PALAINOVKA

SUKOB ZBOG OBNOVE KULTNE ZAGREBAČKE KAVANE Dio stanara: Devastirate pročelje! Vlasnik: Sva šteta bit će sanirana

Obnavlja se kultna kavana Palainovka na Ilirskom trgu, otvorena davne 1847. godine i jedna od rijetkih kavana u Zagrebu koja je i danas na životu.

Popularno okupljalište svih generacija na Gornjem gradu osuvremenit će interijer, ali i zadržati neke karakteristične detalje, poput starog bicikla koji visi iznad šanka. Osim toga, na prostoru vanjske terase postavit će nadstrešnicu - pergolu, koja će biti pokrivena prozirnim sigurnosnim staklom.

Upravo je spomenuta nadstrešnica potaknula nezadovoljstvo nekih članova Vijeća gradske četvrti Gornji grad - Medveščak i stanara Gornjega grada, koji smatraju kako trenutni radovi narušavaju ljepotu i sklad jednog od najljepših zagrebačkih i gornjogradskih trgova. Sama kavana naslanja se na Vrazovo šetalište, Muzej grada Zagreba i Zvjezdarnicu te neki smatraju da predstavlja spomenik kulture koji se ovim zahvatima uništava.

Moderno

- Imam psa pa stalno prolazim ovim šetalištem. Ljuti me što se uništava nešto što je historijski tako bilo oduvijek. Gornjem gradu ne treba modernizacija, mora ostati jezgra starine, a ne nešto moderno i stakleno - kaže stanarka Dorica Perak.

Naime, tvrtka investitor Graditelj svratišta, koja je ujedno i izvođač radova, dobila je građevinsku dozvolu postavljanja montažno-demontažne nadstrešnice od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode još 2016. godine. Međutim, dio građana smatra kako se tu ne radi samo o nadstrešnici.

- Upitna je armirano-betonska podloga u koju su ugrađene instalacije i već vidljivi čelični temelji za buduću konstrukciju. Koliko mi je poznato, takve betonske podloge ne montiraju se i demontiraju, nego su one stalne, tako da ovdje sigurno nije riječ samo o montažno-demontažnoj nadstrešnici - prokomentirala je Urša Raukar, vijećnica gradske četvrti Gornji grad Medveščak.

Sanacija

Dodaje i kako je ujedno ta betonska podloga prekinula kontinuiranu šetnicu oko Popova tornja koja tu postoji stoljećima i predstavlja jedan od bisera urbane parkovne arhitekture te bi trebala biti pod potpunom zaštitom.

Na njezin upit iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture očitovao se pročelnik Silvije Novak, koji navodi kako je postavljanje nadstrešnice odobreno uz uvjet da se “postojeće visoko zelenilo ne smije ukloniti ni oštetiti te da pročelje kavane mora ostati intaktno i bez oštećenja”. Ipak, prilikom radova došlo je do oštećenja pročelja kavane. Međutim, prema riječima Dragana Radića, direktora tvrtke Graditelj svratišta, koja je u vlasništvu kavane, eventualna oštećenja koja nastanu bit će sanirana sukladno pravilima struke do završetka radova.

Kao razlog izvođenja svih radova navodi sanaciju same građevine, zbog spašavanja objekta od daljnjeg propadanja uslijed vlage.

Vlaga

- Kao dugogodišnji korisnik Palainovke vodimo veliku brigu o navedenom prostoru kako bismo posjetiteljima našeg ugostiteljskog objekta osigurali ugodan boravak i uslugu na vrhunskoj razini, a sukladno reputaciji samog objekta. S vanjske strane iza objekta postoje oštećenja koja omogućuju prodor vode na strop i zidove objekta.

Posljedica je procurivanje stropa u objektu. Uočili smo problem u obliku deformacija na opločenjima ispred ulaza objekta, a što je također posljedica vlaženja i zadržavanja vlage ispred objekta, za što smo sukladno stručnim mišljenjima i projektima izradili prijedlog sanacije, koji su prihvatile i odobrile nadležne službe u Gradu Zagrebu. Sve navedeno upućuje na to da je cijeli objekt natopljen vodom, a to ozbiljno ugrožava samu građevinu - objašnjava Radić.

Napominje i kako radovi neće promijeniti izgled pročelja Palainovke jer se izvode sukladno dobivenim odobrenjima nadležnih tijela i sukladno njihovu nadzoru te da o mogućim oštećenjima u ovom trenutku još ne može govoriti.

Inspekcija

Na naš upit, iz Ministarstva graditeljstva kažu kako su uvrstili lokaciju u plan obilaska te da će obaviti inspekciju u što skorije vrijeme.

Arhitektica Loredana Stunić iz Studija ELLE za projektiranje, građenje i nadzor, kaže kako planiraju renovirati unutrašnjost kavane kako bi stvorili imidž intimnog ugođaja kako vani tako i unutra. Što se tiče Vrazova šetališta, kako kaže arhitektica Stunić, ono neće biti onemogućeno jer se zona ugostiteljstva ispred zgrade zadržava na istome mjestu gdje je bila prema dosadašnjim odobrenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 19:06