BUKTINJA U CENTRU ZAGREBA

Stanari očajni: ‘Milijun i pol kuna smo potrošili na obnovu od potresa, a sad ovo. Nema izlaza...‘

Vatrogasci su se dva sata borili da se buktinja ne proširi na susjedne zgrade u Berislavićevoj i na Zrinjevcu

Prizori požara i uništenog krovišta

 Screenshot/Damjan Tadić/Ranko Šuvar/Cropix/

Potpuno izgoreno krovište, čija je nedavna obnova stanare stajala 1,5 milijuna kuna. Na dijelovima probijena i betonska deka koja je odvajala krovište od stanova na posljednjem, drugom katu, kroz koju viri trstika, stari način izoliranja koji se ne koristi već desetljećima.

Dio stanova gdje je došlo do proboja deke u cijelosti je uništen jer je u njih ušla i vatra, a tamo gdje je betonska deka izdržala, svoje je učinila velika količina vode koju su vatrogasci lijevali dok su se večer prije do ranih jutarnjih sati borili s obuzdavanjem buktinje. Ovako je jučer izgledala unutrašnjost zgrade u Berislavićevoj na kućnim brojevima 2 i 4, gdje je u ponedjeljak navečer, oko 22 sata, na krovištu izbio požar. Kako se jučer ujutro moglo vidjeti, krovište zgrade je u požaru sasvim izgorjelo i jedino što je ostalo na dijelovima s kojih su se desetak sati prije prema nebu dizali plamenovi visoki po nekoliko metara, nagorjele su grede krovne konstrukcije.

U samo zgradu se nije moglo ući jer je zbog trajanja očevida taj dio ulice zatvorila policija. Na ulici ispred zgrade jučer su još dežurala jedna vatrogasna kola, a u zraku se mogao namirisati miris spaljenoga drveta. Večer prije, pogotovo u razdoblju između nekih 22.30 i ponoći trajala je, međutim, velika bitka vatrogasaca s požarom kojemu je bilo teško prići. I ne samo zbog visine. Naime, vatrogasce, njih 30 koji su s 11 vozila došli gasiti požar, najprije su ometale strujne žice javne rasvjete koje su ih sprečavale da se pomoću mehaničke košare dignu na potrebnu visinu. Zatim su, pak, vidjeli kako na olucima zgrade izbija struja te da im u paketu s hodanjem po zapaljenom krovištu prijeti i opasnost od strujnoga udara.

Mogući uzrok

Prema svemu sudeći, do ovoga je došlo jer su žice javne rasvjete, a riječ je o kabelima koji se protežu između zgrada te drže viseće lampe iznad ceste, došle u kontakt s olucima. Ovakvo električno pražnjenje jedna je od hipoteza koju istražitelji provjeravaju i kao moguć uzrok izbijanja požara. Naime, nakon što su iskrenje vidjeli iz jednoga od kabela, vatrogasci koji su gasili požar zatražili su od Elektre da isključio taj dio mreže i iskrenje je prestalo.

Međutim, ubrzo su primijetili iskrenje na drugom kraju zgrade, nad kojim je kabel, očigledno, bio povezan s drugim dijelom naponske mreže. Ponovno je zatražena intervencija Elektre, koja je isključila i taj dio mreže, te je iskrenje prestalo. Međutim, je li iskrenje i izbijanje struje bilo uzrok ili samo posljedica požara, tek se treba utvrditi očevidom.

Drugi potencijalni uzrok mogao bi biti, kako su nam napomenuli stanari, kvar na vanjskim jedinicama klima-uređaja kojih je nekoliko baš bilo načičkano na lokaciji kod kućnoga broja 2, a to je mjesto otkud je krenuo požar. No, treba naglasiti da su obje mogućnosti samo hipotetske te uzrok, naravno, može biti i nešto treće, posve nepoznato.

No, stanari nam kažu kako su potkrovlja nedavno rekonstruirana i očišćena te vrućinu kao uzrok izbijanja požara koji bi posljedično zahvatio neke lakozapaljive materijale u potkrovlju treba isključiti ili barem svesti na minimum. Stanarima je uzrok izbijanja požara trenutno sekundaran te su mnogi od njih izbezumljeni jer su u ovakvom incidentu zapravo izgubili dom, a boje se i troškova koji bi iz ovakvog požara mogli proizaći, i to nakon što su nedavno morali izdvojiti znatnu svotu za obnovu zgrade nakon potresa.

- U listopadu 2020. obnovili smo čitavo krovište od 800 četvornih metara. Sve smo stavili novo. Morali smo stavljati nove dimnjake jer nam ih je u potresu palo devet. Svi smo morali prijeći na kondenzacijske bojlere - kaže nam jedna od stanarki čiji je stan stradao u požaru iako je na prvome katu.

Osiguranje

- Suprugov nas je prijatelj nazvao, bili smo na vikendici izvan Zagreba. Odmah smo se vratili - kaže nam gospođa. - I na prvi je kat procurila voda, interijer je potpuno uništen. Najprije nas je uništio potres, sve smo morali sami, a bojim se da će tako biti i sada. Zgrada jest bila osigurana, ali je prerano reći što će biti - govori nam u telefonskom razgovoru.

I ona sumnja da bi uzrok požara mogao biti kvar na klima-uređajima. - Jedina struja na tom dijelu krovišta može biti od postavljenih klima-uređaja, ali o tome možemo samo nagađati - zaključuje. Na pitanje što dalje kaže da ostaju živjeti u stanu jer ne žele nigdje drugdje. - Nemamo struje ni plina. Plin neće doći tako skoro. Ne znam kako ćemo. Možda netko od susjeda vidi izlaz iz ove situacije, ali ja ga ne vidim - dodaje prilično pesimistično. Iz Grada Zagreba rekli su im da se u svakom trenutku mogu javiti za alternativni smještaj, no odlučila se ipak za ostanak.

Odvjetnik Mario Medak, čiji je ured baš ispod dijela krova gdje je izbio požar, kaže da je sretan što nitko nije stradao.

- U ovome trenutku traje očevid, koji može potrajati i nekoliko dana, a službene vijesti o uzrocima požara neće biti dok se on ne završi. Na svu sreću, nije stradao nitko od stanara, vatrogasaca koji su gasili i policajaca, ali je nastala zaista velika materijalna šteta.

Stanari su podigli kredit od 1,5 milijun kuna da obnove krovište nakon potresa i zbog toga im je pričuva znatno porasla. Moj ured je točno ispod krovišta, no šteta u uredu nije nastala od požara, nego od vode kojom su vatrogasci gasili. Spasio sam 99 posto spisa, ali mali dio spisa ipak je stradao, pa ću ih morati rekonstruirati - kaže Medak, koji se pribojava da će obnova ove tek obnovljene zgrade potrajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39