DVIJE GODINE OD POTRESA

Stanari Boškovićeve 28: Prvi smo kojima je država platila obnovu zgrade, evo kako je tekao cijeli proces

Svoja 2,4 milijuna čekali smo godinu dana. Novac nam je isplaćen i, ako uskoro počnu, do kraja godine bit ćemo u obnovljenoj zgradi

Vibor Jelić

 Tomislav Krišto/Cropix

Fond za obnovu početkom ožujka isplatio je prva 2,4 milijuna kuna namijenjenih konstruktivnom ojačanju višestambene zgrade koja je prije dvije godine oštećena u zagrebačkom potresu, a početkom travnja, najavljuju, trebala bi početi konstruktivna obnova jedne višestambene zgrade u organizaciji države. Proteklog je vikenda srušena i zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice, simbol potresa koji je snagom od 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine u 6 sati i 24 minute.

Prva isplata iz državnog računa, namijenjena samoobnovi konstrukcije zgrade u Zagrebu, sjela je na račun kuće u Boškovićevoj ulici 28. Njihovom upravitelju novac je isplaćen 4. ožujka ove godine, samo 19 dana prije druge godišnjice potresa koji je pogodio metropolu.

Iznos bez PDV-a

Suvlasnici zgrade nadaju se, kaže predstavnik stanara Vibor Jelić, da bi radovi mogli uskoro početi te da će do kraja godine biti u obnovljenoj zgradi. Potreban novac isplaćen im je prije radova, odnosno na račun takozvane samoobnove, koja još nije počela jer je riječ o prevelikom iznosu pa za njega isprva nisu mogli dobiti bankovni kredit, a u međuvremenu se zakon izmijenio i otvorila se ova mogućnost prijevremene isplate.

Jelić, astrofizičar, kaže da ih od početka radova dijeli još nekoliko koraka koje će, nada se, uskoro premostiti.

- Sve to predugo traje, zahtjev smo podnijeli u ožujku 2021. godine i prošlo je točno godinu dana do trenutka kada smo dobili novac. U međuvremenu smo napravili brojne korake. Primjerice, zaključak o obnovi dobili smo 5. svibnja 2021. godine, prema kojem je Ministarstvo naredilo Fondu da provjeri elaborat postojećeg stanja te da provede tehničko-financijsku kontrolu projekta, potom smo odluku o obnovi dobili 8. prosinca 2021., a isplatu, evo, ovaj mjesec - nabraja Jelić i dodaje da je riječ o isplati iznosa bez PDV-a, čiji povrat će moći zatražiti po okončanju radova.

Prema nekim procjenama svi bi radovi trebali stajati oko 3,1 milijun kuna, bez PDV-a.

- To je cijena konstruktivne obnove do druge razine. Iako smo isprva željeli ići na razinu tri, ona bi prema prvim procjenama stajala oko šest milijuna kuna, bez PDV-a, što nam se učinilo ipak neisplativo - kaže Jelić.

Novac za takozvane hitne radove, koji su uključivali sanaciju krova, dimnjaka i nabavu te ugradnju kondenzacijskih bojlera, također im je većim dijelom vratila država, a te su radove obavili još u proljeće 2020. godine.

- Riječ je o povratu 144 tisuće kuna, koliko nas je otprilike stajala sanacija krova i dimnjaka - priča Jelić i dodaje da su u zgradi svi bili prilično složni te da nikada nisu imali problema međusobno se dogovoriti.

Zgrada ima devet suvlasnika, koji će za ostatak radova podići kredit.

- Iako smo isprva dobili zelenu naljepnicu s preporukom da saniramo urušen dimnjak i krovište te odvajanje zabatnog zida, elaborat postojećeg stanja je pokazao da smo zapravo 'žuti' i otada smo paralelno počeli raditi na projektu konstruktivne obnove, a i na svim ostalim potrebnim papirima - kaže Jelić i dodaje da su mu od pomoći bili i drugi suvlasnici, među kojima ima arhitekata i pravnika.

- Zajedničkim snagama smo preko egrađanina te ostalih servisa uspjeli obaviti većinu toga, a ni papirologija se nije pokazala toliko nedostižnom, no vrijeme za njezinu obradu je uistinu predugo - priča Jelić.

Prespor tempo obnove

I dok je dinamika političkog života - promjene na čelu Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva - intenzivna, tempo obnove nalikuje gmizanju iz dana u dan. Čelni ljudi dolaze, odlaze, zakoni se mijenjaju, a ruševne zgrade diljem Zagreba stoje iste, kao i onog potresnog jutra.

Osim isplate za konstruktivnu samoobnovu s početka priče, u ožujku je potpisan, kažu u Fondu, i ugovor o sufinanciranju, odnosno isplata novčane pomoći za opravdane troškove tijekom konstrukcijske obnove, za obiteljsku kuću u Zagrebu. Tim povodom je 18. ožujka izvršena isplata po prvom dostavljenom računu u iznosu od 17.580,29 kuna.

Tijekom 2021. godine ugovoreno je usluga i radova u vrijednosti 3,950.798,77 kuna, dok je u siječnju i veljači 2022. godine ugovoreno 11,915.498,98 kuna, odnosno ukupno 15,866.297,75 kuna. Ukupna vrijednost nabava koje se pripremaju i traju iznosi 30,043.004,53 kune.

U fokusu moga rada je obnova nakon potresa

- Moj trenutni cilj je aktivno raditi na rješavanju konkretnih problema te iz dana u dan micati prepreku po prepreku kako bi se dinamika obnove maksimalno ubrzala a građani vratili u obnovljene i sigurne domove - kaže novi ministar gradi­telj­stva Ivan Paladina.

- Uz niz operativnih sastanaka koje sam održao proteklih dana s ciljem intenziviranja suradnje Ministarstva te svih ostalih dionika koji su uključeni u pro­ces obnove nakon potresa, uje­dno sam započeo i s postupkom formiranja Kabineta i najbližih suradnika.

Što se natječaja za ravnatelja Fonda tiče, mogu reći kako o natječaju za izbor ravnatelja treba odlučiti Upravno vijeće. U narednim ću danima inicirati donošenje odluke s tim u vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:28