NOVO SUČELJAVANJE

Tomašević: Huškačkom kampanjom dosegnuli smo novo dno; Škoro: Ne treba biti cvilidreta

Tomašević je rekao i da je jedna agencija objavljivala laži o Tomaševiću, a Škoro mu je odgovorio da nema dokaza
Tomislav Tomašević, Miroslav Škoro
 Screenshot Nova Tv

U tijeku je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba na Novoj TV. Tomislav Tomašević (Možemo!) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret) govore o kampanji uoči drugog kruga izbora koji će se održati u nedjelju.

Tomašević je ponovio da Škoro vodi huškačku kampanju i da je to 'dno dna', dok Škoro kaže da nije bilo huškanja.

- Ako ga je i bilo, bilo ga je s druge strane, ali ne treba biti cvilidreta, kaže Škoro.

Tomašević je rekao i da je jedna agencija objavljivala laži o Tomaševiću, a Škoro mu je odgovorio da nema dokaza.

Osvrnuli su se i na jučerašnju policijsku prisutnost na konferenciji za medije platforme Možemo. Škoro kaže da je Tomašević tražio i dobio policijsku zaštitu, no on to demantira.

- Niti sam tražio niti sam je dobio, kaže Tomašević.

Škoro je još jednom govorio o tome kako je Možemo financiralo stranačku kampanju novcem udruga, no Tomašević to odbacuje.

Voditelj Mislav Bago im je postavio pitanje hoće li te udruge dobivati novac i ako postane gradonačelnik. Tomašević je odgovorio da neće on o tome odlučivati, već će biti natječaj. Škoro kaže da je indikativno da udruga koja dobije novac od neke zaklade polaže račune samo toj zakladi i ponavlja da treba utvrditi koliko je novca završilo na privatnim računima.

Tomašević mu je odgovorio da su kontrole vrlo rigorozne.

. Moja je plaća bila 6700 kuna u Zelenoj akciji, rekao je Tomašević.

- To nije istina, ne možete s takvom plaćom roniti po Tenerifima, odgovorio mu je Škoro i prigovorio da nije htio Caritasu dati bicikle.

Bilo je riječi i o svirkama za Grad Zagreb, pa je Tomašević Škori rekao neka se obveže da neće pjevati za Grad ako postane gradonačelnik. Škoro je odgovorio da bi to bio sukob interesa.

Najavio je nastavak mjera za majke odgojiteljice.

Na pitanje može li im netko iz aktualne vlasti biti suradnik, oba su kandidata odgovorili da je to moguće.

Odgovorili su i na pitanje u kojem području smatraju da su najslabiji.

- Ja sam u puno toga tanak, u području ekologije nema kvalitetnijeg od prof. Dobrovića, pa ćemo se tako snaći, rekao je Škoro.

Tomašević je rekao da je najslabiji s urbanizmom, no zato je tu Luka Korlaet.

Na pitanje po čemu će ga Zagrepčani pamtiti, Tomašević kaže:

- Po tome da su napokon pravila vrijedila za sve, po dostupnosti vrtića i škola, da će reći da imaju upravu s kojom se mogu ponositi, rekao je.

Škoro kaže da treba poboljšati brigu o djeci, starijima i ženama te da će im grad sufinancirati redovite preglede.

- Izgradit ćemo stadion, dodaje Škoro.

Škoro je obećao transparentnu vlast i rekao da njemu 'još ništa nisu našli', a Tomašević je spomenuo sporne ugovore s Orfejom i HRT-om. Škoro kaže da je dobio kredit kao i svaki drugi zaposlenik HRT-a i da ga je u roku dvije godine vratio.

- Nikad mi se nitko nije javio.

- Nije, jer ste sve dužni HDZ-u. Evo, vratite stan, kaže Tomašević.

Grad se ne može zaduživati, no Tomašević kaže da se može refinancirati kako bi ostvario svoj program te najavljuje rezove u materijalnim rashodima i povlačenje novca iz EU fondova.

- Nema rasprodaje, ima stavljanja u funkciju, kaže Škoro i najavljuje reprogramiranje kako bi se ostvarila likvidnost.

- Dogovorimo se gdje je nula na toplomjeru. Kad ja vama nešto spomenem iz prošlosti kažete da huškam, rekao je Škoro Tomaševiću nakon što mu je on rekao da je zastupnik s liste Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović 2018. glasao za proračun.

