SMJENA NA VRHU

Tomašević imenovao novog člana NO Zagrebačkog holdinga, dosadašnjem Bajakiću zahvalili na doprinosu

Kristijan Starčević dugogodišnji je menadžer s gotovo 20 godina upravljačkog iskustva

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Dosadašnji član Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Ratko Bajakić razriješen je na vlastiti zahtjev, objavili su u utorak ujutro iz Zagrebačkog holdinga.

Imenovan je novi član Nadzornog odbora Kristijan Starčević, menadžer koji je radio u financijama, energetici i IT-ju, a nedavno je postao i novi član Uprave ETF AIRWAYSA, zračnog prijevoznika iz Stupničkog Obreža umjesto Dragana Stefanovskog.

Podsjetimo, Ratko Bajakić, ulagač kojeg se opisuje kao veterana domaće burzovne scene, direktor i većinski vlasnik ICF dioničkog društva i član "Savjeta za Zagreb" stranke Možemo!, našao se početkom mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića u medijskoj žiži zbog navodnog sukoba interesa. Otkriveno je, nakon što ga je Tomašević imenovao u Nadzorni odbor Holdinga, da je Bajakić vlasnik obveznica tvrtke Lanište koja ima ugovor o zakupu i odražavanju dvorane Arena sa Zagrebačkim holdingom. Tvrtka Lanište od Holdinga, u čijem NO Bajakić sjedi, godišnje prima oko 65 milijuna kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije se izjašnjavalo o Bajakićevoj poziciji jer članovi odbora gradskih poduzeća nisu dužnosnici, a time ne potpadaju pod Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Osim toga, Bajakić se pojavio i kao jedan od aktera na kojem je pukla kratkotrajna suradnja bivše Uprave Holdinga, Ante Samodola i Nikole Vukovića. Dvojica menadžera, koje je Tomašević imenovao, a onda smijenio nekoliko mjeseci poslije, u javnim su istupima nakon smjene navodili da je Bajakić s njima često ulazio u razmirice te da je figurirao kao "glavni Tomaševićev čovjeka iz sjene u Holdingu".

Točne razloge zašto Bajakić napušta NO u priopćenju iz Holdinga nisu navodili, izuzev toga da je "razriješen na vlastiti zahtjev".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:36