‘NEMA IDEALNOG RJEŠENJA‘

Tomašević: ‘Gradska skupština je za postavljanje podzemnih spremnika i boksova za otpad‘

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu s amandmanima, koju su gradski zastupnici prihvatili većinom glasova

Zagrebački gradonačelnik  Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.

Riječ je o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu s amandmanima, koju su gradski zastupnici prihvatili većinom glasova - 26 je glasovalo "za", a sedam je bilo suzdržano.

Tomašević je rekao da ta odluka nije idealna, ali boljeg rješenja nema. Istaknuo je da će se u prvoj fazi podzemni spremnici postavljati u povijesnoj jezgri grada, a boksovi na javnoj površini u drugim dijelovima grada, i to tamo gdje je to nužno.

Postavljanje podzemnih spremnika financirat će Grad, a za boksove će GSKG davati povoljne kredite kojima će ih stanari u višestambenim zgradama moći nabaviti. Grad i dalje, dodao je, potiče stanare u višestambenim zgradama da spremnike stavljaju na svoje zemljište, a u slučaju da to nije moguće lokacije za boksove utvrđuje na terenu povjerenstvo.

Objasnio je da Grad ne plaća boksove jer za to nema novca u proračunu, a kada bi ih Grad plaćao bilo bi vrlo jednostavno svakome reći da spremnici koji su sada na javnoj površini ne mogu ići u smetlarnike ili u unutarnja dvorišta pa bi imali bi i dalje stotine tisuća spremnika na javnoj površini samo što bi bili u boksovima.

Nakon povijesne jezgre na red dolaze ostala gradska područja

Tomašević smatra pravednim da Grad plaća podzemne spremnike i zato što će oni koji će imati boksove, imati ih ispred svojih ulaza, dok će oni koji će imati podzemne spremnike morati do njih hodati stotinu metara s obzirom na mogućnost lokacije.

Ideja je, kaže gradonačelnik da se podzemne spremnike nakon povijesne jezgre postupno postavi po cijelom gradu i da se boksovi uklone s javnih površina. Cilj je također da u novim zgradama budu osigurani smetlarnici.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a kojim Gradska skupština traži od gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Također je prihvaćen prijedlog Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kojim se od gradonačelnika traži da do iduće sjednice podnese izvješće o spremnosti gradskog sustava za gospodarenje otpadom za skoro stupanje na snagu nove odluke uz osvrt na nedostajuću komunalnu infrastrukturu te na edukaciju i informiranost korisnika.

Nije prošao prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se zaduži gradonačelnik da u roku 30 dana podnese izvješće o stanju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom koje će sadržavati podatke o fazi realizacije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 01:16