NABAVLJA SE OPREMA

Tomašević bio protiv njezina financiranja, ali Grad se ipak sprema za Snježnu kraljicu. Na Sljeme će se ići autobusima

U utorak je objavljen natječaj za najam strojeva za uređenje skijaške staze - ralicu i čistilicu za snijeg u vrijednosti od 900.000 kn
 Damir Krajac/CROPIX

Grad Zagreb ipak se sprema za Snježnu kraljicu, skijašku utrku svjetskoga kupa koja se svake godine održava na zagrebačkom Sljemenu. Sugerira to u utorak objavljeni natječaj za najam strojeva za uređenje skijaške staze, odnosno ralicu i čistilicu za snijeg vrijednosti 900.000 kuna.

Kako se može vidjeti na Oglasniku javne nabave, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević planira na pet mjeseci unajmiti dva rabljena stroja za uređivanje skijaških staza na Sljemenu. Cilj je, stoji u tekstu natječaja, "osigurati zadržavanje razine kvalitete uređenosti staza, posebno kvalitete uređenosti strmih dijelova, a time i zadržavanje razine konkurentnosti".

Osim toga, potrebno je zadovoljiti i visoko postavljene uvjete koje je zadala Svjetska međunarodna skijaška federacija (FIS) kako bi se osigurao nastavak i održavanje visoko rangiranih sportskih natjecanja na skijalištu Sljeme, posebice "Snow Queen Trophyja", kako piše. Natječaj je otvoren do 19. studenoga, a strojevi koji se unajmljuju ne smiju imati više od 600 radnih sati, dok godina proizvodnje mora biti minimalno 2019.

Iako je bilo dilema hoće li se održati Snježna kraljica, s obzirom na pandemiju i stav gradonačelnika Tomaševića, koji je više puta u kampanji izražavao da Grad ne bi trebao financirati Snježnu kraljicu, čini se da će se tradicionalno sljemensko skijaško natjecanje ipak održati. No, ono što ostaje kao pitanje jest kako će građani dolaziti na Snježnu kraljicu? Čini se autobusima, jer 100 milijuna eura vrijedna žičara i dalje stoji. Prema riječima Tomaševića, pokušava se isposlovati privremena uporabna dozvola, ali dok se ne riješi problem nepodnošljive buke koju stvara, izgledno je da još neće biti puštena u promet.

image
Damir Krajac/CROPIX


Inače, ovogodišnja je Snježna kraljica bila i jedna od zadnjih odluka pokojnog Milana Bandića. Naime, kako su mediji pisali početkom godine, Bandić je krajem 2020. donio Zaključak o preraspodjeli sredstava planiranih u Proračunu Grada Zagreba za 2020. Točnije, prebacio je 3,35 milijuna kuna iz Ureda za obrazovanje u Ured za sport za potrebe održavanja međunarodne sportske priredbe, skijaškog kupa Snježna kraljica i Snježni kralj 2021.

Tomašević je, s druge strane, u kampanji isticao da će dolaskom na vlast ukinuti to da Grad sudjeluje u financiranju Snježne kraljice, a u jednom od ranijih javnih istupa napomenuo je, misleći na Snježnu kraljicu, da nije sklon "sportskim megaspektaklima nakon kojih građani godinama plaćaju račune".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:42