NITKO IM NIJE JAVIO

Tomašević nakon pritužbi gnjevnih stanara zabranio iznimno popularni festival u centru Zagreba

Kako neslužbeno doznajemo od ugostitelja na festivalu, do 15. kolovoza imaju plaćen najam i do tada bi se festival trebao sigurno održavati
Caffe de Matoš
 Davor Pongracic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odlučio je ukinuti festival Caffe de Matoš nakon pritužbi na buku stanara iz Mjesnog odbora Mimara. Kako je Jutarnji list već pisao, Jelena Pavičić Vukičević, koja je dužnost gradonačelnice privremeno obnašala nakon smrti Milana Bandića, taj je festival proglasila manifestacijom od posebnog interesa Gradu čime je organizatorima festivala Mažuranićev trg dan sa 50 posto popusta.

Caffe de Matoš održava se od 18. lipnja i trebao je trajati sve do 12. rujna. Međutim, početkom srpnja, ljutiti stanari iz Mjesnog odbora Mimara poslali su prigovor Gradu Zagrebu žaleći se na buku u parku. Tražili su da se festival prekine.

Kako Jutarnji doznaje iz Ureda nadležnog pročelnika Dinka Bilića, gradonačelnik Tomislav Tomašević 8. srpnja odlučio je poništiti dozvolu za održavanje i Caffe de Matošu odbio produljiti daljnje korištenje Trga braće Mažuranić.

Podsjećamo, ovu manifestaciju organizira tvrtka Jarun Park d.o.o. Direktor Ivan Paškvan prije samo nekoliko dana objasnio je kako su i oni sami doznali za prijavu stanara. Nakon toga tražili su sastanak s Gradom i pokrenuli peticiju za spas festivala.

image
Caffe de Matoš
Davor Pongracic/Cropix

- Nitko nam se direktno nije javio s pritužbama, a kad smo ljude iz Mjesnog odbora pozvali na razgovor, oni su ga odbili. Tijekom cijelog trajanja Caffe de Matoša nije nam se javila ni policija ni komunalno redarstvo. Zbog ovog problema bili smo na sastancima u Gradu i zadovoljni smo njima. Očekujemo da ćemo ih održati još nekoliko, govorio nam je tada Paškvan.

Čini se međutim, da je u međuvremenu došlo do preokreta.

image
Caffe de Matoš
Davor Pongracic/Cropix

Prema pomalo konfuznom odgovoru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Povjerenstvo za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje, na prvom zasjedanju 17. lipnja odbilo je zahtjev za produljenjem Caffe de Matoša na Mažuranićevom trgu. Odbijeni su još i Ritam Mediterana i Svijet tanjura na Europskom trgu. U priloženom odgovoru na upit Jutarnjeg, nadležni ured odgovorio nam je kako je ipak gradonačelnik 8. srpnja poništio odluku kojom je Caffe de Matoš odobren 18. lipnja. Zato se trenutno Caffe de Matoš nalazi i na popisu manifestacija kojima je odobreno korištenje javnih površina, i na popisu onih kojima je korištenje odbijeno.

Direktor organizatorske tvrtke, Ivan Paškvan, nije nam se javljao, a na odgovor Službe za informiranje moramo pričekati nekoliko dana.

Kako neslužbeno doznajemo od ugostitelja na festivalu, do 15. kolovoza imaju plaćen najam i do tada bi se festival trebao sigurno održavati...

image
Caffe de Matoš
Davor Pongracic/Cropix

Javna ustanova Maksimir, koja upravlja zaštićenim područjima Grada Zagreba, piše nam kako je tvrtka Jarun park d.o.o. ovo ljeto željela organizirati i Ljeto u Ribnjaku - Matoš u Ribičiji. Za to događanje, koje je trebalo trajati dva mjeseca, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode izdao je negativno mišljenje te nije dao koncesiju. Objasnili su kako događanje “svojim opsegom, karakterom i potrebnim prostornim kapacitetom nije primjeren zaštićenom povijesnom perivoju.”

Dodatni razlog bile su pritužbe građana na isti događaj prošlog ljeta 2020. godine. Javna ustanova Maksimir ubuduće će manifestacije sličnog karaktera usmjeravati na prostore poput Trga dr. Franje Tuđmana, Bundeka ili Jaruna.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:26