GLAS GRAĐANA

ŠTO NAKON SVEGA ZAGREPČANI MISLE O NOVOM IZGLEDU BRITANCA 'Trg je sada lijep, ali nije funkcionalan'

Britanac je napokon dostojan metropole, kažu stanari, no nadaju se da će uskoro dobiti i podzemnu garažu
Zdravko Karaga, Elena Opačak i Velimir Tadić
 CROPIX

Nakon mnogo negodovanja građana i struke, pet mjeseci radova, uplitanja DORH-a i građevinske inspekcije, prepravljanja prevelikog rotora i svečanog otvorenja u sjeni mladića koji se protestno pomokrio u novu fontanu, provjerili smo s građanima što misle o novom izgledu Britanskog trga.

- Ovo je sada najljepši trg u Hrvatskoj. Neki se bune, a ne razumiju da smo renovacijom trga svi dobili na cijeni. Prije smo imali pogled na pretrpane kontejnere, a sada smo tik do fontane, normalno da smo zadovoljni - rekao je Asmir Emurlai, vlasnik Miki pečenjare na Britancu koja je dobila ime po gradonačelniku Milanu Bandiću koji rado svrati na kavu. Gosti kafića nemaju dobro mišljenje o Davidu Ujeviću koji se na otvorenju pomokrio u fontanu.

Zagreb, 210317. 
Britanski trg.
Reportaza i anketa s gradjanima o novoj fontani na Britanskom trgu.
Na fotografiji: Asmir Emurlai.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Asmir Emurlai

S prozora

- Taj nekulturan čin mnogo govori o njegovu odgoju. Meni je to neprihvatljivo, čak i ako se radi o protestnom performansu protiv gradonačelnika - smatra 60-godišnja umirovljenica Senka Bašić koja je svečano otvorenje pratila s prozora na svom stanu, a Britanac joj je najljepši kad padne mrak jer se izmjenjuju boje koje osvjetljavaju fontanu.

Zagreb, 210317. 
Britanski trg.
Reportaza i anketa s gradjanima o novoj fontani na Britanskom trgu.
Na fotografiji: Senka Baksi.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Senka Bašić

Elektromehaničar Zdravko Karaga drži da je preuređenje lijepo, ali bespotrebno, k tome, kaže da u ponedjeljak cijelu večer nije imao mira jer su ga zvali prijatelji da provjere je li on taj koji se pomokrio u fontanu. Mladog Ujevića poznaju i u pekari gdje je redovan kupac.

Promjena mišljenja

- Prepoznala sam ga s fotografija. Svaki dan dolazi u pekaru. Ne znam zašto je to učinio, ali ne podržavam njegov čin. Nije u redu ni što ljudi stalno hodaju po travi i blizu fontane, iako to mogu razumjeti jer nedostaje još jedna zebra - smatra Nives Bašić, prodavačica u pekari na Britancu, koja ističe da građanima nedostaju i parkirna mjesta. Naši sugovornici u gradonačelnikove najave o garaži ispod Iličkog placa nemaju previše vjere.

Zagreb, 210317. 
Britanski trg.
Reportaza i anketa s gradjanima o novoj fontani na Britanskom trgu.
Na fotografiji: Nives Basic
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Nives Bašić

- Britanac je postao dostojan metropole, ali još uvijek nedostaje parkirnih mjesta. Spominje se podzemna garaža, no sumnjam u to jer tuda prolazi podzemni potok i ne znam kako bi se to izvelo - rekao je umirovljenik Velimir Tadić. Mnogi sugovornici kažu da su novim izgledom Britanskog trga sada oduševljeni i oni stanari koji su bili izrazito protiv preuređenja. Ipak, mogu se naći oni koji smatraju da su se sredstva mogla drugdje uložiti.

- Trg je sada svakako estetski ljepši, no nije posebno funkcionalan. Čini mi se da nije bilo potrebe za ovim uređenjem - rekla je konobarica Elena Opačak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:48