TRI TOČKE NA DNEVNOM REDU

STANKE U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ SKUPŠTINI Oporba traži da se za potpredsjednika izabere Tomislav Tomašević iz stranke 'Zagreb je naš'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

U ponedjeljak u 11 sati počela je 30. sjednica zagrebačke Gradske skupštine.

Trebala se održati prošli tjedan, no zbog pritiska oporbe odgođena je za danas.

Na dnevnom redu su tri točke - prva se odnosi na usklađivanje statuta sedam gradskih bolnica sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i zanimljiva je u kontekstu nedavne smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala, za koju neki tvrde da je protuzakonita jer nije donesen novi statut bolnice.

Preostale dvije točke predlaže gradska oporba te se one odnose na organizaciju Adventa u Zagrebu.

Zagreb, 231219.
Cirilometodska ulica.
Zagrebacka Gradska skupstina 30. sjednicu pocela je aktualnim prijepodnevom.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Milan Bandić

Sjednica je započela stankama. Naime, oporba traži da se za potpredsjednika skupštine izabere Tomislav Tomašević iz stranke "Zagreb je naš".

- Postoji parlamentarna praksa koja govori o tome da postoje četiri potpredsjednička mjesta, dva koja pripadaju oporbi i dva koja pripadaju vladajućima. Odnos se promijenio. Proračun je pokazao tko su vladajući, a tko je oporba, stoga su oporbeni zastupnici podnijeli zahtjev da umjesto Krešimira Kartela potpredsjednik u Skupštini bude Tomislav Tomašević. Molimo da ova točka ide u hitnu proceduru jer je to tako inače bilo - rekla je Anka Mrak Taritaš, zastupnica GLAS-a.

Kazimir Ilijaš iz redova HDZ-a zatražio je stanku nakon koje je obrazložio da izbor potpredsjednika iz redova oporbe ide u redovnu proceduru kako bi prošao Odbore te da tako dođe kao točka dnevnog reda na redovnoj sjednici.

Mrak Taritaš je u obrazloženju stanke koju je zatražila kazala da je oporba i dalje zastupa stav da izbor potpredsjednika iz redova manjine treba ići po hitnoj proceduri jer je riječ o građanskom pitanju.

"U obrazloženju Odbora stoji da skupštinska većina i manjina tijekom mandata mogu podnijeti prijedlog za promjenu potpredsjednika. Manjina je to učinila, 20 zastupnika dalo prijedlog za razrješenje jednog i imenovanje drugog potpredsjednika. Većina će odlučivati tko će biti tko je potpredsjednik iz redova manjine, to je presedan, mi smo protiv njega i mislimo da to ne treba činiti, ako je tako, manjina nikad neće imati potpredsjednika. To nije dobro činiti", kazala je Mrak Taritaš.

"Ja sam zapanjen. Ne razumijem uopće biti prijedlog niti žurbu. Ne znam gdje sam. Ja sam i dalje gradonačelnik. Bio sam pet godina predsjednik komisije za izbor i imenovanje. Ne znam što se promijenilo. Je li Kartelo u klubu vladajuće većine, pa nije. Ne razumijem. Drugo je što vi ne poznajete demokraciju, da rušite, a ne da gradite. Neku večer ste oko Jelačića kružili neartikulirano, a hvalite se titulama doktora i slično. Vidite jednu stranu medalje, drugu apstrahirate", odgovorio je Milan Bandić oporbi.

Stanku od 30 minuta zatražio je i zastupnik SDP-a Zvane Brumnić koji je kazao da je uvrijeđen ponašanjem gradonačelnika, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Skupštine Drage Prgometa.

Kartelo je komentirao zahtjev oporbe te kazao da nije obrazloženo da je prekršio ugled i čast Skupštine. "Naprotiv, ovo mjesto može se obavljati profesionalno i volonterski. Ja sam ga obavljao volonterski, žalosti me da se bavimo sa mnom nekoliko sati, povrijeđen je poslovnik, ali ćemo Esih i ja glasovati i svi ćemo se izjasniti o prijedlogu imenovanja Tomaševića", kazao je.

Tomašević je tražio stanku u ime kluba zastupnika lijevog bloka od pola sata kako bi se konzultirao s kolegama iz oporbe oko njihovog zahtjeva.

"Čast mi je što su me kolege iz oporbe, 20 zastupnika podržali za potpredsjednika Skupštine iz kvote oporbe. Čast mi je biti plan oporbe koju gradonačelnik naziva nekonstruktivnom. Čast mi je biti kandidat za potpredsjednika što je pravo oporbe, a što je potvrdio i Odbor za statut. Gradonačelnik niti bilo tko ima pravo određivati koja je oporba konstruktivna, a koja ne. Politički kraj je blizu, nervoza je veća pa se rade sramotni presedani u Skupštini", kazao je Tomašević prije stanke.

Oporba zagrebačke Gradske Skupštine u međuvremenu je sazvala konferenciju za medije kako bi izrazila nezadovoljstvo jer se na dnevni red po hitnom postupku ne želi uvrstiti njihov zahtjev da se izglasa da Tomislav Tomašević postane novi potpredsjednik Skupštine iz kvote oporbe te na taj način zamijeni Krešimira Kartela.

"Kada krenete s presedanima to ne može završiti dobro, a to se dešava na sjednici. 20 oporbenih zastupnika je sukladno Poslovniku i statutu podnijelo zahtjev da se promijeni potpredsjednika iz redova oporbe. Takve točke idu u hitnu proceduru, ali će se to očito prebaciti na sjednicu vezanu uz GUP", kazala je Anka Mrak Taritaš te dodala da su predsjednik Skupštine Drago Prgomet i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučili tko će birati novog potpredsjednika.

"Sramotno je kad se ljudi koji vode drugi parlamentarni dom u državi ne drže procedure i svoje riječi. Ujutro su vjerojatno gradonačelnik Bandić i Plenković dogovorili na koji način će se voditi Skupština i to je sramotno", kazao je oporbeni zastupnik Zvane Brumnić.

Tomašević se zahvalio kolegama na prijedlogu da postane potpredsjednik Skupštine iz kvote oporbe.

"Odbor za statut je potvrdio da oporba ima pravo promijeniti potpredsjednika iz kvote oporbe. HDZ i Bandić neće podržati da se to uvrsti po hitnom postupku na dnevni red što su dvostruki standardi jer Odbor dopušta da se po hitnoj proceduri uvrsti točka za novu zastupnicu iz redova HDZ-a kako bi ona ušla u Skupštinu", kazao je Tomašević ustvrdivši kako se radi o presedanu.

"Tiraniju koju Bandić uvodi u bolnice želi uvesti i u Skupštinu. Kao oporba imamo zadaću boriti se protiv toga i upozoravati na malverzacije", kazao je Tomašević.

Inače, aktualac niti sjednica još nisu počeli jer oporba traži stanku za stankom kako bi, poručuju, vladajući uskladili kriterije s odlukom Odbora za statut

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:06