NEIZVJESNA BORBA

Tko će u bitku za Zagreb: Tomašević će se kandidirati i želi da ga podrži oporba

Najjaču političku bombu detonirala je zeleno-lijeva koalicija predvođena strankom Možemo! i njihovim frontmenom Tomislavom Tomaševićem
Tomislav Tomašević, Milan Bandić i Vili Beroš
 Cropix/Vesna Veselić

Rezultati svih stranaka, koalicija i kandidata na parlamentarnim izborima ostvarenima unutar administrativnih granica Grada Zagreba (dakle, unutar zagrebačkih dijelova četiriju izbornih jedinica kojima je gravni grad razrezan) vrlo jasno ukazuju da će bitka za Zagreb na lokalnim izborima u svibnju 2021. biti jako zanimljiva i vrlo neizvjesna.

Da bitka za zagrebačke izbore počinje već danas, deset mjeseci prije lokalnih izbora, sugeriraju (barem nekoliko) brutalno jasni pokazatelji - potpuni slom Stranke rada i solidarnosti, kao i ponižavajući rezultat samoga grandonačelnika Milana Bandića u njegovoj II. izbornoj jedinici; zatim činjenica da je HDZ ponovno najjača politička sila u glavnom gradu s prednošću nad ostalima koja se može uspoređivati samo s onom iz Tuđmanove ere; te potpuni krah SDP-a u Zagrebu koji je čak i s brojnim članicama Restart koalicije jedva završio kao drugoplasirana opcija u Zagrebu.

Potpora

A najjaču političku bombu u glavnom gradu detonirala je ekipa iz zeleno-lijeve koalicije predvođene strankom Možemo! i njihovim frontmenom Tomislavom Tomaševićem koji je poslije Andreja Plenkovića osvojio najveći broj preferencijalnih glasova u zagrebačkim jedinicama.

Tomašević će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, no ključno je pitanje hoće li (i tko sve) lidera Možemo! podržati u njegovoj borbi protiv Milana Bandića (još ništa ne ukazuje da će gradonačelnik odustati od daljnje političke karijere) i HDZ-a.

- Za početak je bitno da zagrebačka oporba i dalje radi skupa protiv vladajuće gradske koalicije HDZ-Bandić. Mi moramo Bandića maknuti s mjesta gradonačelnika, ali istovremeno ne dopustiti da umjesto njega gradonačelnika dobije HDZ. Da, ja se želim kandidirati za gradonačelnika Zagreba i vjerujem da to mogu postati. Sve što svi iz (zagrebačke) oporbe već dosta dugo govore, dakle da bi bilo najbolje da oporba stane iza jednog kandidata već u prvom krugu, a ne tek u drugom - rekao je jučer za Jutarnji Tomislav Tomašević.

Drugim riječima, iz koalicije predvođene Možemo! apeliraju na razum oporbenih stranaka - pa i SDP-a - da ne kandidiraju desetak gradonačelničkih kandidata već da podrže Tomaševića koji trenutno - a rezultati parlamentarnih izbora to potvrđuju - ima najveće izglede “skinuti” Bandića s trona nakon više od dva desetjeća vladavine.

Strašan poraz

A što će napraviti SDP, koga će kandidirati za gradonačelnika te hoće li možda podržati Tomaševića? E, na to pitanje nitko od naših sugovornika iz SDP-a jučer nije mogao odgovoriti.

- Mi o tome danas ne možemo čak ni iole ozbiljnije spekulirati, imamo sada i većih problema. Predsjednik stranke Davor Bernardić nakon debakla na parlamentarnim izborima dao je ostavku. Dakle, dok u - vjerojatno - rujnu ne izaberemo potpuno novo vodstvo stranke i novog predsjednika, mi u SDP-u ne možemo kvalificirano pričati o našim planovima za zagrebačke izbore 2021. - kaže naš izvor iz SDP-a. Iz SDP-a doznajemo i kako šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i dalje želi biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

- Ne znam što će na koncu biti, ali mi ionako nemamo nekog jačeg kandidata ili kandidatkinju. A to definitivno ne može biti Rajko Ostojić ili netko iz vrha stranke koji su nas odveli u ovaj strašan poraz na parlamentarnim izborima. Smatra da SDP ne bi trebao podržati nikoga pa ni Tomaševića nego imati svog kandidata za novog gradonačelnika Zagreba - kaže naš sugovornik.

Polukandidati

A u HDZ-u, što je logično s obzirom na izborne rezultate koje su postigli i u Zagrebu, već sada ozbiljno razmišljaju o kandidatu koji će se upustiti u bitku za gradonačelnika glavnoga grada.

- Veliki problem HDZ-a do sada je bilo to što se uvijek politički trgovalo s Bandićem i što HDZ za tu utrku nikad nije imao pravog kandidata, nego sve neke polukandidate poput Margarete Mađerić. Pojedini članovi stranke iz bivšeg vodstva i zagrebačkog HDZ-a s Bandićem su stalno igrali igre ispod stola. No, sada je druga konstelacija snaga i HDZ će ovaj put na Zagreb konačno ići s kandidatom koji može pobijediti - kazao je sugovornik blizak vrhu HDZ-a. Kaže da i dalje kao glavni kandidat slovi Vili Beroš.

- Beroš je bio nositelj liste u X. jedinici, tamo je išao kao zamjena za Damira Krstičevića i postigao je sjajan uspjeh. No, Beroš je ipak Zagrepčanin, i u prvoj varijanti trebao je biti na drugom mjestu u I. jedinici, iza Andreja Plenkovića. Priča oko Beroša je vrlo realna, ako on bude imao takav interes - kazao je naš sugovornik. Dodaje da se u kombinacijama spominjalo i ime Domagoja Ivana Miloševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01