PUMPANJE TROŠKOVA

SVI PERU RUKE OD ZLATNOG ZAHODA. WC školjku i kotlić koji u trgovini koštaju oko 700 kuna platili čak 17.812 kuna?

 
Javni WC u Zagrebu
 Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što su mediji otkrili da rekonstrukcija 3,86 četvornih metara velike kućice s dva WC-a u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., prema troškovniku koji je izradio Zrinjevac, Zagrepčane košta čak više od 10.000 eura po metru četvornome, ili ukupno 287.312 kuna s PDV-om, iz te gradske tvrtke u subotu ujutro poslali su priopćenje u kojem navode da su informacije u medijima nevjerodostojne te da radovi nisu niti počeli.

Međutim, ne samo da Zrinjevac nije demantirao nijednu informaciju koju smo objavili, nego su pokušali prevariti javnost kada su rekli da radovi nisu počeli, već su samo, nakon što su izlaskom na teren uočili da kućica prokišnjava, “pristupili nužnim radovima sanacije kako bi se spriječila daljnja devastacija”.

Istina je, pak, da su radovi već u poodmakloj fazi, da su, osim krova, zamijenjene unutarnje pločice i stakla na kućici, postavljene dvije nove WC školjke s vodokotlićima te je postavljen i novi umivaonik, što dokazuju fotografije koje su objavljene u Facebook grupi “Strah od slobode.

Da su radovi na obnovi ove kućice vjerojatno višestruko preplaćeni, najbolje govori i fotografija iznutra koja prikazuje novougrađenu WC školjku.

Naime, na internetu se može naći potpuno ista školjka istog proizvođača koja u slobodnoj prodaji košta 354 kune. Ako pridodamo tome i vodokotlić, koji nije skuplji od 300 kuna, ukupna cijena ne bi trebala biti veća od 700 kuna. Zrinjevac je u svom troškovniku procijenio da uklanjanje jedne stare školjke i postavljanje nove košta čak 17.812 kuna s PDV-om.

Za dvije WC školjke naplatit će 35.625 kuna s PDV-om. Zrinjevac je također procijenio da demontaža dotrajalog umivaonika i montaža novog košta čak 8437 kuna s PDV-om. Gotovo identičan umivaonik sa slavinom koji su postavili u kućici, u slobodnoj prodaji može se naći za manje od 1000 kuna.

Zamjenu stakala, čišćenje hrđavih okvira i njihovo bojanje naplatit će 37.125 kuna s PDV-om, zamjenu krova 41.625 kuna s PDV-om, a sama priprema gradilišta kućice od 3,86 četvornih metara koštala je 28.125 kuna s PDV-om.

I dok u Zagrebačkom holdingu neki naši sugovornici neslužbeno poručuju da je Vijeće Gradske četvrti Donji grad moglo i odbiti njihovu ponudu, da su mogli tražiti i neku drugu ponudu te da je Zrinjevac trgovačko društvo koje zarađuje, direktor Zrinjevca Igor Toljan, koji je i potpisao troškovnik, danima se ne javlja na naše pozive.

S druge strane, gradonačelnik Milan Bandić poručuje kako se on ne bavi “šekretima” te kako se za sva pitanja treba obratiti Zrinjevcu i Mjesnom odboru Petar Krešimir IV., kao da Toljan nije njegov pouzdani kadar još od 2001. godine.

Zagreb, 280419.
Trg kralja Petra Kresimira
Javni wc od 3,85 kvadrata ciju ce obnovu Grad Zagreb platiti 10 000 eura po kvadratu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

A mi smo poslušali gradonačelnika i obratili se i Mjesnom odboru i Vijeću Gradske četvrti. Predsjednik MO-a Marko Klišanić, pak, tvrdi da oni nisu niti tražili obnovu kućice s WC-ima, koja već godinama zapravo služi kao spremište Zrinjevca, nego su tražili da se samo uredi dječji park te da se oko kućice eventualno postavi ograda. Uređenje dječjeg parka, kaže, bio im je prioritet kada su prije dvije godine preuzeli Mjesni odbor.

- Tražili smo da se postavi rasvjeta, da se osposobe barem jedna vrata koja bi se mogla zaključati zbog sigurnosti djece i da se postave nove sprave za djecu. A obnovu kućice nismo niti tražili, nego smo smatrali da bi je se moglo ograditi ako je već zaštićena u sklopu cijelog parka koji je pod zaštitom - tvrdi Klišanić.

Projekt su, kaže, poslali u Gradsku četvrt nadležnim službama, a tek prije dva-tri tjedna, tvrdi, dobili su informaciju da je prijedlog uvršten, iako nisu dobili nikakve troškovnike.

- Spominjale su se razne svote, od 600.000 do čak 800.000 kuna za cijeli park, ali mi do posljednjeg trena nismo znali koliko to košta - tvrdi Klišanić, koji potvrđuje da su radovi na obnovi kućice spremišta pri kraju.

Cijela obnova dječjeg parka, prema Planu komunalnih aktivnosti za 2019. koji je usvojen 19. ožujka, stajat će 763.000 kuna. Iz Vijeća Gradske četvrti, na čijem je čelu Petar Paradžik, sada tvrde da su oni zaustavili radove kada su shvatili o kojem se iznosu radi iako su plan prihvatili.

Postupak donošenja plana je takav da svaki Mjesni odbor u gradskoj četvrti dostavlja svoje prijedloge komunalnih aktivnosti. Zatim Vijeće prikupi prijedloge, čeka proračunsku godinu te u međuvremenu šalje nadležnim gradskim komunalnim tvrtkama prijedloge te traže ponude i procjene, a sve u koordinaciji s Gradskim uredom za mjesnu samoupravu.

Nakon toga se donosi gradski proračun, određuju proračuni za mjesnu samoupravu i u ožujku Vijeće usvaja plan komunalnih aktivnosti s utvrđenim iznosima. Vijeće može odbiti ponude, a u ovom slučaju, kada su shvatili o kojem se iznosu radi za obnovu cijelog parka, tražilo je detaljan troškovnik za sve, pa i za kućicu, nakon što su plan već usvojili. Nakon što su dobili troškovnik za kućicu, tražili su zaustavljanje radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:07