TROŠKOVI

SVI BANDIĆEVI SAVJETNICI: TKO SU I KOLIKE SU IM PLAĆE Ima ih 30, godišnje gradski proračun koštaju milijune, a među njih se ugurao i čuveni Nevistić

 
Milan Bandić i Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za promet i komunalno redarstvo
 Bruno Konjević / CROPIX

U jeku najave da će svojim posebnim i višim savjetnicima smanjiti plaće “u svrhu smanjenja rashoda gradskog proračuna”, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je angažirati novog savjetnika.

Točnije, koordinatora za projekt produženja Branimirove ulice prema Sesvetama, a taj posao obavljat će Ante Plazonić, predsjednik sesvetskog HDZ-a, stranke s kojom je Bandić u koaliciji u Gradskoj skupštini.

Naknade

Sam Plazonić jučer je za Jutarnji rekao da će njegova zadaća biti spojiti ljude na terenu sa službenicima iz Gradske uprave koji rade na ovom projektu.

- Gotovo 20 godina se na ovom projektu nije ništa napravilo. A svi znamo koliko produžena Branimirova znači ljudima iz Sesveta i iz tog dijela Zagreba. Dat ću sve od sebe da se to napokon pokrene - tvrdi Plazonić.

Za ovakvu koordinaciju imat će plaću od 12 tisuća kuna bruto odnosno 144 tisuće kuna godišnje.

Ovakvo imenovanje dolazi u poprilično nezgodno vrijeme za gradonačelnika zbog dvije nedavne situacije.

Prvo, nedavno su zagrebački HDZ-ovci neslužbeno prosvjedovali što njihovih ljudi nema na ključnim mjestima podružnica Zagrebačkog holdinga pa se angažiranje Plazonića može protumačiti kao svojevrsno dodvoravanje starijem partneru u Skupštini.

I drugo, Bandić je najavio smanjenje plaća savjetnicima, navodi kako će tim uštedama u proračunu ostati 2,1 milijun kuna, a sada angažira koordinatora za projekt koji je tek u povojima zbog velikih imovinsko-pravnih problema i čija će godišnja naknada pojesti gotovo sedam posto ukupnih planiranih ušteda na ovoj stavci.

Postavlja se pitanje što će Bandiću još jedan savjetnik kada ih već za razna pitanja i različite sektore ima gotovo trideset i čije se mjesečne plaće kreću između 19 i 23 tisuće kuna bruto!

Naime, prema odgovoru koji smo primili iz Stručne službe gradonačelnika, Milan Bandić ima 20 službenika koji su raspoređeni na mjesta “posebnih viših savjetnika gradonačelnika - specijalista”, a njih sedam na radna mjesta “viših savjetnika gradonačelnika - specijalista”.

Prije nego li im smanji plaće u ponovnom pokušaju za 8 posto, njihove plaće trenutno izgledaju ovako.

Bivši pročelnici

Posebni viši savjetnici gradonačelnika Milana Bandića imaju mjesečnu bruto plaću 23.045, a mjesečna primanja viših savjetnika su 21.372 kune. Istu plaću ima i četvero savjetnika Andrije Mikulića, predsjednika Gradske skupštine.

Tko su Bandićevi posebni i viši savjetnici?

Na to pitanje iz Stručne službe gradonačelnika na čijem je čelu pročelnica Andrea Šulentić, koja je prema dostupnim podacima iz zapisnika sjednica Gradske skupštine nekad bila Bandićeva posebna viša savjetnica - nismo dobili.

No prema javno dostupnim dokumentima sa službenih stranica Grada i Gradske skupštine, trenutno među Bandićevim savjetnicima sjede uglavnom oni koji su do sada sjedili na pročelničkim mjestima.

Tako je posebni savjetnik za financije Slavko Kojić, Višnja Fortuna za koordinaciju mjera i aktivnosti za osobe starije životne dobi, a na savjetničkoj poziciji je i bivša Bandićeva zamjenica Vesna Kusin te Marijan Maras, bivši pročelnik.

Među savjetnike se prema informacijama Jutarnjeg lista ugurao i Zoran Nevistić, bivši pročelnik za mjesnu samoupravu, bivši šef Zagrebparkinga Mate Kraljević, bivše pročelnice Ured za imovinske poslove Ines Bravić i Jasminka Lukač. Dugogodišnji savjetnici su Stipo Zeba koji brine o suradnji s vjerskim zajednicama i Harun Omerbašić zadužen za investicije, a po stažu najmlađa savjetnica je Nataša Jovičić, bivša ravnateljica Spomen-područja Jasenovac.

Bandić ih tražio da kažu što su sve obavili u 2017. god.

U odgovoru Stručne službe gradonačelnika navode kako se posebni i viši savjetnici “ne imenuju na određeno razdoblje već se raspoređuju, kao i drugi službenici, na radna mjesta pod uvjetima utvrđenim Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, na neodređeno odnosno na određeno vrijeme” zbog “privremeno povećanog opsega poslova ili zamjene dulje vrijeme odsutnog službenika”.

Prema tom odgovoru Bandić ima posebne više savjetnike za koordinaciju gradske uprave, za izgradnju Grada, za investicije i strana ulaganja, za nacionalne manjine i vjerske zajednice, za koordinaciju mjera i aktivnosti za osobe starije životne dobi, za upravni sustav i pravna pitanja, za upravljanje imovinom i imovinsko-pravne poslove, za društvene djelatnosti, za kulturu, za ljudske resurse Grada te za informatiku i komunikacije.

Među onima koji su u siječnju taj mail dobili bili su Vladimir Gruborović, Zoran Nevistić, Doris Kažimir Fresl, Radovan Simović, Marijan Maras, Mirko Herak, Harun Omerbašić, Dinko Vukelić, Slavko Kojić, Zoran Bubaš, Stipo Zeba, Višnja Fortuna, Jasminka Lukač, Zdravko Čokić, Biserka Bucković, Anica Tavra, Tatjana Dalić, Nataša Jovičić, Zrinka Majerović, Mladen Pezer, Branka Miljenović, Mate Kraljević, Ines Bravić, Boro Kisjelica, Marina Ljubišić i Jelena Ricov.

Prema informacijama Jutarnjeg, svih 27 savjetnika početkom siječnja primilo je dopis u kojima ih se traži da hitno gradonačelniku Bandiću dostave opis poslova i zadataka koje su obavili u 2017., koji su još uvijek u tijeku i koje planiraju provesti u 2018. godini. Vrlo brzo nakon tog dopisa, krenule su najave o smanjenju plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 01:28