DRAMA U CENTRU ZAGREBA

Srušio se balkon, žena propala na kat ispod: ‘Bojala se pomaknuti, govorili su joj da izdrži‘

Balkon je pao u Ulici Republike Austrije s četvrtog na treći kat i to baš u trenutku kad se na njemu nalazio jedan muškarac

Urušavanje balkona u Zagrebu

 Cropix/Čitatelj

Izlazak na dotrajali balkon na 4. katu stambene zgrade u zagrebačkoj Ulici Republike Austrije u kasnim popodnevnim satima četvrtka pamtit će dok živi 26-godišnja Tijana P. Jer ona slobodno može reći da se oko 16.40 sati 24. ožujka 2022. godine rodila po drugi puta. Naime, u to se vrijeme pod njezinim nogama u jednom trenutku doslovno izmaknulo tlo. Dok je stajala na balkonu uz rub metalne ograde ona je zajedno s kompletnim balkonom koji se odvalio, propala te pala na, također dotrajali balkon na kat ispod.

U isto vrijeme, kako je prema nekim informacijama na samom izlazu na balkonskim vratima stajao i njezin dečko, on je u padu balkona uspio se nekako uhvatiti za metalnu ogradu i zadržati da ne padne u provaliju u dvorišnom dijelu zgrade. Buka koja je u tome trenutku nastala u tom krugu zgrade koji su preplavili očajni krici u pomoć, digli su na noge stanare.

image

Propao balkon u centru Zagreba

Snimio čitatelj

Odmah su, zbog te nesvakidašnje nesreće u kojom pukom slučajnošću nitko nije poginuo, alarmirani policajci, vatrogasci i Hitna pomoć. Po dolasku na mjesto intervencije, zatečeni prizor nikoga nisu ostavili ravnodušnima. U akciju spašavanja pristupilo se s maksimalnom pažnjom jer, kako se moglo čuti na mjestu očevida, nitko nije mogao sa sigurnošću garantirati da se i balkon, na kojem je zaglavljena pod betonskim ostacima mlada djevojka, neće urušiti.

Vatrogasci su, kako doznajemo, nakon obijanja vrata stana na 3. katu, na čiji je balkon Tijana pala, ušli i krenuli u akciju spašavanja. Nakon što su ju uvukli u unutrašnjost stana njezina susjeda, spašena djevojka nije skrivala olakšanje i radost te je kratko rekla: 'Drugi put sam se rodila.' U međuvremenu se mladić, prema pričanjima svjedoka, sam uspio uvući natrag u svoj stan te s nestrpljenjem iščekivati kraj akcije spašavanja.

Iz PU zagrebačke kažu da su imali dojavu o padu balkona sa stambene zgrade i da je prema prvim informacijama djevojka koja je pala prevezena u KB Sveti Duh, no je li ozlijeđena ili su je preventivno samo odveli na pregled s obzirom na jeziv pad, bit će poznato nakon svih potrebnih pregleda.

Vatrogasci su, pak, uklonili dijelove urušenog balkona te osam tonskim gurtnama i gredom osigurali ostatak balkona s obzirom na to da je trenutno uklanjanja istog koji doslovno i dalje visi, nemoguće jer se drži na armaturama pa će biti potrebna veća intervencija.

image

U Zagrebu pao balkon

Marin Dešković

Policijski očevid koji je zgrozio susjedstvo potrajao je do kasnih večernjih sati i bit će nastavljen u petak istovremeno sa sanacijom odlomljenog dijela fasade.

Svi stanari s kojima smo razgovarali malo je reći da su ostali užasnuti viđenim prizorom, a neki od njih nisu željeli ništa govoriti pogotovo ne o samoj tragediji.

