OPASNOST U CENTRU

Stručnjak o padu vijenca u Klaićevoj: ‘Mogao bi se urušiti i glavni krov, a ono što je Korlaet rekao je potpuno ludilo‘

Maro Grbić tvrdi da je ‘netko pametan‘ prerezao željezne zatege koji su držali vijenac pričvršćen za zid
 /Maro Grbić

U zagrebačkoj Klaićevoj ulici u utorak se urušio dio vijenca s krova Muzeja za umjetnost i obrt koji je trenutno pod konstrukcijskom obnovom. Pritom je došlo i do urušavanja građevinske skele s materijalom koji se na njoj nalazio.

Skela u dužini 20 metara i zid zgrade površine 20 x 1,5 metara doslovno su "potonuli". Cigle koje su se stropoštale po nogostupu razbile su nekoliko prozora muzeja i oštetile pet parkiranih automobila. No, srećom nitko nije stradao.

Povjesničar kiparstva i unuk kipara Frane Kršinića, Maro Grbić, sada je pojasnio zašto je, vrlo vjerojatno, došlo do pada vijenca sa zgrade muzeja.

image
Maro/Maro Grbić

Pritom je kazao kako je ‘netko pametan‘ prerezao željezne zatege koji su držali vijenac pričvršćen za zid te kako je skidanje krovišta na spomeniku kulture vrlo problematično.

‘Drugi dio MUO koji je kandidat za urušavanje je glavni krov prema trgu‘, tvrdi Grbić koji dodaje kako se zgrada ne može konstruktivno učvrstiti do kraja lipnja te ističe kako je rok za završetak radova koji je dao zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet ‘potpuno ludilo‘.

image

Maro Grbić

/Goran Mehkek/cropix

Grbićevu objavu prenosimo u cijelosti:

‘Vijenac je u velikom prevjesu prema ulici (oko 6 dm), a zid prema krovištu je tanak. Sve je građeno u vapnenom mortu koji izdržava male vlačne sile. Da ne bi pao bio je zategnut željeznim zategama s prečkama. Nakon skidanja krovišta ostao je vijenac time zategnut na suprotni zid prema dvorištu. Izgleda da je netko pametan prerezao zatege, jer nakon rušenja vijenca zatega nema iznad ravnine grednika stropa.

Uopće je jako problematično skidanje izvornog očuvanog i potpuno stabilnog krovišta na spomeniku kulture. Spomenik je cjelina materijala, ne samo izgled. Pogotovo je problematično skidanje cijelog krovišta u kišno doba (nemaju sreće). Drugi dio MUO koji je kandidat za urušavanje je glavni krov prema trgu. Dvorišni dio je raskriven, kiša pada u zgradu, opterećenje krovišta je asimetrično. Kada bi zapuhao jaki istočni vjetar moglo bi se krovište lako složiti je bi naponi u stopama rogova na gredi nazidnici prešli granicu loma.

Ako je točno što je Korlaet rekao da radovi moraju biti gotovi do 10. 6. onda je ludilo potpuno. Rastočena zgrada se ne može konstruktivno učvrstiti do kraja lipnja. Na slikama je raskriveni glavni krov, urušen vijenac bez ostataka zatega, u povećanju preostala zatega u vijencu pridržava rub‘, zaključio je povjesničar umjetnosti koje je svoje razmišljanje potkrijepio fotografijama.

image
Maro/Maro Grbić
image
Maro/Maro Grbić

Oglasila se i policija

Nakon jučerašnje drame u Klaićevoj ulici u Zagrebu kada se nešto iza podne srušila skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, jutros od 8.35 sati uspostavljen je promet srednjom i lijevom prometnom trakom kao i pješačka staza s južne strane Klaićeve.

Pričinjena šteta većih razmjera još se uvijek prebrojava, a tijekom jučerašnjeg dana uz policiju su na očevidu prisustvovali inspektor zaštite na radu ali i građevinski inspektor Državnog inspektorata.

I dok se čekaju rezultati istraživanja, policija je kratko objavila danas da je iz neutvrđenog razloga na južnoj strani objekta na Trgu Republike Hrvatske kod raskrižja s Klaićevom ulicom, došlo do "urušavanja i pada dijela vodoravne istake na građevini (tzv. vijenca) na skelu te da su nakon toga s visine od 10,80 metara pali dijelovi vijenca, cigle i betona".

Tom prilikom su oštećena u konačnici četiri parkirana vozila - Audi, Honda i Opel zagrebačkih registarskih oznaka te Alfa talijanskih nacionalnih oznaka, a čiji bi vlasnici, kako su jučer priopćili, trebali biti obeštećeni. (Hajdi Karakaš Jakubin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:17