ANKETA ZA ZAGREB

Tomašević favorit, neizvjesno tko bi s njim mogao u drugi krug, Filipović zasad ima najviše šansi

Jedan od favorita učvrstio je svoju prednost, a tijesna bitka vodi se za drugo mjesto
Vesna Škare Ožbolt, Jelena Pavičić Vukičević, Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro, Davor Filipović, Joško Klisović i Zvonimir Troskot
 Cropix

Istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore pokazuje da Tomislav Tomašević zadržava ulogu favorita u utrci za gradonačelnika Zagreba.

Prema istraživanju podržava ga gotovo isti postotak glasača kao i u ožujku (37,2% naspram 37,6%), a razmatra ga i gotovo trećina glasača koji još nisu sigurni za koga će glasati (6,4%).

Glasači u Tomaševiću vide dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19,2%), sposobnog provesti nužne promjene (18,5%) u načinu upravljanja gradom. Vjerodostojan je i u odnosu na druge kandidate, ističe se poštenjem 47,9%, neovisnošću (41%) i bliskošću ljudima (47,3%). Također, značajno manji postotak glasača smatra da je željan vlasti i neiskusan.

Istraživanje pokazuje da je na drugom mjestu Davor Filipović (13,4%), a iza njega je Vesna Škare Ožbolt (10,1%).

Slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (pad s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot i dalje se drži na oko 5% (4,8%).

Filipoviću porasla podrška

U odnosu na ožujak (10,7%), Davor Filipović pokazuje trend rasta na 13,4%. HDZ-ovog kandidata podržava najlojalnije biračko tijelo – 91,5% glasača sigurno će glasati za njega. HDZ privlači mali postotak ostalih stranaka pa Davor Filipović u kampanji mora računati na disciplinu i izlaznost vlastitih birača. Glasači ga općenito smatraju najmanje iskusnim od vodećih kandidata, ovisnim o HDZ-u i najmanje bliskim ljudima.

Vesna Škare Ožbolt (10,1%) zadržala je svoju poziciju među vlastitim biračima. Glasači smatraju da je najiskusniji kandidat, a neovisna pozicija osigurava joj vjerodostojnost. Stabilnost je čini snažnim izazivačem za drugi krug. No, za veći iskorak morat će se jasnije profilirati i aktivirati neodlučne glasače koji je razmatraju: istaknuti viziju grada, vrijednosti za koje se zalaže.

Miroslav Škoro četvrti je sa 7,7% (naspram 8,3% u ožujku). U odnosu na vodeće, razmatra ga najmanje neodlučnih birača (7,7%). Iako ga najviše birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26,4%), Miroslav Škoro morat će znatno snažnije aktivirati glasače MOST-a i HDZ-a. U odnosu na vodeće kandidate, značajno je „željniji“ vlasti (41,5%), a najmanje se ističe i kao vođa.

Klisović gubi prednost

Joško Klisović nakon pozitivne reakcije na kandidaturu, nije uspio zadržati entuzijazam biračkog tijela (pad s 11,7% na 7,6%). Pad je djelomično uzrokovala kandidatura Anke Mrak Taritaš, s kojom je SDP koalirao na prethodnim izborima. No, veći je problem da kandidat SDP-a zasad vodi pozitivnu kampanju kojom ne uspijeva vratiti gotovo trećinu glasača stranke koji u Tomislavu Tomaševiću vide vođu ljevice. Uz Davora Filipovića smatra se najmanje iskusnim kandidatom, ovisnim o stranci. Joško Klisović nije uspio vlastite prednosti – stručnost (10,1%), rad u interesu razvoja (11,1%) – nadograditi motivirajućom vizijom grada.

Jelena Pavičić Vukičević u kampanju ulazi sa 6,5%. Prednosti koje kandidatkinja može iskoristiti su iskustvo tima s kojim je okružena, poznavanje funkcioniranja grada i resursi grada s kojima trenutno raspolaže. U odnosu na vodeće kandidate, biračko tijelo doživljava je kao „željnu“ vlasti (23,5%). Za rast mora definirati vlastitu politiku (doživljava se ovisnom o naslijeđu Milana Bandića; neovisna – 5,9%) i pokazati veći stupanj bliskosti s ljudima (samo 10%).

Možemo vodi u utrci za Gradsku skupštinu

Prema istraživanju, u utrci za Gradsku skupštinu vodi koalicija Možemo! i Zagreb je naš! s 29,3%, a slijede HDZ (19,7%), SDP (11,4%), Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (9,6%), Domovinski pokret (8%), MOST (5,8%) i na rubu izbornog praga BM365 – Stranka rada i solidarnosti s 4,6%.

Glasači Tomislava Tomaševića u znatnijem broju ostaju vjerni SDP-u. Dio glasača ljevice vjeruje da platforma Možemo! ovisi o par snažnih imena, a da SDP ima ljude koji mogu provesti promjene u gradu. Kandidat Možemo! morat će ih uvjeriti da iza njega stoji stabilna organizacija s timom sposobnih ljudi.

HDZ drži bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima, ali pada u gradu u odnosu na parlamentarne izbore. Pred Davorom Filipovićem je zadatak zadržati tradicionalne glasače stranke koji odlaze Vesni Škare Ožbolti i sve nezadovoljne koji odlaze MOST-u i DP-u (pa čak i Tomislavu Tomaševiću).

SDP također pada u odnosu na prethodne izbore. Većina odlazi platformi Možemo!, a dio na bivšeg koalicijskog partnera s parlamentarnih izbora GLAS. Joško Klisović ima težak zadatak predstavljanja novih, umjereno lijevih politika koje sprječavaju odlijev birača, posebice mladih.

Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt ovisi o lojalnosti glasača i također ne uspijeva motivirati ostale birače.

Domovinski pokret i MOST bore se za ostala mjesta u Skupštini. MOST-ovi birači nagrađuju neovisnu poziciju stranke, većina ih ostaje lojalna još od parlamentarnih izbora. Domovinski pokret im oduzima desetak posto glasača, no obje stranke motiviraju vrlo malo HDZ-ovaca.

Za ulazak u Skupštinu bori se i BM365 – Stranka rada i solidarnosti, koja privlači raznolike birače s lijeva i desna, a tek mora definirati jasne politike s kojima će se suprotstaviti vodećima, navodi se u istraživanju provedenom za N1 televiziju.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Skupštinu Grada Zagreba. Anketiranje je provedeno od 8. – 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,46%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 14:03