USKORO DOGOVOR

Tomašević dobio ponudu: ‘Spremni smo za razgovore o raskidu ugovora i gradnji Centra za otpad‘

Iz Zagrebačkih otpadnih voda poručili su da žele biti konstruktivan partner Gradu Zagrebu

Pročistač otpadnih voda u Zagrebu kojim upravlja tvrtka koncesionar Zagrebačke otpadne vode
 

 Davor Pongračić/CROPIX

"U svim kontaktima s Gradom jasno smo iskazali spremnost da sa svoje strane podržimo izgradnju trećeg stupnja pročistača na način koji najviše odgovara Gradu, kao što smo iskazali i spremnost za prepuštanje i izdvajanje dijela zemljišta pod koncesijom za izgradnju CGO-a", poručili su u petak u priopćenju iz Zagrebačkih otpadnih voda te dodali kako će i pri raskidu koncesijskog ugovora Gradu Zagrebu biti konstruktivan partner.

No iskazali su potrebu da razjasne svoju poziciju za koju tvrde da nikad nije bila destruktivna prema Gradu Zagrebu.

"Nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio želju da dogradnju trećeg stupnja pročistača financira sredstvima EU, ZOV je to podržao više puta, čime se jasno i nedvosmisleno obvezao podržati Grad Zagreb i ViO u osiguravanju financiranja trećeg stupnja pročišćavanja iz fondova EU. Dakle, ZOV kao koncesionar nikad nije Gradu Zagrebu predstavljao nikakvu prepreku za osiguravanje sredstava EU za gradnju trećeg stupnja pročistača otpadnih voda, već je to bez zadrške podržao, kao što smo i u drugim situacijama nedvosmisleno i pisanim putem podržali zahtjeve Grada vezane uz naš koncesijski ugovor", navodi se u priopćenju.

"Također, ZOV je u proteklih nekoliko godina više puta pisano izrazio spremnost na izdvajanje zemljišta koje je pod koncesijom u svrhu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom zatraživši od Grada jedino usuglašavanje oko toga kako to operativno napraviti, a da se osigura neometan kontinuitet rada pročistača otpadnih voda", naglasili su.

image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević traži raskid ugovora o koncesiji s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode koje upravljaju pročistačem otpadnih voda

Ranko Šuvar/CROPIX

ZOV u priopćenju ne spominje iznos koji bi pri raskidu ugovora o koncesiji mogao naplatiti Gradu Zagrebu, već dodaje da će i u procesu jednostranog raskida ugovora o koncesiji biti konstruktivan partner.

"ZOV nije bio prepreka gradnji trećeg stupnja pročistača pomoću sredstava EU niti izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku. Zagrebačke otpadne vode d.o.o. (ZOV) primile su na znanje jučerašnju odluku Gradske skupštine Zagreba o raskidu ugovora o koncesiji za projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (ugovor o koncesiji) te očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme zaprimiti i formalnu obavijest kojom službeno počinje proces raskida ovog ugovora.

S obzirom na to da i ugovor o koncesiji Gradu omogućava jednostrani raskid i definira uvjete za realizaciju raskida suradnje, ZOV će, kao i u svim dosadašnjim interakcijama s Gradom u protekle 23 godine koliko poslujemo, biti konstruktivan i profesionalan sugovornik i partner.

Kao što smo u procesu gradnje i upravljanja postrojenjem za pročišćavanje voda bili efikasni i maksimalno angažirani, poštujući sve zadane rokove i ispunjavajući preuzete obveze, tako ćemo pristupiti i procesu raskida ugovora o koncesiji. Isti profesionalan i učinkovit pristup očekujemo i od Grada kako bismo kompleksan proces raskida ugovora o koncesiji zajedno realizirali u ugovorom, zadanom 6-mjesečnom roku. Nakon isteka tih šest mjeseci, ugovor o koncesiji jasno definira da upravljanje poslovima pročišćavanja otpadnih voda preuzima Grad Zagreb", navedeno je u njihovu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:28