GRADONAČELNIK O PRORAČUNU

Tomašević: ‘HDZ-ov amandman je potpuno neprihvatljiv, a oni stranke BM 365 su nezakoniti‘

Što se tiče amandmana stranke BDM365, gradonačelnik kaže da su nezakoniti

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije utorkom u predvorju Gradske uprave u Zagrebu, piše Dnevnik.hr.

"Oko 5 milijardi kuna otpada na gradske ustanove koje imaju svoje prihode", rekao je.

"Proračun je veći za 1,1 milijardu jer će se povećati prihodi od prodaje imovine, nekih nekretnina i prodaje udjela u APIS-u. Povećani su i porezni prihodi. Što se tiče rashoda za 700 milijuna kuna više ćemo otplatiti duga".

Očekuje se novac iz Fonda solidarnosti.

"Oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada", rekao je gradonačelnik.

"52 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju novih vrtića iduće godine. Još 15 milijuna za najam prostora za brzo povećanje privremenih kapaciteta dječjih vrtića s obzirom na mjeru roditelj-odgojitelj. Prihvatit će se amandman da se taj iznos poveća na 25 milijun"a.

Tomašević kaže da je Most zakasnio s amandmanima i zato ne može biti prihvaćen, ali prihvatit će još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Satnica je već podignuta na 27 kuna po satu, alil sada se diže na 30 kuna. Gradonačelnik se nada da će iduće godine za to dobiti novac EU.

- Nećemo prihvatiti amandman HDZ-a za mjeru roditelj-odgojitelj, da se uzme 250 milijuna kuna od ZET-a, to je potpuno neprihvatljivo jer bi značilo da bi ZET postao automatski gubitaš i ne bi mogao povlačiti EU fondove za nova vozila, kaže Tomašević.

Što se tiče amandmana stranke BM 365 kaže da su nezakoniti.

"Fascinantno je to što to dolazi od ljudi koji su upravljali ovim gradom. Niti iz prvog pokušaja, niti iz drugog pokušaja nisu uspjeli složiti amandman koji je u skladu sa zakonom. On zadire u opći dio proračuna što je protuzakonito i sadržajno je neprihvatljiv. To pokazuje zašto smo u situaciji u kojoj jesmo. Došli su na genijalni ideju, na isti trik, da se proda Zagrepčanka i Gredelj, takva se prodaja ne može realizirati sljedeće godine. Potpuno isti trik, to je vrhunac financijske neodgovornosti", rekao je.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak glavna tema bit će Prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu, koji je za 1,1 milijardu kuna veći nego za 2021.

Prvi je to proračun vlasti koja je predvođena Tomislavom Tomaševićem prvi put prije pol godine osvojila vlast u Zagrebu, a na taj ključni dokument već je stiglo puno kritika pored niza drugih problema kojih u Zagrebu ne manjka.

Tomašević će kasnije danas na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:43