REAKCIJA ZASTUPNIKA HNS-A

Stojak (HNS): U Bandićevoj stranci govore o obrazovanju jer su konačno uvidjeli svu svoju nesposobnost i neznanje

Tomislav Stojak
 Ronald Gorsic / CROPIX

Član Predsjedništva HNS-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak u srijedu je reagirao na izjave gradskog pročelnika Ivice Lovrića iznesene na konferenciji za novinare stranke Bandić Milan 365, poručivši da su se u toj stranci "ulovili" baš obrazovanja zato što su konačno uvidjeli svu svoju nesposobnost i neznanje.

"Da je Grad Zagreb želio imalo ozbiljnije sudjelovati u pravoj reformi koja ovoj državi treba - a to je obrazovna reforma 'Škola za život', onda bi se potrudio da u eksperimentalnom programu bude puno više od dvije osnovne i tri srednje škole, jer od jeseni kreće obrazovna reforma", rekao je Stojak nakon konferencije za novinare Bandićeve stranke.

Grad Zagreb, dodao je, kiksao je na mnogim poljima, najviše na području obrazovanja. "To se najbolje vidi prema materijalnom statusu djelatnika u obrazovanju, a pogotovo se to najbolje vidi u dotrajalosti, odnosno stanju objekata gdje Grad treba ulagati sredstva, a ne ulaže ih", istaknuo je Stojak.

Stojak je podsjetio da je Lovrić, primjerice, najavio da će za pet godina sve škole u Zagrebu raditi u jednoj smjeni. "To je izjavio 2014., a danas je 2019. pa se baš ne možemo uvjeriti da škole u Zagrebu rade u jednoj smjeni", rekao je Stojak.

Dodao je i kako je riječ o pročelniku koji je najavio pompozan projekt "10 plus 10 plus 10", odnosno gradnju 10 vrtića, 10 škola i 10 sportskih dvorana te da će to zapravo biti jedan veliki "obrazovni boom" u Zagrebu.

"Doduše, pročelnik je to izjavio prije osam godina, a danas se u Zagrebu, na žalost, više-manje sve svelo na najam privatnih skupih poslovnih prostora za potrebe vrtića i škola, na desetogodišnji zakup. Očito od tog projekta ostao je samo desetogodišnji zakup privatnih prostora, a zadnji primjeri za takve investicije su osnovna škola na Vrbanima i dio Centra 'Goljak'. Dakle, to su sve najave koje se nisu ostvarile, a gospodin Lovrić odgovornost za svoje i gradsko nečinjenje u području obrazovanja prevaljuje isključivo na državu i jednostavno ne preuzima svoju odgovornost", naveo je Stojak.

Istaknuo je i da se "radi o pročelniku koji je najavio da će početkom 2018. Grad Zagreb energetski obnoviti gotovo sve srednje škole u Zagrebu" te ga je pozvao da zajedno obiđu srednje škole u Zagrebu i vide koja je od njih energetski obnovljena.

Stojak kaže da bi se moglo o još puno toga govoriti, od produljenog boravka, od uvjeta rada nastavnika u školama i odgajatelja u vrtićima, o tome što sve roditelji moraju iz svojih sredstava kupovati za potrebe svoje djece u vrtićima i školama, a što bi Grad trebao osigurati.

Kaže da bi mogli govoriti i o tome da se Grad za kapitalne investicije u školstvu svake godine zadužuje u desecima i stotinama milijuna kuna, ali misli da nema smisla više trošiti dragocjeno vrijeme, nego jednostavno pozvati pročelnika i čitavu Gradsku upravu da konačno krenu ozbiljno raditi svoj posao i da svoje obaveze koje imaju prema obrazovanju i Zagrepčanima konačno počnu ispunjavati, a ne da uvijek i stalno krivnju prebacuju na nekog drugog, ovog puta na Ministarstvo obrazovanja koje s ogromnom većinom onoga što je danas izrečeno na konferenciji za novinare pročelnika Lovrića, nema apsolutno nikakve veze jer je to odgovornost Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58