VELIKO ONEČIŠĆENJE

Stručnjakinja o lošoj kvaliteti zraka u Zagrebu: ‘Problem imamo zimi jer imamo dosta kućnih ložišta‘

Načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a kako su glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih
 Dragan Matic/Cropix

Jadranka Škevin Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" komentirala je kvalitetu zraka u Zagrebu koja je u posljednje vrijeme izrazito loša te je kazala kako svake zime isti problem povećanog onečišćenja zraka česticama muči Zagrepčane.

- S promjenom vremena, s više vjetra, zrak će se očistiti. Kad ljudi prestanu intenzivno ložiti, prijeđu na bicikle u toplije doba godine bit će i nešto bolja kvaliteta zraka - kazala je.

Škevin Sović kaže kako su glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih - što se tiče čestica to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, sagorijevanje u motornim vozilima.

- Jedna vrsta onečišćenja ide zbog grijanja i zbog prometa, zbog abrazije cesta, guma, taj problem imamo zimi jer imamo dosta kućnih ložišta. S druge strane imamo relativno dugačak period s mirnim vremenom, bez provjetravanja i to se zadržava - kazala je Škevin Sović.

Kako bi se smanjilo onečišćenje zraka Škevin Sović predlaže prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije, a u toplije doba godine da se manje služimo automobilima.

Istaknula je kako je veliki problem odlagalište otpada Jakuševac.

- Sigurno ne pridonosi ugodnom životu stanovnika u okolini, to je veliki problem. Na Jakuševcu se mjeri sumporovodik i metan. Znaju biti povišene vrijednosti i budući da je grad sad već relativno blizu Jakuševca, osjećaju se problemi na širem području - kazala je Škevin Sović u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Zbog epidemioloških razloga moramo nositi maske, a Škevin Sović kazala je da one u određenoj mjeri pomažu i kod onečišćenja zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:35