- Sam pad nisam vidjela. Nego sam čula neko stropoštanje praćeno ženskim krikovima. Kad sam pogledala kroz prozor nisam mogla vjerovati što vidim. Nadam se da će naša mlada susjeda biti u redu i bez težih posljedica. Žurno ju je odvezla Hitna nakon što su je vatrogasci uvukli u stan. Mogu samo reći da je sramotno da se grad raspada, obnovu nikako dočekati, troškovi života su previsoki, od nesložnih suvlasnika se očekuju čudesa a sad nakon ovoga vidimo i da je izlazak na običan balkon čisti rizik - ogorčeno je ispričala jedna stanarka zgrade.

image

U Zagrebu pao balkon

Marin Dešković

I drugi stanar zgrade jedva je pronalazio riječi nakon proživljenog šoka onog što je vidio.

- Ovakvi događaji naprosto ostavljaju bez teksta. Taman sam ulazio u stan i čuo kroz otvoreni prozor kako neko nekoga bodri i tješi: 'Izdrži. Još malo. Pomoć stiže. Samo što nije. Budi jaka.' Nisam odmah skužio u što gledam. Susjeda se micala nije ispod smrvljenih komada betona. Tek je davala signale nogama da je živa i da je navodno u redu. Čuli smo kasnije da se bojala pomaknuti kako ne bi i taj balkon na 3. katu na koji je pala, odvalio se dolje pod dodatnom težinom. Vatrogasci kad su provirili kroz vrata balkona na tom stanu na čiji je balkon pala, postupali su s maksimalnom pažnjom. Vidjelo se da ni njima nije svejedno iako se ti dečki, kako možemo vidjeti svaki dan, na intervencijama nagledaju svega i prožive svašta - otkriva nam susjed iz drugog ulaza čiji prozori gledaju na balkon užasa.

image

Propao balkon u centru Zagreba

Snimio čitatelj

Na upit je li potres zaslužan za loše stanje zgrade ili ta boljka datira daleko u prošlost nekoliko susjeda odmahuje rukom i žalosno naglašava da je potres dodatno nagrizao ionako načetu oronulu zgradu.

- Naša zgrada je doista u jako lošem stanju. Ali u prvom redu zbog izrazitog neslaganja samih vlasnika stanova. Nitko nije kriv doli nas samih. Nije kriva ni država ni Grad. Moramo priznati da krivica leži jednostavno u natezanju i potpunoj razjedinjenosti stanara u stavovima oko obnove nakon potresa. Nismo se uspjeli dogovoriti oko aktivnosti i financiranja. I ne, nismo niti podnijeli potrebne zahtjeve koji su bili nužni da se krene s prvim koracima ka obnovi. I eto, rezultat svega toga nam je ovo da nam padaju balkoni – vrlo iskreno progovara jedna od stanarki ulaza naglašavajući kao i većina da je "pravo čudo i neviđena sreća što nitko nije teže stradao ili ne daj bože izgubio život".

image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix

- U našoj zgradi s početka 1900-te je nekoliko gradskih odnosno državnih stanova, a mi ostali stanari se nikako ne uspijevamo dogovoriti oko obnove. Predstavnica stanara je sumnjičava i minira sve prijedloge, tako da smo na početku i sve nam se raspada. Čak zgradu nije prijavila ni za konstruktivnu obnovu pa bi onda vidjeli i koliko bi nas sve to koštalo. Država nudi subvenciju, a mi ništa. Nakon zagrebačkog potresa smo dobili zelenu naljepnicu, a nakon petrinjskog doista se nema više što čekati. Nije da će se urušiti zgrada, ali ne može se živjeti u centru grada bez da se i jedna kuna uloži. Nikom nije to drago, ali život u centru bilo koje metropole košta. Ja sam svoja dva stana i balkone obnovio, no većina nije i onda dolazi do ovakvih tragedija. I pričuvu smo povisili pa tako za stan od 60-ak m2 ona premašuje 900 kuna što nije malo - otvoreno nam kaže arhitekt Goran Mikuš čija obitelj u toj zgradi ima dva stana. Pritom ne vjeruje ni da će unatoč ovoj nesreći doći do pomaka što se obnove tiče sve dok se ne promijeni predstavnik suvlasnika.

image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Urušavanje balkona u Zagrebu

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:32