GRADONAČELNIKOVA PRESICA

Tomašević o Festivalu slobode, Pripuzovoj ponudi, žičari i novim natječajima: ‘Uzimamo aute na električni pogon‘

‘Nakon što smo raspisali članove za tri člana Uprave u Holdingu, rapisali smo i natječaj u ZET-u‘
Tomislav Tomašević
 Darko Tomas/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici imali su konferenciju za novinare u utorak prijepodne.

Zamjenica Danijela Dolenec izjavila je da se otvara natječaj za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba. Rekla je da će biti zadužen za kompletnu komunikaciju prema javnosti, da mora imati četiri godine iskustva te aktivno poznavanje barem jednog stranog jezika.

Također je rekla da Gradski ured za prostorno uređenje traži pročelnika. Natječaji će biti otvoreni do 7. listopada.

Tomislav Tomašević govorio je o javnoj nabavi za najam vozila.

- Nastavljamo s natječajima za uprave gradskih poduzeća. Nakon što smo raspisali članove za tri člana Uprave u Holdingu, rapisali smo i natječaj u ZET-u, a danas raspisujemo natječaj za Upravu Zagrebačkog velesajma, trećeg najvećeg gradskog poduzeća. Uvjeti će biti isti kao i za članove drugih poduzeća, najavio je.

- Poništili smo natječaj za najam 150 vozila, vrijedan 4,5 milijuna kuna. Traje javno savjetovanje za najam 50 automobila, trošak godišnji će biti 1,8 milijuna kuna, ukupno 5,4 milijuna bez PDV-a za tri godine, rekao je.

- Polovica tih automobila će biti na hribidni ili električni pogon, pokušavamo promovirati zelenu javnu nabavu. Želimo mijenjati korištenje voznog parka od strane gradske uprave. To ima svoje uštede, rekao je.

Pitanje o biootpadu

- Ne mogu detaljno komentirati postupak javne nabave. Tu se snalazimo kako znamo uz pomoć Zrinjevca. Dugoročno rješenje bi bila kompostana u vlasništvu Grada Zagreba. Kao kratkoročno rješenje smo raspisali javnu nabavu. Ne mogu komenrati ništa jer se provjerava tehnička dokumentacija. Time se bavi povjerenstvo, sve bi trebalo biti gotovo kroz mjesec dana, rekao je.

Nije želio komentirati hoće li izabrati tvrtku Petra Pripuza čija je ponuda, navodno najjeftinija.

- Iako je propala javna nabava za biootpad netom prije izbora, unatoč toe nigdje se nije gomilao biootpad, imali smo neka kratkoročna rješenja. Zato smo raspisali novu javnu nabavu. Građani to neće osjetiti ni na koji način, rekao je.

Je li Zagreb trebao napraviti nešto više vezano za održani Festival slobode jer skup nije bio prijavljen?

- Bili su predstavnici Stožera na Trgu, bila je i policija. Čuo sam se malo prije s Markom Rašićem koji mi je rekao da se pregledava snimka sa skupa temeljem kojeg će se dalje postupati. Skup nije bio prijavljen, odgovorio je Luka Korlaet.

- Treba vidjeti koja je nadležnost grada, jer se okupljanje prijavljuje policiji. Na nama je da se koordiniramo s policijom, ali policija postupa, rekao je Tomašević.

Sljemenska žičara

- Čekamo novi termin s ministrom prometa (Olegom Butkovićem), jučerašnji je odgođen. Bez obzira na to, idemo dalje s pripremama za javnu nabavu. Bez obzira na ishod razgovora idemo prema tome da se smanji buka na donjem dijelu žičare. Javni natječaj za bukobrane bit će raspisan za tjedan dana, rekao je Tomašević.

- Nisam sretan kako je izvedena, nisam sretan koliko je koštala, dosta kreditno opterećuje ZET, apeliram na građane da što više koriste ZET. U lošem je stanju tvrtka. U tom smislu je ključno da žičara počne donositi prihode, rekao je.

Cijene obroka u vrtićima i školama ostaju iste

- Što se tiče vrtića i škola, nismo razmatrali povećanje cijena obroka zbog poskupljenja cijena hrane u Hrvatskoj, rekao je Tomašević odgovarajući na pitanje novinara.

Dozvole za drobilice

- Vezano je uz novi Zakon o gospodarenju otpadom. Ali o tome bih sljedeći tjedan. Što se tiče nabave drobilica, očekujemo da ćemo ih imati u roku od tri mjeseca, rekao je Tomašević.

Vrećice za sortiranje otpada, odvoz metala i plastike

- Obrada metala i plastike tu su ugovori na snazi i tu ne bi trebalo dolaziti do zastoja, pozivam da se to informira i da se to riješi. Što se tiče vrećica, one se dijele na kućne adrese, to ide svojom dinamikom. Pozivam građane da ako nisu dobili vrećice, da prijave Čistoći. Što se tiče sortiranja stakla, plastike, metala.. radimo na tome da se napravi sortirnica u vlasništvu Grada Zagreba, rekao je.

Crkva na Savici

- Taj problem se vuče već 15 godina vezano za lokaciju na Savici. Na tome ćemo raditi da se obnovi povjerenstvo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vjerskim zajednicama. O tome idući tjedan. Pokrenut ćemo urgentne postupke, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44