CIJENA 150.000 KN

Svi detalji nadrealne priče o limenom ruglu: Situacija s ‘koncertnom binom‘ se zakomplicirala

Jedan četvorni metar limene "pozornice" ispred Mjesnog odbora Kašine stajao je oko 4000 kuna
 Ronald Goršić/Cropix

Nakon što su novinari emisije Radio Studenta, "Strah od slobode", objavili fotografije nadstrešnice ispred Mjesnog odbora Kašine, koju je Grad Zagreb platio 150.000 kuna, situacija se dodatno zakomplicirala. Ispalo je da je cijela betonska konstrukcija napravljena dijelom na crkvenom zemljištu, i to bez dozvola. Osim toga, našli smo i da je isti projekt već naplaćen prije četiri godine.

Naime, Grad Zagreb, kao investitor, a Mjesni odbor Kašina kao naručitelj, nedavno su podigli 150.000 kuna vrijednu nadstrešnicu površine 38 četvornih metara ispred Mjesnog odbora Kašine. Trebala je to zapravo biti pozornica na kojoj će se održavati koncerti i lokalne manifestacije. Međutim, završni proizvod ne izgleda niti izbliza kao koncertna bina.

Limena konstrukcija natkrivena je i zatvorena s tri strane limenim plohama, a stajala je oko 4000 kuna po četvornome metru. Pritom, Grad Zagreb je tu nadstrešnicu u natječaju sam procijenio na 119.000 kuna bez PDV-a.

To bi bilo oko 450 eura po kvadratu za - "limenku". Usporedbe radi, procjena Grada za četvorni metar konstrukcijske obnove zagrebačkih zgrada oštećenih potresom je oko 392 eura za rohbau. Dakle, 50 eura manje. Kako bismo ustanovili pravu vrijednost takve limene konstrukcije, kontaktirali smo i nekoliko domaćih obrtnika i limara.

Potvrdili su da je cijena prenapuhana.

Nakon pregleda fotografija ponudili su, uzevši u obzir materijal, visinu konstrukcije i radove, između 50.000 i 70.000 kuna, odnosno oko 1500 kuna po četvornome metru.

Izvođača radova "limenke", zagrebačku tvrtku Moderni alati i strojevi koju je Grad Zagreb izabrao postupkom jednostavne nabave, upitali smo kako je cijena radova ispala višestruko veća od realne, koji su materijali korišteni i koliko je ljudi radilo na izgradnji.

Direktor Ninoslav Delić nije bio voljan razgovarati, već nas je uputio na Gradski ured za mjesnu samoupravu, napominjući tek da je njihova ponuda "izabrana kao najpovoljnija".

Iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti odgovore. Zanimalo nas je, među ostalim, točno objašnjenje zašto kvadrat limene nadstrešnice stoji tek malo manje od kvadrata kuće u izgradnji.

Također, zašto je Grad izabrao u ovom trenutku graditi pozornicu ako još uvijek postoje obitelji na prostoru Kašine čije su kuće stradale u potresu i novac bi im itekako dobro došao.

U nedostatku odgovora, ono što se može naći u javnim podacima Grada jest da je tvrtka Moderni alati i strojevi izabrana kao izvođač radova na projektu "Natkrivanje vanjske pozornice kod objekta Mjesnog odbora Kašina" u srpnju. Grad je nadstrešnicu procijenio na 119.000 kuna bez PDV-a.

Osim toga, isti projekt, pod sličnim nazivom, već se spominje u 2016. godini u javnim podacima. Tadašnji projekt pod imenom "Ugradnja stolarije, uređivanje dvorane i natkrivanje vanjske pozornice u objektu mjesne samouprave Kašina" sklopljen je s tvrtkom Čubela sistemi na 270.750 kuna.

Do Čubela sistema nismo uspjeli doći, ali smo zato zatražili objašnjenje predsjednika Mjesnog odbora Kašine Miljenka Bertovića, člana Bandićeve Stranke rada i solidarnosti. On je rekao da za projekt vanjske pozornice nije bio nadležan, već su to pokrenuli članovi prošlog saziva Mjesnog odbora Kašine. Također, nije htio komentirati niti cijenu radova.

image
Miljenko Bertović

Crkveno zemljište

- Dal' to stvarno toliko košta, to bi trebao provjeriti netko drugi. Također, nitko nam nije pokazao projektne nacrte, i mi smo se iznenadili kada smo vidjeli kako to izgleda. Tako da opravdamo sve komentare koji su upućeni - rekao nam je Bertović.

Uglavnom, kako priča ide, betonska podloga od 50-ak četvornih metara napravljena je još 2018. godine. I napravljena je nezakonito. Odnosno naselje Kašina je samo izbetoniralo podlogu ne obazirući se na prostorni plan i bez ishođenih dozvola. Taj se pothvat financirao donacijama, kako kaže Bertović.

Nakon toga se ispostavilo da je izbetonirana površina, na koju je došla ova nadstrešnica, završila barem dva metara na crkvenom zemljištu, odnosno zemlji župe Sv. Petra i Pavla. Prema tome, kada su projektanti iz ureda Kontura projekt, zaduženi za nacrt, projektirali koncertnu nadstrešnicu, nisu imali izbora nego poštivati prostorni plan, a to znači da su limenu konstrukciju morali nagurati u prostor koji pripada Mjesnom odboru, odnosno Gradu Zagrebu koji je vlasnik.

Inspektorat

- Takvo što se nije radilo ni u 18. stoljeću. Da, mi smo dobili projektni zadatak, ali mi to ne možemo napraviti nego u skladu s prostornim planom. Naručitelj je dao nalog da se napravi nešto što je nemoguće napraviti. Biste li vi napravili garažu u dvorištu susjeda? - odgovorili su nam iz ureda projektanata, napominjući da je konstrukcija unutar okvira zemljišta Grada, jedino kako može biti, a i da bi inspektorat trebao utvrditi tko je tamo i što točno radio.

Samo bi trebalo malo "nadopuniti ovaj projekt"

Na pitanje kakva je budućnost nadstrešnice, predsjednik mjesnog odbora je optimističan. Iako bi, prema svemu sudeći, konstrukciju trebalo ukloniti, Miljenko Bertović smatra da je Grad to odobrio i kako bi samo trebalo "nadopuniti projekt".

- Mi smo odmah reagirali i sada smo dobili suglasnost od župe za gradnju. Kontaktirali smo i pročelnicu mjesne samouprave. Iz Grada su nam obećali da će oni financirati proširenje. Znači, maknut će se jedna strana i proširiti cijela konstrukcija - objasnio je Bertović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:02