TKO JE TKO

Tomašević na izbore ide s najjačim kadrovima, evo tko se sve nalazi na listi koja vodi po anketama

Predvodnik je Tomislav Tomašević, a na drugom i četvrtom mjestu su politologinja Danijela Dolenec i arhitekt Luka Korlaet
Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i Luka Korlaet
 Ranko Suvar/Cropix

Zeleno-lijevi blok koji vodi Tomislav Tomašević ulazi na izbore s najjačim kadrovima. Na listi koja vodi u predizbornim istraživanjima, a na kojoj su Zagreb je naš!, Zelena ljevica i ORaH, nalaze se saborski zastupnici, dugogodišnji aktivisti i poznate javne ličnosti, od kojih su mnogi još 2007. sudjelovali u pobuni protiv Milana Bandića i Tomislava Horvatinčića, zbog njihove privatizacije javnog prostora na Cvjetnom trgu.

Lista je rodno precizna i ima 24 kandidatkinje i 23 kandidata (isto tako je lista Možemo! na parlamentarnim izborima 2020., imala pola muških i pola ženskih kandidata). Predvodnik je Tomislav Tomašević, a na drugom i četvrtom mjestu su politologinja Danijela Dolenec i arhitekt Luka Korlaet, koji su i kandidati za dogradonačelnike.

Treća je Rada Borić, saborska zastupnica Nove ljevice, peti je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, a šesta Ivana Kekin, psihijatrica i čelnica Nove ljevice.

Slijedi dvoje dugogodišnjih Tomaševićevih suradnika - glumica Urša Raukar i aktivist Teodor Celakoski te ekonomistica Marijana Sumpor i Damir Bakić, sveučilišni profesor matematike i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Prema dosadašnjim istraživanjima, zeleno-lijeva koalicija ZjN, trebala bi osvojiti približno 35 posto glasova, što znači da će u Gradskoj skupštini vjerojatno imati između 15 i 18 vijećnika.

U Skupštini će biti 47 zastupnika, pa ispada da Tomašević i ekipa trebaju navijati da i SDP osvoji bar desetak posto glasova, kako bi zajedno imali natpolovičnu većinu, što bi olakšalo vođenje Grada Zagreba.

- Iskreno govoreći, više bi nam odgovaralo da rubne liste kao što su Bandićeva i Vesne Škare-Ožbolt, ne uspiju prijeći izborni prag jer to bi osiguralo više mjesta za naše ljude. Ali vidjet ćemo što će biti na kraju - komentirao je jedan visokopozicionirani kandidat.

U Gradsku skupštinu trebale bi ući ljevičarska aktivistica Iva Ivšić (11. mjesto), 12. sindikalistica Marina Ivandić, saborski zastupnik Vili Matula, Mauro Sirotnjak (14.), arhitekt i član Nove ljevice te Marta Kiš, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba.

Među prvih dvadeset mjesta nalaze se i politolog Svibor Jančić, kulturna aktivistica Marijana Rimanić, Robert Faber, koji je stručnjak za zaštitu okoliša, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac i Jelena Miloš, "aktivistica u području radničkih, ženskih i LGTB prava".

"Mislimo da smo sastavili jako kvalitetnu listu, na kojoj su vrsni stručnjaci, koji se već godinama zalažu za drugačiji i bolji Zagreb", kažu u zeleno-lijevom bloku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:50