BURNA DEBATA

Tomašević Filipoviću: ‘I HDZ je protiv vas! Pa Bačić je jučer dva puta rekao da sam ja najbolji kandidat‘

Sveučilište Vern organiziralo je debatu četvero kandidata za gradonačelnika Zagreba
Sučeljavanje kandidata za mjesto gradonačelnika Zagreba
 Vern

Sveučilište Vern organiziralo je debatu četvero kandidata za gradonačelnika Zagreba - Davora Filipovića (HDZ), Joška Klisovića (SDP), Vesne Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja) i Tomislava Tomaševića (Možemo!).

Istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore pokazuje da Tomislav Tomašević zadržava ulogu favorita u utrci za gradonačelnika Zagreba.

Prema istraživanju podržava ga 37,2% ispitanika. Na drugom mjestu je Davor Filipović (13,4%), a iza njega je Vesna Škare Ožbolt (10,1%).

Slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (pad s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot i dalje se drži na oko 5% (4,8%).

Sučeljavanje četvero kandidata može se pratiti putem njihovog YouTube kanala.

Poruka biračima

Davor Filipović na početku je iznio svoju kratku biografiju - bijeg iz ratnog Sarajeva, bavljenje košarkom i akademskim radom te na kraju poručio: 'Želim grad u kojem će mladi pobjeđivati'.

Klisović: 'Želim moderan grad iz kojeg mladi neće odlaziti, tehnološki napredan, ekološki osviješten, sportski aktivan grad. Svakom mladom čovjeku želim osigurati okvir za samorealizaciju. Moji prioriteti će biti izgradnja novih škola i vrtića'.

Škare Ožbolt: 'Ja sam mlada krenula u visoku politiku u vrijeme stvaranja hrvatske države. Vodila sam izazovne stvari, vodila sam mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je proglašena najboljom u svijetu. Kao ministrica pravosuđa napravila sam ozbiljne reforme. Nisam uzela niti jednu privilegiju, nego sam otišla na tržište, baviti se privatnom praksom, postala sam odvjetnica. Želim pokazati iskustvo i znanje te se uključiti u bitku za bolji grad. Za razliku od kolega imam više iskustva'.

Tomašević: 'Želim odgovoriti na pitanje što Zagreb treba pružiti mladima. Ja sam se s nekih 20-ak godina uključio u udruge mladih. Zagreb treba pružiti mladima priuštivo stanovanje. Mladi sve teže dobivaju kredit, stanovi se pretvaraju u turističke kapacitete. Moji roditelji nisu završili fakultet, zahvaljujući stipendiji školovao sam se u inozemstvu. Proputovao sam svijet, obišao 60-ak zemalja. Vidio sam različite programe za mlade, mislim da mladima treba perspektiva, u smislu da nije potrebna stranačka iskaznica da biste dobili posao i uspjeli. Da mogu svojim radom doći tamo gdje zaslužuju, da zaustavimo odlazak mladih'.

Tri prioritetna plana za mlade

Tomašević: 'Stambeno pitanje, modernizacija obrazovanja, sudjelovanje mladih u donošenju odluka. Financirat ćemo praksu i usavršavanje u gradskim uredima, imat ćemo odjel za mlade, gdje će se mladi baviti mladima, izgradnja kampusa Borongaj. Podignut ćemo sudjelovanje mladih u političkom životu kroz donošenje odluka'.

Filipović: 'Izgradnja kampusa Borongaj, osjetio sam taj način života u Americi, želim da i naši mladi sudjeluju u tome. Stambeno zbrinjavanje je veliki problem. Subvencionirat će se kamatama kredit da dođu do prve nekretnine'.

Tomaševićeva replika: 'Kampus Borongaj vidim kao kampus koji će biti integriran, imat će rekreativan sadržaj, kao istraživački centar, koji spaja poslovni centar. Subvencije APN-a su loše'.

Filipović: 'Kampus na Borongaju neće izgledati odvojeno, nije mi jasno o čemu Tomašević priča'.

Škare Ožbolt: 'Svi pričaju o Borongaju, a ja o tome možda znam najviše jer sam radila na tome, a taj problem je imovinsko-pravno riješen. Nažalost sveučilište je odlučilo da se kampus neće rješavati'.

Filipović: 'Dopustite studentima da procjene tko zna najviše, nemojte provocirati, zašto govorite da znate više od ostalih'.

Zašto baš vas trebaju građani izabrati?

Škare Ožbolt, replika: 'Od 90-ih sam bila na najvišim političkim dužnostima, nikad nisam bila predsjednica Uprave Hrvatskih šuma, a vi to jeste, nikad moju kampanju nije financirala stranka, tj. jest jednom, svoju kampanju financiram sama'.

FIlipović: 'Kad vas se sluša, moglo bi se misliti da nije bilo pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a niti branitelja'.

