SUĐENJE ZA KUPSKU

Stanari: Nisu pokazali da ih bar malo peče savjest

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Prije tri i pol godine, u rujnu 2007., stanari Kupske ulice u Zagrebu drhtali su od straha da će ostati bez domova. Jedna kuća se i urušila, dok je puknutih zidova bilo napretek.

Razaranje ulice

Urušio se dio ograde na gradilištu zgrade HEP-a, voda je prodrla i sve potopila, pri čemu je propalo 30-ak metara ceste i dio najbliže kuće.

Na Županijskome sudu danas je počelo suđenje protiv devetorice optuženih na čelu s Davorinom Lovrenčićem iz tvrtke Koneks, podizvođača radova, te tri pravne osobe, Koneks, Tehnika i Interkonzalting.

Sporno vještačenje

Svi optuženici izjavili su da se ne osjećaju krivima. Obrana je imala niz prigovora na vještačenje, a odvjetnik Tehnike d.d. je predložio da se naloži novo vještačenje. Međutim, sudsko vijeće zauzelo je stav da najprije treba ispitati vještake iz Slovenije. Suđenje se nastavlja 11. veljače.

‘Uništili su nam živote i kuće, netko će morati odgovarati’

Izjave optuženika da se ne osjećaju krivima za nesreću u Kupskoj nije iznenadila stanare. Jovica Dukić kaže da je ipak strašno to što se nitko ne osjeća krivim.

- Ako nisu krivi, neka se oslobode. Ali oni jesu uništili naše kuće i ulicu - kaže Dukić.

Njegova susjeda Branka Žitković priznaje da se ipak nadala da će nekome proraditi savijest i da će priznati. No to se nije dogodilo.

- Netko mora odgovarati za to što smo morali napustiti domove. Ovo nam je jako teško, jer ne možemo normalno živjeti. Samo želim da to suđenje završi i da nas svi puste na miru - kaže Žitković. (Z. Korljan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06