8 DANA NAKON OTVORENJA

Tko će upravljati muzejom: Politika se ušuljala u MSU

Članovi Odbora za kulturu smatraju kako nije korektno da Grad i Vlada u jednakom omjeru upravljaju MSU-om
Zagreb, 101209.Avenija Dubrovnik 17.Muzej suvremene umjetnosti (MSU).Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Muzej suvremene umjetnosti, u kojem je izložen bogat fundus suvremenih umjetnina, samo osam dana nakon otvorenja postao je predmet prepucavanja između gradskih vlasti i države.

Odbijen Bandićev prijedlog

Govor premijerke Kosor, koji je naljutio Duška Ljuštinu jer nije dovoljno istaknula ulogu Grada u gradnji Muzeja, navijestio je da se saga o više i manje zaslužnima za njegovo dovršenje tu neće zaustaviti.

Prijedlog gradonačelnika Bandića da se polovica osnivačkih prava Muzeja, sada u stopostotnom vlasništvu Grada, prenese na državu danas nije prošao na sjednici Odbora za kulturu Gradske skupštine.

Članovi Odbora, bez HDZ-ova Jasena Mesića, donijeli su odluku da se prijedlog vraća na doradu, jer nema dovoljno podataka o cijeni gradnje i budućim troškovima održavanja.

Osim toga, članovima Odbora ne sviđa se ideja o zajedničkom upravljanju fundusom, neslužbeno procijenjenim na nekoliko milijardi kuna, u koji je dosad jedino Grad ulagao proračunski novac.

Ujediniti stručnjake i novac

- Nema logike da Vlada i Grad imaju isti omjer vlasništva, jer se takvim prijedlogom kultura centralizira. Grad bi trebao imati veći udjel. Nadam se da će gradonačelnik odustati od svog prijedloga i da će se o tome raspravljati - rekao je SDP-ov Ivan Račan, član Odbora za kulturu.

S njim se pak ne slaže HDZ-ovac Jasen Mesić.

- Trebaju ujediniti sve stručnjake i izvore financiranja. No, o tome će odlučivati Skupština. Međutim, smatram da kulturu ne treba dizati na političku razinu - smatra Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:21