Filipovića drugi kandidati podbadaju da dolazi iz stranke koja je osuđena za korupcije, a on odgovara da svatko ima svoje ime i prezime i da prestanu s nabacivanjem blata na HDZ te da on svoje ime nije okaljao.

Klisović: 'Glasajte za osobu koja ulijeva najviše povjerenja'.

Škare Ožbolt: 'Do mladih se može doći, ovo su najvažniji izbori u zadnjih 20 godina, završava razdoblje koje je grad dovelo u krizu i do nekvalitetnog načina života, mladi su najbolji da dignu svoj glas i prosvjeduju protiv svega lošega što je bilo u zadnjih 20 godina'.

Filipović: 'Iznenadili ste me pozivom da mladi izađu na prosvjed'.

Škare Ožbolt: 'Ovo su izbori u kojima treba izaći na glasovanje, grad je danas na štakama, a da to jest prosvjed, to je kreativan poziv da se promijeni stanje u gradu'.

Tomašević: 'Treba glasati za druge političke opcije u odnosu na one koje su nas tu dovele. Treba glasati buntom, a ne prosvjedom, mi smo glas promjene, borili smo se protiv ove vlasti u Skupštini'.

Škare Ožbolt: 'Bunt na ovim izborima treba biti pozitivan bunt. Tomaševića cijenim, ali mislim da nema dovoljno iskustva, za vođenje grada mu treba iskustva jer je pao na nekim administrativnim pitanjima u Skupštini'.

Klisović: 'Bunt je mladenačka energija, potičem na konstruktivan bunt, nemojte da drugi odlučuju umjesto vas'.

Filipović: 'Sad je kolegica počela hvaliti Tomaševića, krajnje je vrijeme da Klisović pozove svoje birače da glasuju za mene'.

Kako ostvariti planove?

Tomašević: 'Stanje grada je loše i Filipović je svjestan toga i sudjeluje u tome. Htjeli smo glasati protiv proračuna da idemo na ove izbore. HDZ ih je podržao'.

Filipović: 'Razlika između mene i njega? On je i u Gradskoj skupštini uvijek govorio da nešto ne valja, a nije nudio rješenja, nije poanta rušenja, sad je prilika za promjene'.

Tomašević: 'Deset amandmana smo davali na proračun, toliko o konstruktivnosti, nijedan niste prihvatili. Nemojte upadati u riječ'.

Škare Ožbolt, replika Filipoviću: 'Iz koje ste bajke izašli. Dva mandata ste u vlasti s Milanom Bandićem, sav uspjeh i neuspjeh je rezultat vas. Glasali ste za svaki njegov prijedlog'.

Filipovićeva replika: 'Ne znam zašto ste toliko nervozni. Sad ću vas pitati, možete li pokazati tko plaća vašu kampanju, a svaki put spominjete proračun. Pogledajte remetinečki rotor, pogledajte tramvaje, ja sam se angažirao oko toga'.

Škare Ožbolt: 'Nijedan direktor javnog poduzeća koji hoda okolo po medijima me ne financira kao vas, moju kampanju ne financira nitko'.

ZG Holding?

Škare Ožbolt: 'Treba ga ozbiljno restrukturirati, ima sjajnih rješenja, treba napraviti odjel gdje će svaki mladi čovjek doći i ponuditi svoju ideju'.

Tomašević: 'Napisao sam nekoliko publikacija, koristeći iskustva drugih gradova tako da se demokratizira rad javnih poduzeća. Imat ćemo javne natječaje za sve uprave. U NO idu i predstavnici oporbe i nezavisni stručnjaci jer želimo da se nadzire rad javnih poduzeća. Nisu oni tu da ostvaruju dobit, nego da rade za javni interes'.

Filipović: 'Nisam znao da je Tomašević pisao radove o menadžmentu. Uvest ću sustav ocjenjivanja za sve, ne samo u ZG Holdingu. Samo tako grad ide prema naprijed. TO znači da će se uvesti red, da će pravi ljudi biti na pravim mjestima. Što se tiče Holdinga, nitko neće ostati na cesti'.

Klisović: 'Nema više pogodovanja, nema više netransparentnih javnih nabava. Objavljivat ću najbolja rješenja za najbolje gradske projekte, tu će mladi dobivati priliku'.

Škare Ožbolt, replika Tomaševiću: 'Antikorupcijsko vijeće u Skupštini grada bilo je uspavano, teorija je dobra, ali u praksi sve izgleda drugačije'.

Tomašević: 'Imali smo četiri zastupnika u Skupštini, mi nismo prisutni u antikorupcijskom vijeću, slažem se da kolege nisu puno radili'.

Filipović Klisoviću: 'Ovo vam je dobra ideja'.

Klisović: 'Hvala što me podržavate, nadam se da će tako biti i kad budem gradonačelnik'.

Tomašević Klisoviću: 'Istraživanje je pokazalo da oko jedne trećine javnih nabava završi jednom ponudom koja dobije natječaj'.

