UMIRE LI DONJI GRAD?

Sudski sporovi i preskupi najam opustošili centar

Visoka najamnina, nedovoljno atraktivna ponuda trgovina, kriza, ali i gradnja novih trgovačkih centara na periferiji razlozi su zbog kojih su mnogi atraktivni poslovni prostori u gradu napušteni

Na najatraktivnijim lokacijama između Tesline i Masarykove ulice s jedne, te Ilice i Trga bana Jelačića s druge, zatvoreno je više od 30 poslovnih prostora! Lokali u kojima su nekad bile trgovine odjeće i mješovite robe, razni obrti, kafići, slastičarnice, parfumerije i cvjećarnice danas zjape prazne.

Lokoti na vratima lokala

Natpisi “Zatvoreno radi preuređenja” i “Zabranjeno plakatiranje pokazatelj su općih prilika u zemlji. Neriješeni imovinsko-pravni odnosi, visoka najamnina, slaba ponuda, kriza, ali i gradnja novih centara glavni su razlozi zbog kojih su mnoge od njih zatvorene.

Već sedam godina napušten je prostor na početku Masarykove, na čijem ulazu stoji natpis “Zemlja čuda”. To je mjesto okupljalo zaljubljenike u vojno-strateške igrice. Danas se u izlogu skuplja prašina, a prostor će zjapiti prazan dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi. Slično je i sa lokalima u Teslinoj. Na vratima su postavljeni lokoti, a kroz izloge se vide uništene električne instalacije i derutni inventar. Njihovu sudbinu dijele i napušteni prostori u Ilici, Gundulićevoj, Preradovićevoj, Gajevoj i Masarykovoj.

Cijena je najma tih gradskih prostora niska, no zakupci ističu da je “lakše pronaći Sveti gral, nego dobiti te prostore”.

Centar nije profitabilan

Za njih se raspisuje natječaj, a zakup dobiva onaj koji ponudi najviši iznos. Cijene su nešto niže od cijena privatnih lokala, a ovise o zoni u kojoj se nalazi objekt i vrsti djelatnosti. Tako se četvorni metar za ugostiteljstvo kreće do 135 kuna, za trgovinu do 108 kuna, uredski prostori su 81 kunu, dok obrtnici plaćaju 67 kuna.

Za jedan takav prostor izborio se Mario Vuković, koji je u Gajevoj prodavao satove i nakit. - Propao sam. Nije mi do razgovora - očajan je Vuković.

Najam privatnih lokala u centru kreće se od 10 do 50 eura po četvornom metru. Visoka cijena najma bila je razlog iseljenja Costa Caffea iz Masarykove, trgovine Core iz Gundulićeve, Paparazza, a zatvoreno je i Znanje Exclusive.

- Najbolje su lokacije u trgovačkim centrima i zračnim lukama, dok one u centru nisu profitabile jer je najam skup - kaže Zdravko Vuko, direktor Vlamanda grupe.

Obrtnici: 'Iznajmite nam lokale dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi'

U Udruženju obrtnika ističu da su još prije nekoliko godina predložili Gradu mjere kojima bi prostori napušteni zbog imovinsko-pravnih odnosa mogli ponovno oživjeti. - Neka ih Grad iznajmi obrtnicima po simboličnoj cijeni pod uvjetom da obrtnici budu svjesni pravne činjenice da nakon rješavanja spora moraju napustiti prostor. Na taj bi način središte grada izgledalo urednije, a gospodarstvo bi oživjelo. Na žalost, od Grada nismo dobili povratnu informaciju - rekao je Vlado Crkvenac, predsjednik Udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:41