StoryEditor
JAVNI POZIV

ŠTROMAROVE HITNE MJERE ZA KUĆE I ZGRADE STRADALE U POTRESU Prijave za pomoć od 20.000 kuna bit će od lipnja preko sustava e-Građani

 
 Marko Todorov / CROPIX

​Ministarstvo graditeljstva u prvoj će polovici lipnja početi primati prijave, a sljedeći tjedan objavit će i javni poziv za isplate novčane pomoći za hitne mjere građanima čije su zgrade stradale u potresu u Zagrebu.

Riječ je o mjeri koju ministar graditeljstva Predrag Štromar najavljuje posljednjih mjesec dana kao pomoć u visini od 20 tisuća kuna po kućanstvu, a za koju će se prijave Ministarstvu podnositi putem identifikacije e-Građani.

Dokumentacija

- Isplate će se izvršiti nakon pregleda i obrade zaprimljenih prijava - odgovaraju iz Ministarstva graditeljstva.

Na pitanje prema kojim će se kriterijima isplaćivati ta sredstva i hoće li kriterij biti “najbrži prst”, odnosno onaj tko se prvi javi, ili neki drugi, iz Ministarstva odgovaraju da će “kriterij za dobivanje novčane pomoći biti potpuna ispunjena prijava putem e-Građani s priloženom cjelovitom i potpunom dokumentacijom”.

Prelog, 250520.
U Gradskoj vijecnici Grada Preloga potpisani su ugovori o izgradnji POS stanova izmedju APN-a i grada Preloga.
Na fotografiji: Potpredsjednik Vlade Predrag Stromar.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Predrag Štromar
 

Nadalje objašnjavaju da ta sredstva nisu namijenjena pojedincima, nego za namjenske radove na kućama i zgradama.

“Podnositelji prijave za višestambene i poslovno-stambene zgrade bit će upravitelji zgrada i/ili predstavnici suvlasnika te (su)vlasnici obiteljskih kuća, sukladno važećim propisima”, stoji u odgovoru iz Ministarstva. Riječ je o novčanoj pomoći koja će se davati sukladno Vladinoj odluci za: nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržavanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravak dizala.

Kupnja bojlera

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će, pak, nadležan za dodjelu sredstava za kupnju kondenzacijskih bojlera kojima se zamjenjuju postojeći.

 “To će se rješavati kao javni poziv, tako i prijave i dodjela sredstava”, stoji u odgovoru iz Ministarstva te dodaju da će se “priznavati računi izdani za radove i usluge za opravdane troškove oštećenih zgrada sukladno Vladinoj odluci”.

Za to su, navode, osigurali sljedeća financijska sredstva: “100 milijuna kuna putem izmjena i dopuna državnog proračuna te 41 milijun kuna izmjenama i dopunama financijskog plana Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio iz sredstava Fonda za solidarnost Europske unije”.

Iz Ministarstva također poručuju da “treba podsjetiti kako je ovo tek početak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:24