NAJVIŠE GRAĐANA DONATORA

Tomašević: ‘Izvješće o financiranju kampanje dokazuje da su Zagrepčani iza nas‘

Tomašević je istaknuo da prema tom izvješću imaju 10 puta više donatora nego HDZ
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je naš!) kazao je u ponedjeljak da je izvješće o financiranju kampanje do 7. svibnja pokazalo kako imaju daleko najviše građana donatora, a što je dokaz da su građani iza njih.

"Usporedili smo naše prihode s drugim strankama i kada gledamo donacije građana mi imamo daleko najviše građana donatora", kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Prema izvješću o donacijama i troškovima predizborne kampanje, u kampanju za gradonačelnika Zagreba platforme Možemo! i Zagreb je naš! utrošile su 523.780 kuna, a zajedno s koalicijskim partnerima, za zastupnike Gradske skupštine dodatnih 300.561 kunu do 7. svibnja. Ukupno su primili nešto manje od 234 tisuće kuna donacija građana.

Tomašević je tako drugi po iznosu koji je do sada utrošen u predizbornu kampanju, više od njega potrošio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović, a treći je HDZ-ov kandidat Davor Filipović koji je, prema izvješću, utrošio 346 tisuća kuna.

Tomašević je istaknuo da prema tom izvješću imaju 10 puta više donatora nego HDZ, a da je prosječna donacija koju su primili 10 puta manja od donacije prosječnog HDZ-ovog donatora i 25 puta manja od prosječne donacije neovisnoj kandidatkinji Vesni Škare Ožbolt.

“Pokazuje se da su građani doista iza nas, njihova imena su transparentno objavljena, sve je maksimalno transparentno”, kazao je dodavši da ne zna kako objasniti financijska izvješća kandidata koji su u njima istaknuli da su u kampanji potrošili nula kuna.

Upitan je li moguće da je, prema preliminarnom izvješću, u kampanji potrošio više nego HDZ, Tomašević je kazao da pretpostavlja da on još nije prikazao sve troškove, te izrazio nadu da će u finalnom izvještaju biti prikazane 'realnije cifre'.

Tomašević je komentirao izjavu kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škore da su Možemo! i HDZ koalicijski partneri nazvavši to "najsmješnijom stvari koju je čuo u kampanji".

“Mi smo bili najžešća oporba u Gradskoj skupštini upravo koaliciji HDZ-Bandić, a i u Hrvatskom saboru smo oporba. Tako da, nas optuživati da smo u koaliciji s HDZ-om, ja mislim da ni jedna osoba na ulici ne može u to povjerovati”, poručio je Tomašević.

Tomašević predstavio aplikaciju Otvoreni zrak za mjerenje kvalitete zraka

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je naš!) predstavio je aplikaciju Otvoreni zrak, koju su uz instalaciju novih mjernih stanica u Zagrebu postavili kako bi građani mogli jednostavnije pratiti kvalitetu zraka u Zagrebu.

“Internetska aplikacija omogućuje građanima sustavne i pristupačne informacije građanima o kvaliteti zraka u Zagrebu”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Zajedno s članovima radnih grupa platforme Možemo!, Tomašević je predstavio internetsku aplikaciju Otvoreni zrak, koja je od danas dostupna na poveznici zrak.mozemo.hr, a koju su osmislili i napravili članovi platforme Možemo! uz volonterski rad.

Poručio je da će digitalne tehnologije, koje je u zadnjih 20 godina postojeća gradska vlast koristila da bude neransparentna i neučinkovita, biti poluga za transformaciju upravljanja gradom.

Osim sustavnog informiranja javnosti, Tomašević je najavio da će se baviti i značajnim izvorima zagađenja - a to su, u najvećoj mjeri, automobilski promet, lož ulje i neadekvatno korištenje biomase te odlagalište Jakuševec koje planira zatvoriti.

Članovi radne grupe za digitalni grad Sarah Baron-Brljević i Dražen Lučanin te Tonko Bogovac, član kvartovske grupe Novi Zagreb - istok istaknuli su da je nabava mjernih uređaja koštala oko 8 tisuća kuna. U Zagrebu ih je postavljeno 10 na više lokacija gdje do sada nije bilo mjerenja - u Svetoj Klari, na Trnju, u Dubravi, na Gornjem Grada, a jedan će senzor biti postavljen u Kozari putevima. Na platformi su dostupni i podaci postojećih mjernih postaja, a pokazuju kvalitetu zraka u četiri kategorije kao i razine lebdećih čestica.

"Izuzetno je važno da lebdeće čestice mjerimo na sustavan način. U Zagrebu postoje četiri mreže mjernih postaja koje mjere i lebdeće čestice, no sve četiri mreže nisu koordinirane i ne postoji centralizirani sustav gdje bi građani mogli pronaći te informacije", kazao je Bogovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:09