IZBORNE KALKULACIJE

Tko s ljevice može svrgnuti Bandića? Sve ovisi o izborima u SDP-u, opcija je i podrška Tomaševiću

SDP ili sve druge stranke građanske i lijeve opcije moraju naći modalitet izlaska na izbore koji će osigurati odgovornu administraciju
Milan Bandić
 Neja Markicevic/Cropix

- Ako istraživanja pokažu da ne mogu pobijediti, otvoren sam da se na lijevom spektru sastanemo i dogovorimo o kandidatu, barem u 2. krugu. No vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZovog kandidata - kazao je lider platforme Možemo Tomislav Tomašević gostujući u nedjelju na HTV-u. U emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića, lider lijevozelene koalicije je rekao da će se na izborima koji će se održati u svibnju iduće godine kandidirati za gradonačelnika Zagreba, a pritom poručio da ne računa samo na glasove ljevice “jer na lokalnim izborima nisu primarne svjetonazorske teme”. Na naše pitanje očekuje li od SDP-a podršku, odgovorio je da ni s kime u SDP-u o tome nije razgovarao jer su u tijeku unutarstranački izbori.

- Razgovarat ćemo kada izaberu novo stranačko vodstvo - rekao je Tomašević.

Odnosi u opoziciji

Od pet kandidata za predsjednika SDP-a, samo jedan od njih, i to Peđa Grbin, pokazuje otvorenost prema drugim političkim opcijama ako je to način da se Milana Bandića zbaci s trona.

- Izbori u Zagrebu prvorazredno su političko pitanje i niti jedna ozbiljna stranka ne može si dopustiti da ga olako shvati. Istovremeno, građane grada Zagreba ne zanima kakvi su odnosi nas u opoziciji, već ih zanima jedino i isključivo da grad Zagreb dobije odgovornu i nekorumpiranu vlast koja će se napokon početi baviti problemima Zagreba, kao što su javni gradski prijevoz, promet, obrazovanje, zdravstvo itd. - kaže Grbin.

image
Tomislav Tomašević
Darko Tomas/Cropix

Mirela Ahmetović smatra da SDP treba izaći na izbore sa svojim kandidatom za gradonačelnika, pa makar i ne bio član stranke. - Gradski SDP mora odlučiti o svom kandidatu za gradonačelnika. Nedopustivo je da to odluči predsjednik stranke. SDP mora imati svog kandidata, člana stranke ili nekog nezavisnog tko je afirmiran u javnosti, ali zastupa socijaldemokratske politike - kaže Ahmetović za koju bi kalkulirati već sada da bi član druge stranke bio kandidat kojeg će SDP podržati značilo potpisivanje poraza unaprijed.

Odgovornost

- Odluka o kandidatu za novog zagrebačkog gradonačelnika treba biti odluka zagrebačke organizacije SDP-a. Siguran sam da među našim kolegicama i kolegama imamo kvalitetnu, odgovornu, odlučnu i progresivnu osobu - kaže Željko Kolar. Dodaje da su Bandić i HDZ “svojim trgovačkim ugovorom i savezom uništili ideju javnog i odgovornog odnosa prema građanima, a nametnuli politiku pogodovanja uskim interesima svojih prijatelja i financijera”, te najavljuje da će SDP takvoj politici stati na kraj.

- SDP će imati svoga kandidata u Zagrebu. U drugom krugu izbora očekujem da će Tomašević i platforma Možemo! stati iza našeg kandidata. U tom smislu smo otvoreni za njihovu podršku - kaže Kolar. Ranko Ostojić ističe da odluku o tome donosi gradska organizacija SDP-a Zagreb.

- Lokalna organizacija mora imati prioritet u predlaganju. Naputak iz centrale se do sada pokazao lošim rješenjem - kaže Ostojić. Na pitanje što kada bi zagrebački SDP predložio kandidata koji bi bio neprihvatljiv novom vodstvu stranke, odgovara da i za to postoje rješenja, ali se i preuzima odgovornost. - Statutom su propisani i predizbori, ali i sva pravila kako Predsjedništvo može intervenirati - kaže Ranko Ostojić.

Predsjednički kandidat Marino Percan smatra da je SDP prevelika stranka da bi se lišio svog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Ako bi njihov kandidat ispao u prvome krugu, onda bi SDP u drugom krugu mogao podržati Tomaševića.

Mirela Ahmetović kaže da je svjesna kako je SDP nedovoljno afirmiran u Zagrebu, ali kaže da je tako u cijeloj Hrvatskoj, te ističe da je i to razlog što se kandidirala za predsjednicu stranke.

- Lokalni izbori su za devet mjeseci. Kao predsjednica ću afirmirati gradske organizacije. Neka se drugi lijevi ujedine oko SDP-a - smatra Ahmetović.

Podrška stranke

- SDP kao najjača opozicijska stranka ima obvezu okupiti građansku i lijevu opciju i osigurati da se promjena u Zagrebu dogodi. Odluku o modalitetu izbora donijet će naša gradska organizacija, naravno, uz suradnju i punu podršku stranke u cjelini - rekao je Grbin. Nastavlja da bi bilo logično da SDP kao najjača politička opcija ima svog kandidata, ali po njemu to nije presudno.

- SDP iIi sve druge stranke građanske i lijeve opcije moraju pronaći modalitet izlaska na izbore koji će osigurati ono što je ključno, a to je odgovorna i nekorumpirana administracija u Zagrebu - kaže Grbin. Na pitanje bi li podržao Tomaševića za gradonačelnika, odgovorio je da su sve opcije otvorene, pa i ta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17