BITKA ZA ZAGREB

Tomašević: ‘Lokalni izbori šansa su koja se ne smije propustiti da se Bandić makne s vlasti‘

Ako HDZ dođe na njegovo mjesto sa svom tom klijentelističkom mrežom, to će više-manje biti ista stvar, smatra čelnik platforme Možemo!
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević poručio je u ponedjeljak da su predstojeći lokalni izbori šansa kakva se ne propušta.

- Mislim da je ovo sad šansa kakva se ne propušta da konačno, nakon 20 godina, maknemo Milana Bandića s vlasti. Ne samo Milana Bandića, nego i HDZ, jer ako HDZ dođe na njegovo mjesto sa svom tom klijentelističkom mrežom, to će više-manje biti ista stvar - Bandić plus model - što se vidi i na Bloku Badel - ocijenio je Tomašević u izjavi novinarima prije sjednice Gradske skupštine.

Tomašević je dodao i kako "doista ne vidi zbog čega HDZ i dalje drži ljestve Bandiću", jer, dodao je, premijer Andrej Plenković više ne ovisi o njegovim rukama u Hrvatskom saboru.

Upitao je i zašto su HDZ-ovi gradski zastupnici "rukama i nogama" najprije kritizirali model oko Bloka Badel da bi onda "zbog miga, očito s vrha" to ipak Bandiću izglasali.

- Znači, tu nema ništa novo, čak mislim da je time HDZ odustao od Grada Zagreba za ove lokalne izbore jer je potpuno nejasno kako misle objasniti takav kopernikanski zaokret u svojim redovima - rekao je.

Zamoljen za komentar špekulacija o tome da bi HDZ-ov potencijalni kandidat za gradonačelnika Zagreba mogao biti Damir Vanđelić, Tomašević je rekao da bi s komentarom "malo pričekao".

- On je izabran za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba. Mislim da bi bilo potpuno neprimjereno da netko tko je tek došao na mjesto ravnatelja Fonda za pola godine odlazi u predizbornu utrku za gradonačelnika Zagreba. Ali Bože moj, HDZ vlada ovom zemljom i vjerojatno je to njima normalno, tako da ni taj scenarij ne isključujem. Ali mislim da bi to bilo u najmanju ruku neprimjereno - istaknuo je.

Tomašević, koji je ranije najavio kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, ocijenio je kako bi bilo dobro da na lijevo-liberalnom spektru bude što manje kandidata već u prvom krugu kako bi se glasovi što manje rasipali.

- A u drugom krugu, mislim da je minimum da svi s lijevo-liberalnog spektra podrže onoga tko uđe u drugi krug protiv ili Milana Bandića ili HDZ-ova kandidata, to ćemo još vidjeti - istaknuo je.

Osvrćući se na nastavak sjednice Gradske skupštine u ponedjeljak, Tomašević je rekao kako očekuje da "Bandić-HDZ koalicija" bude postojana te podsjetio da su HDZ-ovi zastupnici na sjednici dosad podržali sve Bandićeve prijedloge.

- Jedino gdje nisu je kad su, nakon pauze, napustili sjednicu za vrijeme Izvješća o radu gradonačelnika Bandića - podsjetio je i dodao da su to uspjeli iskoristiti i srušiti gradonačelnikovo "izvješće o neradu" za vrijeme potresa, epidemije i GUP-a i Zagrebačkog Manhattana.

- Tako da je to jedina točka zasad koja je 'pala' na ovoj sjednici Skupštine - podsjetio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:36