NOVE KRITIKE

‘Taj stadion je novi projekt, a ne rekonstrukcija. A pogledajte samo koliko su platili idejno rješenje...‘

Zašto se ne organizira javni natječaj, moguće i međunarodni s međunarodnim žirijem?, pita se naš sugovornik

Zašto se ne organizira javni natječaj ili međunarodni s međunarodnim žirijem, pita naš sugovornik arhitekt

 Ranko Suvar/Cropix

- Ovo što vidimo da gradska vlast najavljuje raditi na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici nije rekonstrukcija nego novi projekt - nevažno je što površina travnjaka stadiona trenutno postoji na istome mjestu. Rekonstrukcija je pojam koji se veže uz konstruktivnu obnovu potpuno definiranih postojećih zgrada, ovdje imamo radikalan zahvat u prostoru - komentirao je jedan arhitekt, koji je želio ostati anoniman, najave na temu rekonstrukcije stadiona na zagrebačkoj Trešnjevci u koju se ide bez javnog natječaja i s idejnim projektom koji su čelnici platili 190 tisuća kuna.

Pitanja za struku

Naš sugovornik, pak, smatra da su to sve teme o kojima bi se trebala izjasniti strukovna udruženja poput Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, pa i Društva arhitekata Zagreb te smo tim tragom pokušali upravo od njih dobiti komentar cijele situacije, ali nismo uspjeli dobiti ni jedan.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković, kad smo ga dobili, rekao nam je da nije upućen u temu te da mu treba više sati kako bi složio neki komentar. Potom smo nazvali predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata Romana Šilje, koji je također kazao da nije u temi te da bismo trebali zvati gospodina Matkovića jer je to njegovo područje. A ni od Rajke Bunjevac, predsjednice Komore arhitekata, nismo dobili nikakvo mišljenje nego nam je sugerirala da nazovemo gospodina Šilju iz Udruge hrvatskih arhitekata.

image

Za ovakav projekt velike složenosti realna bi cijena bila 800-900 tisuća eura, a od toga za idejni projekt 15-20 posto, tj.120-180 tisuća, kaže jedan arhitekt

Grad Zagreb/

No, naš sugovornik smatra da je, osim što se ne radi o rekonstrukciji, problematično i to što se išlo na postupak jednostavne nabave.

- Zašto se ne organizira javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, moguće i međunarodni s međunarodnim žirijem - kaže naš sugovornik te otvara pitanje i cijene samog projekta za koju kaže da je ‘dampinška‘.

- Cijena izrade idejnog projekta ugovorena je za 190 tisuća kuna ili oko 25.300 eura za investicijsku vrijednost od 20 milijuna eura. To je višestruko manje od najniže cijene prema preporučenom cjeniku Komore arhitekata, prava ‘dampinška‘ cijena - ne zna se zašto. Realna cijena za sveukupni projekt velike složenosti bila bi 800-900 tisuća eura, a od toga za idejni projekt 15-20 posto, što je 120-180 tisuća - objašnjava.

image

Tomislav Tomašević

Ranko Suvar/Cropix

"Najjeftinija ponuda"

Podsjetimo, Grad Zagreb najavio je rekonstrukciju stadiona, a idejni projekt koji su odabrali bila je, rekli su u Gradu, "najjeftinija ponuda s najboljim referencama". Dodali su da s obzirom na to da tek idu u rekonstrukciju, ne samo da im ne treba natječaj za projekt, nego će i javni natječaj za urbanistički plan uređenja (UPU) cijelog bloka napraviti poslije.

Tvrde da sve to rade kako bi se stadion što prije uredio te da bi se moglo krenuti u projekt stadiona na Maksimiru. Dodaju da će rekonstrukcija stadiona na Trešnjevci biti "poticaj za tzv. gradski projekt, tj. javni urbanistički natječaj kao podlogu za izradu UPU-a cijelog bloka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:00