GRADONAČELNIK O POTRESU

Tomašević: ‘Nije obnovljena nijedna kuća, jako sam nezadovoljan. Gdje je zapelo? Zakon je jasan...‘

Ukoliko ne valja zakon, neka se opet promijeni, ako treba. Ukoliko ne valja program mjera, neka ga se promijeni, rekao je

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je gradska vlast, na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa, izrazito nezadovoljna obnovom privatnih zgrada za koju je odgovorna država te ju je pozvao da kaže kako još može pomoći istaknuvši da će to grad napraviti.

“Na nama, Gradu Zagrebu, je da pomognemo, ali isto tako, naše strpljenje, kao i strpljenje građana je sve tanje i tanje. Ali evo, neka kažu kako još možemo pomoći i mi ćemo to napraviti”, poručio je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa, kad još nijedna privatna zgrada ili kuća u Zagrebu nisu obnovljeni, ocijenio je da je time “izrazito nezadovoljan”.

Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Fondu za obnovu ponudio je svu moguću podršku u pokretanju obnove privatnih kuća i zgrada, istaknuvši da je grad u proračunu za to namijenio 160 milijuna kuna ove godine. Novac je to odvojen za 20 posto s koliko je grad, prema Zakonu, dužan sufinancirati obnovu privatnih kuća i zgrada građana, a ove godine je još uvijek netaknut, jer čeka da se završe procesi za koje je zadužena država.

“Prve najave iz Fonda za obnovu bile su da će obnova krenuti u ožujku, sad je to odgođeno na travanj”, rekao je Tomašević. Istaknuo je da sad, nakon što je koncem prošle godine izmijenjen Zakon o obnovi, kao i program mjera, “doista ne vidi što bi mogao biti razlog da obnova ne krene”.

Upitan gdje je zapelo i tko je krivac jer se obnova privatnih zgrada ne događa, Tomašević je istaknuo da je prema zakonu jasno kako je obnova privatnih zgrada u ingerenciji države - ministarstva i fonda.

Poručio je državi da ukoliko još nešto u formalnom okviru ne valja, to opet promijeni.

“Ukoliko ne valja zakon, neka se opet promijeni, ako treba. Ukoliko ne valja program mjera, neka ga se promijeni”, rekao je Tomašević.

Ako je u provedbi obnove problem nedostatak građevinskog sektora, neka se raspišu međunarodni natječaji, nastavio je.

Na pitanje postoji li prognoza koliko bi privatnih kuća i zgrada trebalo biti obnovljeno do kraja ove godine, Tomašević je istaknuo da je iznos od 160 milijuna kuna dogovoren u suglasju s ministarstvom.

“Na temelju razgovora s ministarstvom i jesmo li odvojili 160 milijuna kuna (...) jer smo očekivali da je to nekih 800 milijuna kuna obnove privatnih zgrada, koja bi trebala krenuti i biti potrošena ove godine”, istaknuo je.

Također, Tomašević je podvukao crtu na sve što je grad u posljednjih devet mjeseci napravio za obnovu.

U prvom mahu, kaže, osigurali su pregled preostalih oštećenih objekata jer su još neki bili nepregledani, mobilni timovi koji su obišli više od 4 tisuće oštećenih objekata kako bi pomogli u pripremi dokumentacije potrebne za obnovu. Zatim je povučen novac iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada u vlasništvu grada, sad je već više od milijarda kuna ugovorenih projekata.

Grad je već 250 milijuna kuna uložio u obnovu javnih zgrada, koje će onda refundirati iz Fonda solidarnosti. Pronađen je i privremeni smještaj onih koji nakon potresa bili u kontejnerima i Hostelu Arena, grad je posudio svoje zaposlenike ministarstvu i fondu s ciljem ubrzavanja procedura, nabrojao je Tomašević te dodao da je grad dodijelio 41,8 milijuna kuna novčane pomoći za građane čiji su objekti stradali u potresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:09