BANDIĆEVA ZAMJENICA

Tko je žena koja će voditi Zagreb do izbora? Kraj svoje političke karijere završit će neplanirano burno

Jelena Pavičić Vukičević uz pokojnog Bandića bila je od prvog gradonačelničkog dana, a njihovo savezništvo datira iz ere kad su oboje bili članovi SDP-a
Jelena Pavičić Vukičević
 Marko Todorov/CROPIX

Iako se Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, namjeravala povući iz politike i ne ići ni na lokalne izbore, ostane li i dalje pri toj odluci, kraj svoje političke karijere završit će neplanirano burno: sve do izbora novog gradonačelnika preuzet će upravljanje Zagrebom. Tu su vijest potvrdili i u Bandić Milan 365 - Stranci rada i solidarnosti.

Jelena Pavičić Vukičević politički je stasala u sjeni Milana Bandića kao svog političkog oca, mentora i promotora i stoga ne čudi da slovi za jednu od njegovih najbliskijih, najdugovječnijih i najlojalnijih suradnica. Njezina politička karijera gotovo da bi bila suha da nije neraskidivo povezana s Milanom Bandićem, koji joj je bio, kaže, veliki prijatelj i vođa. Tu 46-godišnju profesoricu komparativne književnosti koja je uz zahtjevne dužnosti uspjela postati i doktorica znanosti u području pedagogije, suradnici opisuju kao čisti opozit Bandiću - hladnokrvnu i analitičnu.

Uz Bandića je od prvog gradonačelničkog dana, a njihovo savezništvo datira iz ere kad su oboje bili članovi SDP-a. Kad je Bandić 2000. prvi put s liste SDP-a izabran za gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević bila je tajnica zagrebačke gradske organizacije SDP-a i zastupnica u Gradskoj skupštini - odmah ju je imenovao šeficom svih gradskih tržnica. Tri godine kasnije, 2003., postala je saborska zastupnica, 2008. pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a od 2009. do 2013. prvi put i zamjenica gradonačelnika.

U svim Bandićevim aferama Jelena Pavičić Vukičević čvrsto je stajala uz Bandića; od skandala 2002. godine kad je zbog vožnje u pijanom stanju bježao od policije, zbog čega je morao odstupiti s mjesta gradonačelnika, a vratio se tri godine kasnije, do njegova pritvaranja u Remetinec. No jasno deklariranje Jelene Pavičić Vukičević dogodilo se 2009. kad je Bandić, razočaran što na unutarstranačkim izborima u SDP-u nije ušao u konkurenciju za predsjedničku kandidaturu, uz Ivu Josipovića i Ljubu Jurčića, u zoru 5. studenoga 2009. obznanio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske i izlazak iz SDP-a.

image
Milan Bandić i Jelena Pavičić Vukičević
Tomislav Kristo/CROPIX

S njime je iz SDP-a otišla i Jelena Pavičić Vukičević, ali bez puno buke.

"U tom srazu ljudi su morali birati na čiju će stranu. Tad su iz SDP-a otišli i Pavle Kalinić, Zvonimir Šostar, Duško Ljuština, koji je bio sto posto SDP-ovac, ali nije mogao okrenuti leđa Bandiću. Jelena Pavičić Vukičević nije bila ni s kim u sukobu, ali je otišla za njim jer je Bandić bio taj koji ju je pronašao i promovirao, uveo je u politiku i dao joj šansu kao pristojnoj i obrazovanoj ženi - tako je funkcionirao, okružen krugom sebi odanih ljudi", pamti SDP-ov Davorko Vidović.

Nakon toga Jelena Pavičić Vukičević bilježi i skok u karijeri: postaje Bandićeva zamjenica. Na vrhuncu krize u Zagrebu izazvane aferom Agram i Bandićeva pritvaranja u Remetinec, koja je prvi put ozbiljno načela njegov status, vode se unutarnje bitke u gradskoj vlasti; zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek preuzima vođenje Zagreba, ali i staje na čelo bloka kritičara koji se ograđuju od načina vladanja Milana Bandića i pokušava stvoriti opozicijsku jezgru. Jelena Pavičić Vukičević, tad i predsjednica Kluba Bandićevih zastupnika u Skupštini, ostaje na Bandićevoj strani, čuva mu leđa i organizira prosvjede podrške.

Tadašnja direktorica Zagrebačkog velesajma Marina Pavković, sad i kandidatkinja za gradonačelnicu, Jelenu Pavičić Vukičević opisuje kao "vjernu sljedbenicu Milana Bandića u zlu, drugo lice iste medalje, koja je kao osoba od njegova najvećeg povjerenja idealna nasljednica modela vladanja obilježenog klijentelizmom". Iz te dramatične faze, kad je Bandić bio u Remetincu, Pavković pamti da je Sandra Švaljek za 8. ožujak sazvala sve direktore u Malu kavanu, a Jelena Pavičić Vukičević kao "protuudar tom skupu koji je mogao biti opasan za Bandića" sazvala sastanak u Praškoj u stranci - ne bi li zbila redove i pazila iz pozadine da svi Bandićevi kotačići nesmetano funkcioniraju.

Pavković se sjeća i da je Jelena Pavičić Vukičević bila glavna domaćica koja je u restoranu u Remetama dočekivala goste na proslavi Bandićeva rođendana koji je obilježio običaj da se sam slavljenik pojavi zadnji. Smijenjeni ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo gradonačelnicu Zagreba vidi kao "master mind" obračuna s njim, "krivca za lažne optužbe za nadriliječništvo, koji je najviše naštetio djeci i nizu mladih liječnika koji su nakon svega odlučili otići iz zemlje".

Kao potpredsjednicu stranke BM365 Jelenu Pavičić Vukičević čeka težak posao osim brige za to kako će funkcionirati uhodane gradske službe, ZET-a, bolnice i poduzeća: morat će stranku BM365 pripremiti za izbore, dogovoriti nasljednika Milana Bandića na izborima u svibnju, o čemu će ovisiti može li stranka živjeti i dalje, sad kad više nema osnivača po kojemu je i dobila ime. Ako sama ne odluči revidirati stav o povlačenju i stati na čelo stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:26