VELIKI PROBLEM

‘Teroriziraju cijeli Autobusni kolodvor u Zagrebu, bahate su i bezobrazne, vidio sam što su napravile toj Britanki!‘

‘Godinama vozim istu relaciju. Svaki sam dan u Zagrebu i one su svaki dan ovdje. Ovo je već neizdrživo...‘

Ilustracija

 Davor Pongračić/Cropix

Većina zaposlenih na autobusnom kolodvoru u Zagrebu znaju da njime hara grupa džeparki. Djelatnici pekarnica, konobari, vozači, putnici - svi nam kažu da je problem postao neizdrživ. Osim što kradu, izrazito su bahate i bezobrazne, dodaju. Kad ih netko i ulovi na djelu, psuju i vrijeđaju. Osim ako je policajac u blizini, onda bježe, piše Dnevnik.hr.

Nitko od sugovornika nije želio stati pred kameru Nove TV, no svi silno žele da se nešto učini kako bi se problem riješio.

"Ima ih puno. Cijela grupa. Njih sedam do osam", rekao nam je jedan vozač autobusa te dodao kako ih vidi svakoga dana. Drugi nam je pak kazao da ih je primijetio barem 12 i također ih viđa svakoga dana.

Glavna su im lokacija dolazni peroni jer tamo s vanjske strane nema kamera. U toj gužvi, kad svi izlaze iz autobusa, mogu se lako ubaciti među putnike, krasti i bježati.

"Godinama vozim istu relaciju. Svaki sam dan u Zagrebu i one su svaki dan ovdje. Ovo je već neizdrživo. Nešto se mora poduzeti da se ovaj problem riješi. Kad putnici izađu iz autobusa, dođu među njih i onda jedna od njih trkne nekoga da mu ispadnu stvari ili da se stvari iz torbice prospu, druga se pravi da pomaže i skuplja stvari, pa ih doda trećoj, koja bježi, dok četvrta drži stražu", opisao nam je vozač, koji je sam došao do nas kad je primijetio da istražujemo kako i gdje operiraju džeparke.

Isto su potvrdili i drugi vozači. Ističu da su im na meti najviše stranci, a najčešće operiraju u popodnevnim satima kad ima najviše dolazaka autobusa i putnika.

"Neki su dan jednoj Britanki uzele sve", kazao nam je vozač.

Prazne novčanike i torbe često odbace bilo gdje.

"U prostoru za prtljagu jednom sam pronašao prazni novčanik. Ispraznile su ga i bacile", kazao nam je jedan vozač.

Potrebno više kontrole

Na kolodvoru dežura i policija, no samo je jedan policijski službenik u smjeni. On ili ona ne može biti na svim mjestima u isto vrijeme, pa kradljivice već znaju i njihove smjene i gdje se kreću. Uostalom, kažu nam sugovornici, dobro su uigrane i organizirane. Dvije uvijek drže stražu, po jedna sa svake strane kolodvora, i kada primijete policiju, dojavljuju drugima, pa sve pobjegnu. Ponekad ih policija i ulovi u bijegu, ali ne može im ništa ako ih ne ulove s ukradenim stvarima. Kad ih pak ulove u krađi, završe iza rešetaka, ali brzo su i vani. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da imaju i odvjetnika koji odmah reagira kada ih policija uhvati.

Upravi Autobusnog kolodvora poslali su upit u čijoj je nadležnosti postavljanje kamera na dolazne perone te koje su sigurnosne mjere na snazi kako do ovakvih situacija ne bi došlo, no do objave članka nisu dobili odgovor..

Autobusni kolodvor rak-rana Zagreba

Iako na terenu svi potvrđuju da je autobusni kolodvor rak-rana Zagreba zbog svakodnevnih krađa, zagrebačka policija kazala nam je kako nije upoznata sa sustavnim krađama na toj lokaciji, no ove godine, kažu, policija je primijetila tri ženske osobe u krađi na dolaznom peronu 6. siječnja.

Tada su se tri žene, u dobi od 24, 33 i 36 godina okomile na 69-godišnjakinju kojoj su ukrale etui s dioptrijskim naočalama i novčanik. Dvije mlađe žene tijelima su zaklonile 69-godišnjakinju, kako ostali putnici ne bi vidjeli što se događa, dok je najstarija iz njezine torbice krala stvari. Policija je tada uhvatila i uhitila 24-godišnjakinju i 33-godišnjakinju, a treća im je kradljivica pobjegla, zaključuje Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:49