Klisović: 'Neće više biti napisanih uvjeta za samo jednu tvrtku'.

Promet?

Filipović: 'Prije krize sam se vozio uglavnom tramvajem ili pješice. Uvest ćemo automatizirani sustav, pametni semafori, Jarunski most izgraditi, bolje prometovanje prema Sesvetama...'.

Klisović: 'Na posao odlazim pješice jer volim pješačiti. Promet je veliki problem, to mislim riješiti novom regulacijom, osiguravanjem protočnosti, izgradnjom Jarunskog mosta, veća mreža tramvajskih pruga'.

Škare Ožbolt: 'Jarunski most, produženje Branimirove, izgradnja javnih garaža, biciklističke staze, maknuti promet iz centra grada'.

Tomašević: 'Pješice, biciklom prometujem. Građani me često vide. Proširenje tramvajske mreže, u cestovnoj infrastrukturi produženje Branimirove do Sesveta, sustav javnih bicikala...'.

Klisović: 'Parkirna mjesta su problem u cijelom gradu. Na ulazu u grad gdje su vlakovi izgradit ću parkirna mjesta'.

Škare Ožbolt: 'Pitat ću tko je zaustavio gradnju podzemnog parkirališta za bolnicu u Klaićevoj'.

Tomašević: 'Bandić je zaustavio gradnju parkirališta jer je htio da bude ispod HNK. Mi smo za javne garaže na rubu grada'.

Škare Ožbolt: 'Tu se vraćam koliko je važna oporba, jer se potrošen silan novac za dozvole, a garaža se nije izgradila'.

Sljemenska žičara

Tomašević Filipoviću: 'Vi ste dopustili da se ide u projekt žičare, glasali ste za to. A onda ste glasali za kredit od pola milijuna kuna, a onda se tek išlo u projektnu dokumentaciju'.

Filipović: 'Sljemenska žičara je potrebna Zagrebu i sjajan je projekt, ali model po kojem se izgradila je katastrofalan'.

Klisović: 'Tko je Bandiću dao zeleno svjetlo? Tko je to napravio? HDZ. Odgovorni ste za žičaru'.

Filipović: 'Klisović nije bio u Skupštini, nije mogao znati da sam imao ozbiljnih debata s Bandićem jer sam upozoravao na stvari koje treba zamijeniti'.

Škare Ožbolt, replika Filipoviću: 'Izvana djelujete kao interesna skupina koje je držala štangu Bandiću. Niste ni vi bili prvi izbor HDZ-a za gradonačelnika, jer je Vanđelić rekao da će raskinuti koaliciju sa strankom BM365.

Filipović: 'Vidi se da vi niste bili u Skupštini. Sve sam u životu radio pošteno, a od vas očekujem da svima pokažete tko vam financira kampanju'.

Kandidati postavlja pitanje jednom protukandidatu

Klisović FIlipoviću: Jeste li za zdravstveni odgoj u školama?

Odgovor Filipovića: 'Zagreb je proveo anketu po školama, što se tiče odgoja koji ste spomenuli, provest će se anketa. Eto, to je moje mišljenje'.

Škare Ožbolt Filipoviću: Znate li tko financira moju kampanju?

Filipović: 'Nadam se da ćete vi to javno objaviti. Svi se kunu u transparentnost, a ni t od transparentnosti'.

Škare Ožbolt: 'Počela sam kampanju u 8, mjesecu postavljanjem plakata, platila sam svaki 350 kuna. Sama financiram kampanju'.

Tomašević za Škare Ožbolt: Zašto mislite da ste bolji od FIlipovića za glasače desnog centra?

Škare Ožbolt: Imam veliko iskustvo, nisam sudjelovala u pričama vezanim za dva mandata, nisam pridonijela tome da Zagreb bude na štakama. Radila sam u privatnom sektoru, nisam imala privilegije koje je imao FIlipović. Ja sam prije svega borbena osoba sa znanjem, iskustvom i jakim karakterom.

Filipović Tomaševiću: 'Meni je bilo drago vidjeti gdje su Klisović i Tomašević koordinirano išli prema meni, sad vidim suradnju prema Škare Ožbolt, vidim da su dobro odigrali zadnje pitanje. Vi ste i danas govorili o poslovnom iskustvu, da ste bili konzultant u 40-ak zemlja. Želim popis tih 40 zemlja, što ste radili i kakve naknade ste imali'.

Tomašević: 'Nisu samo protukandidati protiv vas, nego i vaš kolega, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a je rekao da sam najbolji kandidat za gradonačelnika. Nekih pravila se morate držati u političkoj komunikaciji. I vaša stranka je protiv vas, jer dobivate manje glasova nego vaša stranka, a ja dobivam više od moje stranke. Putovao sam po svijetu, učio, radio, podučavao, vodio sam projekt u 7 zemalja kad sam imao 21 godinu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:44