GRADSKA SKUPŠTINA

Tomašević na aktualcu: Upravno vijeće Svetog Duha bez negativnih komentara na rad ravnateljice

‘Šimundić je podnijela sve informacije vezane za problem na patologiji i sve što je poduzela da se to riješi sustavno‘

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovarao je u utorak na pitanja gradskih zastupnika oko povjerenja ravnateljici Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Mariji Šimundić, istaknuvši da Upravno vijeće te bolnice nije imalo negativne komentare na njezin rad.

Zagrebački HDZ, koji je ranije uputio zahtjev za smjenu Šimundić, na aktualnom satu zatražio je očitovanje gradonačelnika Tomaševića o povjerenju u rad ravnateljice Šimundić.

“Hoćete li zatražiti od predsjednika Upravnog vijeća razrješenje ravnateljice KB Sveti Duh”, upitao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i citirao zakonske odredbe, prema kojima se ravnateljica može razriješiti ukoliko se utvrde nepravilnosti u njenom radu.

Pozvao se na njezine postupke u slučaju odlaganja mrtvih tijela na pod mrtvačnice na Zavodu za patologiju, no Tomašević je istaknuo da je Šimundić započela rješavati taj problem, koji očito postoji posljednjih 10 godina.

“Ravnateljica Šimundić je podnijela sve informacije vezane za problem na patologiji i sve što je poduzela da se to riješi sustavno, na to nije bilo nikakvih negativnih komentara od svih članova Upravnog vijeća”, dodao je.

Na pitanje HDZ-ovca Marija Župana je li Gradskoj vlasti barem neugodno zbog toga što su ju predložili za Nagradu Grada Zagreba, Tomašević je istaknuo da je Šimundić predložena jer je omogućila ostvarivanje zakonsko zajamčenog prava pobačaja na zahtjev u toj ustanovi, zbog čega je nagrađena. Međutim, istaknuo je da Šimundić neće prihvatiti novčani dio nagrade od 50 tisuća kuna.

“Šimundić je, s obzirom da je dužnosnica, podnijela zahtjev za mišljenje Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, a ako ga i primi, donirat će ga”, istaknuo je Tomašević.

Goluža: Tražimo subvencije za djecu koja će ostati neupisana u vrtiće

Zastupnik Mosta Trpimir Goluža istaknuo je kako će ta stranka predlaže da se, zbog očekivano velikog broja djece koja ove godine neće ostati upisana u gradske vrtiće, roditelju svakog neupisanog djeteta, isplatiti novčana naknada u iznosu minimalne subvencije od 200 eura, koju grad inače isplaćuje za onu djecu upisanu u privatne i vjerske vrtiće.

No, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako grad rješava problem koji je postojao godinama - gradi vrtiće, povećava vrtićke kapacitete.

“Ponavljamo to kao papige, do jučer je bilo šest vrtića u izgradnji, danas ih je pet jer je jedan završen, ukupno 12 vrtića ima ugovorena sredstva. Veliki dio njih bit će započet već ove godine, a za sve jedinice lokalne samouprave očekuje se nova situacija na upisima jer je ministarstvo dalo prednost upisa, iznad svih drugih kriterija, djeci od četiri godine naviše”, istaknula je Dolenec.

Zagrebački Most na konferenciji za medije istaknuo je da će taj prijedlog uputiti u javno savjetovanje, a ispred Gradske skupštine sve je komentirala i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Razumna vlast ne ide u rušenje prethodnih mjera bez da je ostvarila preduvjete i kompenzacijske mjere da bude omogućen prihvat sve djece u vrtiće. Ova vlast, zbog svog ideološkog sljepila, tako nije postupila te je u izuzetno nezavidan položaj dovela sve roditelje i svu djecu predškolske dobi, jer nitko ne zna što ga očekuje", poručila je Selak Raspudić.

Osvrnula se tako na ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, te je poručila da situacija u kojoj majke nemaju garanciju da će njihova djeca moći biti zbrinuta ne mogu pristupiti tržištu rada.

"A to je ujedno bio i aktualni cilj i opravdanje za rušenje Bandićeve mjere. Međutim, kompenzacijske mjere nisu osigurane, majke ne znaju što ih očekuje i ne mogu zbog toga uopće trenutno konkurirati na tržištu rada", istaknula je saborska zastupnica.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš rekao je da će se upisi u dječje vrtiće raspisati sutra, 24. svibnja, i trajat će do 5. lipnja. Objava rezultata bit će u utorak, 20. lipnja, a nakon toga će roditelji imati dodatnih 8 dana za žalbe.

“Razlika od dosadašnjih upisa je u tome što po prvi put postoje jednaki uvjeti za upis u svakom dječjem vrtiću. Do jučer, roditelj nije mogao znati hoće li imati jednake uvjete za svoje dijete. Povrh toga, po prvi put rezultati upisa bit će transparentno objavljeni pa će svaki roditelj za svoje dijete vidjeti bodove”, istaknuo je Juroš.

Smanjene linije do Dubca, građani se bune

Na pitanje zastupnice SDP-a Davorke Moslavac Forjan o tome kako se misli riješiti problem koji je nastao ukidanjem dvije tramvajske linije ZET-a do Dubca, istaknuvši da se građani bune zbog premalog broja linija, direktor ZET-a Marko Bogdanović rekao je kako znaju da problem postoji.

Objasnio je da je takva odluka donesena zbog premalog kapaciteta okretišta Dubec, koji je projektiran za samo dva tramvaja.

“Zbog sigurnosnih razloga i preopterećenosti Dubca, vratili smo sustav koji je bio prije 2018. godine. Cijela priča je u testnoj fazi, brojimo putnike i frekvencije polazaka, trenutno je na Dubcu svake četiri minute frekvencija polazaka i pojačali smo linije 5 i 11”, rekao je Bogdanović.

Zamolio je za strpljenje jer u ZET-u do kraja ljeta planiraju testirati ovakav sustav, nakon čega će donijeti odluku o tome kako u konačnici organizirati prijevoz do tamo.

Sjednica Gradske skupštine u utorak se prvi put događa po novom poslovniku, koji onemogućava uzimanje stanki za klubove prije početka rasprave o točkama. Zbog toga je aktualni sat bio gotov prije podneva, što je do sada, u mandatu ove gradske uprave, bio rijedak slučaj. Na dnevni red sjednice po hitnom postupku uvršten je i prijedlog Grada Zagreba da se za radnike koji na vrh Medvednice idu na posao, subvencionira trošak korištenja žičare dok traje obnova Sljemenske ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 15:25