Kada je riječ o financijskom stanju Zagreba, Tomašević smatra da je neodgovorno najaviti smanjenje prireza u prvom mandatu. Škoro pak kaže da je 18 posto neprihvatljivo i da će do kraja mandata probati sniziti ga za tri postotna poena.

Škoro ističe da je potrebna i revizija gradskih stanova, a i Tomašević najavljuje analizu korištenja gradske imovine.

Govoreći o lokaciji Gradske uprave, Škoro bi volio da Vlada dođe s idejom da se cijela uprava preseli na Velesajam i Hipodrom, a i Tomašević se slaže da bi to bila bolja lokacija.

Oba kandidata obećavaju zatvaranje Jakuševca do kraja mandata. Projekt 'Zagrebački Dubai' je mrtav projekt, slažu se obojica.

Tomašević smatra da Zagrebu treba manji centar za reciklažu, a potrebno je razmisliti o boljoj lokaciji od Resnika. Škoro smatra da je potreban reciklažni centar, a centar za gospodarenje otpadom ne treba biti u Resniku.

Na pitanje je li CIOS grupa partner ili problem, Škoro kaže da i te ugovore treba staviti na stol. Tomašević podsjeća da i oni sami kažu da Grad Zagreb može dio toga raditi sam te najavljuje reviziju ugovora.

Kada je riječ o obnovi grada, Tomašević kaže da će iz proračuna predfinancirati projektnu dokumentaciju za obnovu tako da ljudi točno znaku koliko će ih koštati obnova.

Škori je najvažnije olakšati građanima sve postupke, pa tako i obnovu. Ističe d aje obnova 'zapela u slijepu ulicu' i da nema dovoljno kadrova.

- Da me netko od prijatelja pita treba li čekati, ja bih mu rekao 'Stari, kreni sam', rekao je Škoro.

- Zašto ne bismo razgovarali s iseljeništvom koji imaju veliki potencijal, kaže Škoro.

Tomašević neće povećavati cijene javnog prijevoza, a kaže da nema metropole koja ne sufinancira javni prijevoz. Da ne treba dizati cijene, smatra i Škoro.

Osvrnuli su se na Advent u Zagrebu. Škoro ga podržava, ali 'ne na način da nekome da za jednu kunu, a onda dalje dila'.

Tomašević smatra da ne treba više biti posrednika već da se svi ugostitelji koji žele sudjelovati jave na natječaj.

- Jesu svi koji su sudjelovali u Adventu korumpirani ili samo ja, pitao je Škoro, a Tomašević mu je odgovorio da on na njegovom mjestu ne bi ni sudjelovao.

Kada je riječ o Dinamovom stadionu, na pitanje zašto se on mora graditi baš na Maksimiru, Tomašević kaže da se radi o tradiciji, a i jeftinije je. Škoro se slaže i dodaje da se tamo može napraviti parking.

Na pitanje hoće li poput Bandića, i oni dijeliti poklone po Hrvatskoj, Tomašević kaže da neće to činiti, a Škoro kaže da 'Zagreb kao glavni grad treba pokazati da ima najveće srce'.

Na norijade bi išla oba kandidata.

Upitani hoće li imati kumstva kao što ih je imao pokojni Bandić, Tomašević kaže da to neće prihvaćati te ističe da ih je Bandić imao iz političkih razloga. Škoro pak kaže da ima puno kumčadi i da ga je majka učila da se kumstvo ne odbija.

Kad izbije požar je li tamo prvi gradonačelnik ili gradske službe? Obojica su se složila - gradske službe.

Čega će se morati odreći? Škoro je odgovorio da će mu glazba nedostajati, a Tomaševiću anonimnost.

Na pitanje koji su zadnji film pogledali, Tomašević kaže da uglavnom gleda serije i da je zadnje pogledao 'Boys', a Škoro 'Last kingdom'.

- Tek sada?, upitao ga je Tomašević.

- Nisam stigao drugu sezonu, odgovorio je Škoro.

Mislav Bago je upitao kandidate nedostaje li Zagrebu još fontana.

Škoro je rekao da gradu nedostaje tržnica, a da fontana ima dovoljno, iako mu nisu ružne.

Tomašević kaže da imamo više nego dovoljno fontana i da grad sada ima važnijih prioriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:27