ZBOGOM MONOPOLU

Taksi jeftiniji do 65 posto, jedinstvena cijena za prijevoz do aerodroma

Ustrašeni riječkom konkurencijom koja nudi jeftine vožnje, izgleda da su se zagrebački taksisti pokrenuli s mrtve točke
 Dragan Matić/CROPIX

Zagrebački taksisti, okupljeni u udruženju Radio taxi koji ima monopol na taksi usluge u metropoli, predstavili su novi model linijskih prijevoza koji bi trebao donijeti uštede od 50 do 65 posto u odnosu na dosadašnje cijene. Od gradonačelnika zahtijevaju da njihov prijedlog uvrsti u novu Odluku o taksi prijevozu koja bi trebala biti izglasana krajem mjeseca.

U prvom modelu linijskog prijevoza, za udaljenosti do šest kilometara (što je do sada iznosilo u prosjeku 60 kuna), osoba bi uslugu platila duplo manje, odnosno 30 kuna. Međutim, ti pravci bili bi ograničeni na autobusna i tramvajska stajališta, po kojem bi se taksi zaustavljao i skupljao putnike. Svaki putnik bi plaćao univerzalnu cijenu vožnje od 30 kuna, bez obzira na razdaljinu prevaljenu po liniji. Ovakav model poslovanja viđen je i u Splitu, gdje su ilegalni kombi-taksiji na stajalištima skupljali putnike, vozili pravcima najfrekventnijih gradskih linija te tu vožnju naplaćivali po cijeni normalne autobusne karte, u iznosu od 8-10 kuna.

Drugi model zagrebačkih taksista pretpostavlja zajedničku vožnju, odnosno prikupljanje od 1-3 putnika koji žive u blizini i voze se na istu destinaciju. Ta bi usluga se naručivala unaprijed, a namijenjena je onima koji idu na posao ili moraju voziti klince u vrtić ili školu. S obzirom da se u tom slučaju može raditi o dužim lokacijama, za vožnju od 90 kuna, pojedinac bi plaćao 30 kuna, te bi stoga zaista uštedio 65 posto.

Taksisti su najavili i uvođenje fiksne cijene za vožnju iz bilo kojeg dijela Zagreba do Zračne luke Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45