‘OD STRUČKA DO RUČKA‘

Tomašević mijenjao odluku da bi Juričanu dodijelio vrtnu parcelu na lokaciji na kojoj je vrt imao i Bandić

Je li riječ o novom Juričanovom performansu i što točno planira na Bandićevu vrtu doznat će se u četvrtak

Vrt Milana Bandića, Dario Juričan i preslike odluka kojima je Juričanovoj uduruzi omogućeno da dobije vrtnu parcelu

 Damir Krajac/Bori Kovačev/Cropix/Screenshot

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodijelio je početkom veljače gradsku vrtnu parcelu u Ulici Prisavlje aktivistu, redatelju i bivšem predsjedničkom kandidatu Dariju Juričanu. Znakovito, riječ je o vrtnoj parceli na istoj lokaciji na kojoj je svojevremeno bila i parcela pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Naime, vrt koji će sada koristiti Juričan, u Ulici Prisavlje, pokojni je Milan Bandić dodijelio sam sebi 2014. godine u sklopu popularizacije projekta "Zagrebački vrtovi" kada je Grad Zagrepčanima dijelilo više od tisuću malih gradskih vrtova u sedam naselja za vrtlarenje. Bandić se tada hvalio da je svoj vrt sam posadio i zaprijetio onima koji planiraju krasti njegove plodove: "Ovdje će biti stražar i, tko dođe u moj vrt, tko nešto ovdje ukrade, bit će na naslovnici drugi dan."

image

Vrt Milana Bandića

Damir Krajac/Cropix

'Od stručka do ručka'

Na Juričana, prema svemu sudeći, koji je ime i službeno promijenio u Milan Bandić, ta se upozorenja ne odnose. On je Bandićev vrt na korištenje od Grada dobio kroz projekt udruge Zeleni inkubator, u kojoj je predsjednik, a koja u Bandićevu vrtu želi "uspostaviti edukativni vrt u kojem će se primjenjivati i prezentirati nove tehnologije i vještine u vrtlarenju", kako stoji u gradskoj odluci. Prije dva tjedna Tomašević je odlučio prihvatiti taj Juričanov projekt pod imenom "Od stručka do ručka" & "Pojesti" i sklopiti suradnju sa Zelenim inkubatorom.

image

Zaključak Grada od 5.1.2022. o sklapanju suradnje s Juričanom, odnosno njegovom udrugom Zeleni inkubator

Screenshot

U sklopu te suradnje, kako stoji u Tomaševićevoj odluci, Grad udruzi Zeleni inkubator daje na korištenje vrtnu parcelu na području Gradske četvrti Trnje na lokaciji ulica Prisavlje, ukupne površine 50 četvornih metara, označena kao vrtna parcela br. 90.

Tu se stvari, ipak, kompliciraju. Naime, Juričanova je parcela jedna od 34 parcele za koje je Grad Zagreb raspisao natječaj "Gradski vrtovi" početkom listopada 2021. godine. Tada je Tomašević, nastavljajući Bandićev projekt, građanima nudio gradske vrtove besplatno na dvije godine, a mogao se prijaviti bilo tko, uvjet je prebivalište u Zagrebu i to da zakupac u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju nemaju drugu obradivu zemlju.

image

Zaključak Grada Zagreba od 7.10.2021. kojim se poziva građane da podnesu zahtjeve za davanje vrtnih parcela

Screenshot

Međutim, tjedan dana nakon raspisivanja tog natječaja Tomašević donosi i bitnu izmjenu (odnosno, iznimku) koja, kako se sada čini, ide u prilog Juričanu i njegovoj udruzi Zeleni inkubator. "Iznimno od stavka 1. ove točke, vrtna parcela može se dati na korištenje izravno pravnoj osobi za stručne ili edukativne projekte koji se provode u suradnji ili partnerstvu s Gradom Zagrebom.", stoji u Tomaševićevoj izmjeni.

image

Zaključak donesen 13.10.2021. o izmjeni zaključka donesenog ranije, a kojim vrt može dobiti Juričan, odnosno njegova udruga

Screenshot

Izmjena u korist Juričanu

Drugim riječima, Tomašević je tom izmjenom omogućio da Grad direktno izabere udrugu ili tvrtku, s kojom će sklopiti suradnju, a koja bi mogla dobiti gradski vrt ako provodi nekakav edukativni projekt. Dva tjedna nakon što je ta izmjena objavljena u Službenom glasniku Grada Zagreba Dario Juričan osniva udrugu Zeleni inkubator koja zadovoljava sve navedene kriterije.

image

Podaci o Juričanovoj udruzi, obratite pozornost da je osnovana nakon što je Tomašević napravio izmjenu odluke o dodjeli vrtova

Screenshot

Naime, udruga Zeleni inkubator osnovana je u studenom lani, kako stoji u registru udruga, a za cilj ima "djelovanje na promicanju spoznaja, istraživanju i prakticiranju znanja i vještina vezanih za područje održivog razvoja i življenja te svih aspekata zelenih inovacija". Osim toga tu je i "organiziranje i provođenje akcija, projekata, kampova, kampanja, radionica, terapije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini".

Je li riječ o novom Juričanovom performansu i što točno planira na Bandićevu vrtu doznat će se u četvrtak kada će medijima i javnosti biti predstavljen projekt "Od stručka do ručka" & "Pojesti" udruge Zeleni inkubator.

image

Dario Juričan

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 08:00