HOROR NA ŠALATI

Student medicine: ‘Dobro pogledajte što sam pronašao na otpadu! Čovjek ostane bez teksta...‘

Više profesora u telefonskim razgovorima potvrdilo nam je da je na fotografiji koju je snimio student uistinu ljudska kost
 Zeljko Puhovski/Cropix

Student zagrebačkog Medicinskog fakulteta tvrdi da je snimio fotografiju ljudske kosti, odbačene s kuvertama i papirima nekoliko metara od zgrade fakultetskog Zavoda za anatomiju. Fotografiju s opisom poslao je Jutarnjem listu, uz navod da se kosti, organi u formalinu i dokumentacija s osobnim podacima preminulih osoba jednostavno bacaju u smeće zajedno s građevinskim otpadom tijekom obnove kompleksa na Šalati.

image

Fotografija koju je poslao student

Privatna arhiva

Student, čiji su podaci poznati redakciji, upozorava kako je riječ o krajnje nehumanom i neprimjerenom postupku.

- Fotografija je snimljena u nedjelju navečer. Bilo je tu svega, kosti i staklenki, konkretno jedna s presjekom mozga u formalinu, bačena u običan kontejner za šutu, kaže, uz potvrdu kako je siguran da je riječ o ljudskoj kosti i organima jer s njima studenti dolaze u kontakt tijekom nastave.

- Čovjek ostane bez teksta, to je naprosto kriminalno ponašanje, kaže student, nakon čije smo prijave obišli Medicinski fakultet.

Područje oko zgrade Zavoda za sudsku medicinu i Zavoda za anatomiju je gradilište na kojem se nalazi velika količina otpada. Osim šute i dijelova namještaja, tu su i stare tipkovnice, diskete te drugi elektronički otpad, ali i mnoštvo odbačene dokumentacije.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Ispred Zavoda za anatomiju uočili smo nekoliko stotina potvrda o smrti. Mnoge od njih nisu starije od nekoliko godina. Na njima se nalaze osobni podaci preminulih. Na svakoj je navedeno ime i prezime, spol, datum rođenja, datum i vrijeme smrti, osobni identifikacijski broj, uzrok smrti, bračno stanje, ime bračnog druga, zanimanje, kao i adresa, državljanstvo i narodnost, ime i prezime roditelja te ime liječnika obiteljske medicine.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Takve potvrde doslovce su razasute među šutom, plastikom i drugim otpadom, a neke su "uredno" odbačene, odnosno složene su u kutije, no jasno je da nisu privremeno odložene, već bačene zajedno s drugim otpadom.

Potvrde može doći vidjeti svatko jer je gradilište otvoreno. U vrijeme našeg obilaska, u utorak tijekom radnog dana, nismo uočili nijednog zaštitara ili djelatnika Medicinskog fakulteta koji bi kontrolirao situaciju. Ljudskih kostiju i organa tijekom našeg obilaska nije bilo. Neslužbeno doznajemo da se kosti s Anatomije i Sudske medicine arhiviraju u specijalnim, velikim kontejnerima koji su jasno numerički označeni, zaključani i označeni natpisima "farmakologija", "sudska", "anatomija" i slično. Naš sugovornik s MEF-a koji je htio ostati anoniman kaže kako ga je fotografija iznenadila i da nema govora da bi netko s bilo kojeg od zavoda, kako za sudsku medicinu tako i anatomiju, išao riskirati i na ovako nepropisan način zbrinjavati ostatke pokojnika.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Ako se uistinu radi o ljudskim kostima, kojih je na našim zavodima uvijek mnogo, moguće je da je došlo do neke nenamjerne pogreške, ali svakako ovo nije sistematski način na koji bi se odlagala tijela ili ostaci - kaže.

Više profesora u telefonskim razgovorima potvrdilo nam je da je na fotografiji koju je snimio student uistinu ljudska kost. Na pitanje zašto je nepropisno odbačena, nemaju odgovor.

- Ako je sve to istina, jasno je da je riječ i o etičkom prekršaju i nečuvenoj bahatosti. Činjenica je da se iseljavanje fakulteta zbog obnove provodi stihijski i nekontrolirano, a moguće je da je ovaj pronalazak posljedica toga, kaže nam jedan od profesora.

image

Kontejneri s leševima

Zeljko Puhovski/Cropix

Na Anatomiji nam je više zaposlenika tvrdilo – nemoguće je da je naše. Isto odgovaraju na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, uz molbu – „nemojte od ovoga raditi kino predstavu“.

Jutarnji list poslao je upit dekanu Medicinskog fakulteta Slavku Oreškoviću, kao i pročelniku Zavoda za anatomiju i kliničku anatomiju Zdravku Petanjku. Odgovori nisu stigli do navedenog roka, no objavit ćemo ih kad pristignu.

U Državnom inspektoratu su objasnili kako naš poziv karakteriziraju kao prijavu te da će nadležne službe izaći na teren.

Za očekivati je i reakciju Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:06