NEOBIČNA SITUACIJA

Stanovnici kvarta iz Novog Zagreba bez tople vode već 20 dana, spašavaju ih - Indijci!

- Radimo punom parom, ali fali nam radnika. Unajmili smo i Indijce, još se malo morate strpjeti, kažu radnici na terenu

Zbog revitalizacije vrelovoda Središće je 20 dana bez tople vode

 Dorotea Hrastić/

Punih 20 dana stanovnici zagrebačkog naselja Središće nemaju tople vode. U tijeku je naime revitalizacija vrelovoda koja je probleme stvarala na nekoliko lokacija u Zagrebu, a iako radnici na terenu tvrde da rade najbrže što mogu, čini se da će radovi potrajati do kraja srijede, a stanari se žale da će izludjeti zbog tuširanja u hladnoj vodi i grijanja vode u loncima.

- Počelo je hladno vrijeme, djeca su prehlađena, a mi za svako tuširanje gubimo po trideset dodatnih minuta dok ne zagrijemo vodu, kaže nam jedan od stanara.

S druge strane radnici nam se žale kako nema toliko problema s radovima koliko s nedostatkom radne snage pa su bili prisiljeni pozvati radnike čak iz Indije.

image
Dorotea Hrastić/

- Žurimo koliko stignemo, moramo ljudima vratiti toplu vodu, evo imamo i ljude iz Indije koji su nam došli pomoći kako bi što brže spojili sve cijevi. Oni se ne boje raditi, tako da mislim da ćemo stići napraviti sve prema zadanom roku- rekao nam je jedan od radnika.

Unatoč trudu kojeg oni ulažu, mještani Središća gube strpljenje. Rujan je pri kraju, jesen stiže, a oni tople vode- nemaju. Boje se nekih nepredviđenih okolnosti zbog kojih bi se radovi dodatno produljili.

- Ja znam da se radnici trude, vidimo ih tu svaki dan po osam sati, možda može i brže i bolje, ali protiv njih nemam ništa. Zamjeram Toplinarstvu jer su obećali izvedbu radova izvan sezone grijanja, a uskoro će ta sezona doći. Svake godine nemamo tople vode, ali kako sam stariji, mome organizmu sve teže pada tuširanje u hladnoj vodi- požalio nam se stariji prolaznik koji svakodnevno obilazi radove da vidi kada će dobiti tople vode, a kupanje na Bundeku mu više nije opcija. Em je jezero presušilo em je sad prehladno.

image

Radnici iz Indije unajmljeni su da bi se radovi brže dovršili

Dorotea Hrastić/

- Ne mogu reći da imam razumijevanje za radnike ili Toplinarstvo. Kada ovdje nema nikoga ovi jadni stranci na ispomoći prepušteni su sami sebi, izgubljeno gledaju što bi prije krenuli raditi, a naši radnici opušteno šeću oko iskopanih rupa i pijuckaju kavu. Ja razumijem da su cijevi stare i da se to mora promijeniti, ali kada bi se i naši radnici malo više uključili bilo bi to brže gotovo. Još smo jedan kvart koji mora zagrijavati toplu vodu u loncima za djecu, kao da smo zapeli u nekom prošlom vremenu, a mi stariji se smrzavamo u hladnoj vodi, ljuti se stanarka Lana.

Neki od stanara su nam se pak pohvalili da su s Toplinarstvom uspjeli ispregovarati da im se rate smanje za stotinjak kuna.

image
Dorotea Hrastić/

- Moramo uklopiti u svoje obaveze ranije buđenje kako bi zagrijali vodu ili riskirati prehladu od tuširanja hladnom vodom. Znam da sam još u toplije vrijeme odmahivao glavom na jadikovke ljudi oko zagrijavanja vode u loncima, ali evo, već tjedan dana i sam zagrijavam vodu, jer sam sve posljedice tuširanje hladnom vodom osjetio na vlastitoj koži.- zaključio je jedan od prolaznika koji je šetao s djetetom pored radova te se iskreno nada da će radovi ići prema planu, bez produživanja istih.

Iz HEP-a mole za strpljenje i naglašavaju da su ovakvi radovi od javnog interesa te će isti osigurati kvalitetnu i sigurnu opskrbu toplinskom energijom tijekom sljedećih 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:59