NOVA PJEŠAČKA ZONA

Tko se ovoga sjetio: Zagrepčani se sprdaju s jastucima u Staroj Vlaškoj, Grad kaže da nisu njihovi

Jastuke su donijeli iz Turističke zajednice i koristili ih samo za otvorenje, ali građane smetaju i kante za biootpad i klupe na suncu

raznobojne platnene jastuke za otvorenje pješačke zone u Staru Vlašku postavili su djelatnici Turističke zajednice

 Damjan Tadic/Cropix

Četiri su šarena jastučića u Staroj Vlaškoj izazvala veliku polemiku na društvenim mrežama. Odmah nakon što je otvorena nova pješačka zona u toj ulici Twitterom i Facebookom počela je, naime, kružiti fotografija na kojoj se vide platneni jastuci na betonskim klupama na golemim cvijetnjacima koji su postavljeni u ulicu.

To je samo dolilo ulje vatru jer su građani ionako podijeljeni oko zatvaranja prometa na toj lokaciji. Jedni smatraju zabranu prolaska automobila nepotrebnom, a drugi je pozdravljaju. Trećima je pak ideja o pješačkoj zoni sjajna, ali izvedbu smatraju amaterskom.

image

Građane smeta da su na suncu uz klupe ostavljene kante za biootpad

Anamaria Hanžek/Anamaria Hanžek

- Tko se sjetio staviti platnene jastuke na betonske klupe u javnom prostoru? Tu nema hlada, a pored klupa su kontejneri za biootpad, dakle pakleno je vruće i smrdi. Ali umjesto da se to riješi, netko je još ostavio jastučiće ovdje. Uništit će ih prva kiša, ili će ih netko ukrasti ili uništiti - komentirali su građani na Facebooku.

Međutim, samo koji dan nakon otvorenja jastuka tamo više nije bilo. Nitko, kažu nam, nije vidio kad su ih postavljali, a još manje tko ih je i zašto odnio.

Kako smo doznali iz Grada, organizator svečanosti, Turistička zajednica Grada Zagreba, jastučiće je postavila samo za vrijeme trajanja manifestacije. Potom su ih maknuli. Nije im ni bila namjera da ih tamo ostave baš zato što ih je lako ukloniti ili ih može uništiti loše vrijeme. Dok su bili tamo, nitko ih nije dirao, a svrha im je bila da se na njih može udobno smjestiti. I to samo za vrijeme svečanosti otvorenja.

image

Automobili i dalje ulaze u Staru Vlašku

Anamaria Hanžek/Anamaria Hanžek

No jastučići su tek manji problem u Staroj Vlaškoj. Puno veći je što automobili i dalje mogu proći novom pješačkom zonom. Naime, na ulazu u Staru Vlašku s Draškovićeve postavljeni su znakovi za pješačku zonu, a kako bi se prolaz automobilima i fizički zabranio, postavljena je crveno-bijela rampa te spomenuti betonski cvijetnjaci. Ipak, razmak između cvijetnjaka i rampe dovoljno je velik da između njih prođu čak i kombi vozila. To je, dok smo mi bili tamo, učinio dostavljač lijekova.

Za samo nekoliko minuta kraj kombija se pojavio policijski automobil. Policajka je čekala da se vozač još upaljenog kombija vrati. Kad je napokon došao, neugodno se iznenadio. Ona mu je pregledala dokumente i ispratila ga iz Vlaške, a onda namjestila rampu tako da više nitko ne može proći.

image

Stara Vlaška: kante za otpad uz klupe u pješačkoj zoni na kojima nitko ne želi sjediti

Anamaria Hanžek/Anamaria Hanžek

Policajka nam je poslije toga rekla da sad moraju ovdje patrolirati jer se ljudi još ne pridržavaju novih pravila. Koliko se takvih slučajeva dogodilo na ovom mjestu nije nam mogla komentirati. Kazna za ovakvo nepoštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama je 1000 kuna, s time da će vozač lakše proći ako nema prethodnih prekršaja i zapisa.

Nekoliko trenutaka prije bijelog kombija, u Staru Vlašku provukao se crni automobil stranih registarskih tablica. Pošto je odmah skrenuo u ulaz zgrade, susret s policijom je izbjegao.

image

Automobili i kombiji i dalje ulaze u ulicu, a policija ih odatle tjera

Anamaria Hanžek/Anamaria Hanžek

Dok susjednim ulicama neprekidno prometuju tramvaji i automobili, Stara Vlaška u usporedbi prilično je mirna. Prolaznika na nogama i biciklima je to podne bilo tek nekolicina, a terasa restorana prazna. Na asfaltu još su vidljivi tragovi onoga što je nekad bilo parkiralište, a sad je mjesto za šetnju. Za vrijeme našeg obilaska, na betonske klupe nitko nije odlučio sjesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:57