SNIMAO GA I BBC

Svi pričaju o bizarnom potezu antikvara iz Zagreba: ‘Da, zazidao sam ulaz u trgovinu, evo zašto‘

Zoran Jurić kaže da je svojim performansom želio upozoriti ljude da ne bacaju knjige već da ih dijele i poklanjaju dalje

Antikvar Zoran Jurić ispred svoje radnje u koju se trenutno ne može ući

 Laura Vidović/Laura Vidović

Trešnju ne možete ne primijetiti. Malenu radnju osebujnog zagrebačkog antikvara Zorana Jurića u Tratinskoj ulici krasi rukom izrađeni natpis iznad ulaza, i zid sa, kako sam procjenjuje, preko tisuću nacrtanih trešanja.

U samo 18 kvadrata prostora drži, kaže, oko 40 tisuća knjiga, a osim kupaca i znatiželjnika česti su mu gosti i novinari.

U zadnje vrijeme u Jurićevu ljupku radnju međutim ne može se ući. A ako pitate i njega, još se dugo ni neće moći. Ulazna je vrata naime zazidao knjigama- doslovno.

- Zazidao sam ulaz jer je to umjetnička instalacija i performans- kaže nam spremno Jurić dok sjedi u hladu s druge strane ceste, sa šarenom kravatom oko vrata i istom takvom kapom na glavi.

Upadljiv je kao i njegova Trešnja.

image

Jurić u antikvarijatu drži 40 tisuća knjiga, a po raznim skladištima ima ih preko pola milijuna

Darko Tomas/Cropix/Cropix

- Ovo tjera ljude da obrate pažnju na knjige, jer papir polako umire i elektronika sve preuzima. Instalaciju planiram držati do devetog mjeseca kad kreću kiše i mora se moći ući u poslovnicu. Radio sam i natpis tehnikom ulja na limu, a crtao sam ga 3 mjeseca. Sveukupno je na njemu 1176 trešanja, tko ne vjeruje neka broji, kaže.

Ne smeta ga što ne može do svojih 40 tisuća knjiga jer ih sveukupno, uvjerava nas, ima oko pola milijuna u različitim skladištima.

- U izlogu je trenutno 2000 naslova, pa ako si od toga nešto ne mogu izabrati, nema im pomoći. Ako nešto tipski žele, slobodno me mogu pitati i ako imam tu knjigu, sutradan će ih čekati u izlogu, kaže

Jurić Trešnju na ovoj lokaciji drži već 10 godina, a prije toga je imao i knjižaru u ulici Pavla Hatza.

- Inače sam diplomirani inženjer tehnologije, a s 13 godina sam kupio prvu knjigu i nikad nisam stao. Radio sam dugo kao profesor i inženjer, a kad sam osjetio da sam star i zreo, rekao sam si da idem sanjati svoj dječački san, dosta je bilo. Nakon toga sam krenuo raditi s knjigama.

Objavio je i oko 50 autorskih knjiga, najviše poezije, a trenutno se također bavi i izdavanjem i tiskanjem knjiga. Kako nam govori, primijetili su ga i mediji diljem svijeta.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

- Pred mjesec dana je došao BBC i snimao dokumentarac. Rekli su da snimaju o antikvarijatima Europe i kako bi trebao izaći u devetom mjesecu, napominje.

Uz knjige, već 40 godina pomoću udruge Collegium Hergešić održava i javne tribine o umjetnosti, kulturi i znanosti.

- Inače svakog ponedjeljka u 18 sati držimo jednu od civilizacijskih tema. Dođe od 30 do 300 ljudi, a održavaju se u Javnim tribinama grada Zagreba na Kaptolu. Do 15.9. je trenutno stanka, a kasnije ponovo počinju.

U tijeku je i priprema velikog događaja o kojem će organizirati predavanja, izložbe i napisati monografiju.

- Tema su neobične i apsurdne smrti unutar hrvatske književnosti i poezije. Istraživao sam njihovu medicinsku dokumentaciju i svaka priča je jedinstvena. Ako uzmemo Matoša, živio je kao kafanski pjevač koji je violinu svirao na uho, a umro je od upale uha i raka grla, nabraja antikvar.

Ipak, njegova glavna misija je očuvanje knjiga i osiguravanje da nadolazeće generacije neće zaboraviti kako tiskana knjiga izgleda. U skladištima ima i kutije pune knjiga na koje je napisao da ih je zabranjeno dirati sljedećih 50 godina.

- Svima govorim ne bacajte knjige, poklanjajte ih i dajte. Ipak, ako svejedno ne znate što ćete s njima, ima onaj ludi i stari Jurić, nosite njemu i on će ih sve spasiti. Onda će nam netko u budućnosti reći hvala što nismo bili primitivna generacija koja je sve uništila, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 22:20