katu.

- Postoji skalomobil, no da bi moje dijete sišlo s njim u prizemlje i obavilo što treba, potrebno je oko 45 minuta. Skalomobil se užasno trese i nezgodan je pa sam zamolila pomoć ravnateljice. Ona je najprije odbila pomoći, no nadležne su institucije došle u školu, snimile situaciju i ocijenile da je najjednostavnije da jedan razred iz prizemlja i razred mog sina zamijene mjesta. Tu su počeli problemi. Ravnateljica je odmah rekla kako misli da će se roditelji buniti. Odlučeno je da se preseli 3.c razred, jedini u prizemlju čiji učenici nemaju stalni boravak u školi. Navodno im smeta što će njihova djeca biti u okruženju djece iz petog i šestog razreda. Pa nisu to nasilnici, čega se oni boje? - pita se Denisova majka Nadica, šokirana razvojem situacije.

Gdje je humanost?

Tvrdi da su se roditelji djece iz 3.c tužili na sve strane: gradonačelniku, Ministarstvu znanostu, obrazovanja i športa, članovima Vlade...

- Ne mogu vjerovati da su se oni toliko angažirali samo da bi mom sinu zaustavili prelazak u prizemlje. Jučer je samo jedna majka dovela svoje dijete, a kad je vidjela da to nije učinio nitko osim nje, odlučila je dijete odvesti kući. Ne znam razumiju li ti roditelji da se to čini samo i sključivo zbog Denisova zdravlja, a ne zbog nečijeg hira? Čini mi se da ljudi misle da je humanost jednom godišnje nazvati neki humanitarni broj i donirati koju kunu, a ostalo vrijeme biti okrutan prema svima. Ovo je situacija u kojoj se zaista pokazuje nečija humanost - tuži se majka Nadica.

Denisov razred uz njega

Kaže kako je sretnom čini samo to što je Denisov razred uz njega i pruža mu potporu. On sam, kaže, rekao joj je da bi on roditeljima koji se bune protiv preseljenja dao da se jednom provozaju skalamobilom, da vide kako je njemu svaki dan. Činjenica da su roditelji djece iz trećeg razreda protiv njega teško mu pada, a nevjerojatno je da uz sve probleme s kojima živi svaki dan Denis mora prolaziti i ove muke.

Jedna od majki koja jučer nije poslala dijete u razred je i psihologinja Dijana Kobas Dešković. Ona nam je kratko rekla kako ne zna zbog čega drugi roditelji nisu poslali svoje dijete na nastavu, ali da je njeno ostalo kod kuće zbog prehlade.

U školi nas odbili i šute

- Mislim da ostale stvari nisu relevantne za javnost, roditelji će se obratiti medijima kad budu smatrali da je to potrebno - rekla nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

Ravnateljica škole Dubravka Matković odbila je razgovarati s nama i objasniti nam zbog čega je došlo do problema i na koji ga način ona pokušava riješiti. Nije nas čak htjela ni saslušati. Samo je po portiru poručila da neće razgovarati s nama. Više sreće nismo imali ni s Denisovom razrednicom.

- Ne bih željela ništa komentirati i molim da me shvatite. Moja je ravnateljica već odbila razgovarati s vama i zato ne bi bilo u redu da ja nešto govorim - rekla nam je Renata Opašić, razrednica 6.a.

U nadležnom ministarstvu kažu kako su pokušali pronaći rješenje te da su održali sastanke s ravnateljicom škole i roditeljima.

Agencija za odgoj i obrazovanje provela je nadzor u školi i naredila zamjenu učionica, s čim se složila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Dva sastanka u školi

- Ministarstvo je dobilo podnesak roditelja učenika 3. razreda koji nisu zadovoljni predloženim rješenjem dok se ne izvrši potrebna prilagodba škole. Nakon toga održali smo dva sastanka s predstavnicima vijeća roditelja, Grada Zagreba i Agencije za i obrazovanje. Predloženo je da se kao privremeno rješenje postupi sukladno mišljenju stručno-pedagoškog nadzora i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom - kažu u Ministarstvu.

Denis uspijeva unatoč svim preprekama

Denisova dijagnoza je teška: ima cerebralnu paralizu i slijep je na jedno oko, dok na drugo vidi 10 posto. Ugrađena mu je pumpica u mozak, kreće se u kolicima i potpuno je ovisan o tuđoj pomoći. Do sada je imao devet operacija, a njegovi roditelji s ponosom ističu da je njegov napredak izuzetno velik: motorika mu napreduje, vid je dobro funkcionirajući, može samostalno sjediti na stolcu... Unatoč svim preprekama, ovaj tinejdžer uspješno pohađa redovnu nastavu. Gradivo koje obrađuje je isto, samo što on ima prilagođeno ispitivanje. Još od vrtića, njegovi su prijatelji znali da moraju biti pažljivi prema njemu, jer bi pumpica u njegovoj glavi mogla otkazati zbog udarca ili pada. Tako je i danas - prijatelji i dalje paze na njega, pružajući mu potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:08