KRŠE SE PRAVILA

Sramotan incident Holdinga: Miješani i biootpad, plastika i papir - sve je završilo u istom kamionu

Sad mi je jasno zašto to rade noću. To danju ne bi mogli pred svim stanarima i prolaznicima, kaže Dragica Lazić, predstavnica stanara

Smeće u Središću završilo je u istom kamionu

 Screenshot/HRT

Dok zagrebačka vlast na svoj način pokušava uvesti red u naplatu i odvoz otpada te potiče građane na odvajanje, sama se ponegdje ne pridržava vlastitih pravila.

Snimke od četvrtka navečer, na kojima se vidi kamion koji oko ponoći dolazi u zagrebačko naselje Središće, pokazuju da građani odvajaju, a onda sve završi u istom košu. Radnici Holdinga najprije skupljaju otpad ostavljen pokraj kanti jer u njima više nije bilo mjesta. A onda sve - najprije miješani otpad pa biootpad, plastika, na kraju i papir - završava u istom kamionu, objavio je HRT.

Snimku je vidjela predstavnica stanara zgrade čiji se otpad odvozio.

- Zgrožena sam, nemam što reći, ja stanujem na istočnoj strani pa ne vidim to uvijek, ali sad mi je jasno zašto to rade noću. To ipak danju ne bi mogli raditi pred svim stanarima i prolaznicima - naglašava Dragica Lazić, predstavnica stanara.

Zagrebački Holding: ‘Radi se o izoliranom incidentu‘

O toj situaciji među građanima nema podijeljenih mišljenja. Iz Uprave Holdinga poručuju kako je riječ o izoliranom incidentu, sve istražuju i krivci će odgovarati.

- Mi još uvijek utvrđujemo činjenice i što se zapravo dogodilo u ovom velikom incidentu. Nakon što utvrdimo sve činjenice, onda će i odgovorne osobe, sudionici samog incidenta, biti sankcionirani, jer se ne pridržavaju uputa poslodavca i protokola o postupanju s komunalnim otpadom - rekla je Matija Subašić-Maras, članica Uprave Holdinga.

Dodaju i kako se nadaju da ovo neće utjecati na nove navike građana vezano za odvajanje otpada jer se, od uvođenja novog sustava, smanjuje količina miješanog otpada. Ali građani su ponovno jasni - problemi se ne rješavaju lako.

- Problem sa smećem traje jako dugo i mislim da po pitanju smeća nije ništa napravljeno - rekla je Dragica Lazić, predstavnica stanara.

- Ja bih htjela da je naše smeće zbrinuto i da je sve u redu, a sad zavisi od čistoće hoće li redovito odvoziti ili ne, zasad ne odvoze redovito - naglasila je.

Kazne za ovo trebaju biti barem onolike kolike građani dobiju za nepropisno odvajanje, piše HRT.

Simončić: ‘Sakupljamo otpad, ali nemamo prerađivačkih kapaciteta‘

- Osnovni problem je što ne znamo kamo s otpadom koji smo odvojili - kaže Viktor Simončić, samostalni savjetnik za okoliš, otpad i održivi razvoj. Kaže da su prerađivački kapaciteti mali, koncentrirali smo se na izdvajanje otpada, ali ne i na to kamo s njim. Ako Zagreb neće imati odgovor na pitanje gdje s otpadom, imat će problem, smatra Simončić.

- Građanima se mora osigurati sustav odlaganja koji je komotan i jednostavan, ali kad ta kanta dođe nekamo, ona mora imati svoju sortirnicu - naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:44