PREKINUT ŠTRAJK

Tomašević: ‘Inzistirali smo na tome da i radnici Čistoće sudjeluju u pregovorima s Upravom‘

Oporba je njegov odlazak na teren s radnicima nazvala populističkim i usporedila s onime što je radio Milan Bandić

Tomislav Tomašević na terenu s radnicima Čistoće

 Ranko Suvar/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u četvrtak kako je inzistirao na tome da u pregovorima o preostalih šest zahtjeva štrajkaša Čistoće sudjeluje i pet predstavnika radnika, a prvi sastanak sa sindikatima, predstavnicima gradske vlasti i Uprave Holdinga bit će u petak.

Iz Gradske uprave potvrdili su da će se prvi službeni sastanak održati sutra, a na njemu će uz radnike, sindikate i predstavnike Uprave Zagrebačkog holdinga sudjelovati i predstavnici gradske vlasti.

“Ostalo je šest zahtjeva o kojima ćemo pregovarati u sljedećih 30 dana. Inzistirali smo na tome da u tim pregovorima sudjeluju i pet predstavnika radnika, koje su štrajkaši međusobno izabrali, uz sindikate i predstavnike Uprave”, istaknuo je Tomašević na sjednici skupštine u raspravi o stanju u Čistoći - osiguranju pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada i podnošenje izvješća o javnozdravstvenom stanju u Gradu Zagrebu, koji je po hitnom postupku predložio Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a.

Taj je prijedlog nakon rasprave jednoglasno prihvaćen te je od Tomaševića zatraženo da prema Čistoći poduzme mjere koje će osigurati pružanje javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te o svemu tome, znači i o onome što je u četvrtak najavio u dogovoru s radnicima, u roku od 30 dana izvijesti Gradsku skupštinu.

Tomašević: ‘Htio sam s radnicima vidjeti koji su problemi‘

Nakon što je u četvrtak direktnim dogovorom s radnicima prekinuo nezakoniti štrajk u Čistoći, koji je ušao u četvrti dan, a nakon toga i sam otišao s njima na teren u odvoz otpada, Tomašević se u Gradskoj skupštini pojavio poslije 14 sati, što je dio gradskih zastupnika pozdravio pljeskom. Oporba je pak njegov potez nazvala populističkim i usporedila s onima za kojima je posezao njegov prethodnik Milan Bandić.

Među njima, nestranački zastupnik Ivica Lovrić na govornici je pustio i pjesmu Riblje Čorbe “Hoću, majko, hoću”, poručivši da bi bilo dobro da Tomašević nastavi raditi kao komunalni radnik u Čistoći, a svoju poziciju prepusti drugima.

Gradonačelnik je u raspravi istaknuo kako je sadržaj današnje izjave, kojom je radnicima zajamčio da će se o njihovim zahtjevima pregovarati u okviru postupka mirenja koji je u tijeku, obvezujući za članove Uprave Zagrebačkog holdinga. Poručio je kako će se u raspravi o zahtjevima koji imaju financijsku težinu za Čistoću nastojati pronaći balans između usluge koju građani mogu platiti i pristojne cijene rada.

“Financijski krupniji zahtjevi, oni bi imali posljedice lančane reakcije u svim podružnicama Holdinga i u tome je ključno imati širu sliku, ne možemo pričati samo o Čistoći jer je Čistoća samo jedna od podružnica Holdinga. Tu je bitno da nađemo balans, (...) a ne govorim samo onda o radnicima Čistoće”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je i da su s radnicima dogovorene detaljne upute o tome kako postupati u određenim situacijama prilikom odvoza otpada, kako ne bi pogriješili, a zbog nedoumica s kojima se radnici svakodnevno susreću ponudio im je da s njima ode na teren.

“Htio sam vidjeti u čemu su točno problemi, kako izgledaju te dileme koje imaju, što da stave u koji kamion, kad su pomiješane različite frakcije otpada”, rekao je Tomašević.

Herman: ‘Zašto nije prihvaćena Vićeva ostavka, zašto nije na sjednici?‘

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman rekao je da su neugodno iznenađeni time da grupacija koja je došla na čelo Grada na valu zeleno-lijeve politike može "kiksati upravo na ovaj način, na problematici zeleno-lijeve politike, odnosno na problematici otpada".

Neugodno su iznenađeni, kaže Herman, i da političari koji su se dosad prikazivali kao političari lijeve orijentacije i zaštitnici radnica i radnika mogu u samom početku "ove naše zagrebačke otpadne krize" ovako nespretno komunicirati s radnicima. Dobro je, kaže, ovo što je danas napravio Tomašević, a sve ono prije, nije bilo dobro.

Herman kaže da Zagrebu nedostaje cjelovit model gospodarenja otpadom te dok god nećemo znati što raditi s otpadom od njegovog nastanka u kućanstvu do konačnoga zbrinjavanja, događat će se ovakve stvari. Smatraju nelogičnim povećavati količine frakcija otpada, a ne povećavati paralelno infrastrukturu za njihov prihvat.

Herman je također istaknuo da nije bilo elemenata za izvanredni otkaz trojici radnika Čistoće, koji je bio i povod štrajku radnika, a koji je Uprava Zagrebačkog holdinga povukla. Neprimjerenim je ocijenio da na raspravi nije bio voditelj Podružnice Čistoće Davor Vić.

Naveo je da Vić za troškove stanovanja u Zagrebu prima 5000 kuna naknade, a radnik Čistoće koji je "zapalio ovu čitavu iskru jer je bio nezadovoljan" prima plaću od 4700 kuna. Upitao je i gradonačelnika zašto nije prihvatio ponuđenu ostavku Vića te poručio kako se nadaju da nikad više nećemo imati takvu trodnevnu paralizu grada.

Gradonačelnik Tomašević poručio je da Uprava Zagrebačkog holdinga ima njegovu punu podršku, kao i Vić koji nije na sjednici Gradske skupštine jer je na poslu i mora se baviti odvozom otpada kojega nije bilo tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 00:53