ODRON ‘PLANINE SMEĆA‘

Tomašević o Jakuševcu: ‘Nismo obavijestili javnost jer nije bilo ugroze za građane, a ono što tvrdi HDZ je notorna laž‘

Provjerene su sve mjerne postaje. Nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo, naveo je gradonačelnik

Tomislav Tomašević, odron na Jakuševcu

 Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak kako je u tijeku istraga o razlozima odrona zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec koje održavaju privatne tvrtke, a javnost o urušavanju nije bila ranije obaviještena jer za građane nije bilo ugroze.

"Privatne tvrtke su te koje održavaju odlagalište Jakuševec na temelju javne nabave tako da će izvidi koji su u tijeku utvrditi odgovornost, a i nas zanima zašto je do toga došlo i kako da se to nikad ne ponovi", izjavio je Tomašević koji je prisustvovao dodjeli nagrada Luka Ritz u Gradskoj skupštini.

Radi se o plohi iz 2017. godine koja se već neko vrijeme ne koristi, kazao je Tomašević. Kvartalno ispitivanje strukture odlagališta, odnosno za zbijenost samih materijala provedeno je u listopadu i u njemu nije bilo nikakvih pokazatelja da bi išta moglo biti problematično.

Kad se odron dogodio, Zagrebački Holding odmah je prema protokolu obavijestio Državni inspektorat te su u tijeku izvidne radnje.

"Provjerene su sve mjerne postaje iz perspektive bilo kakvih koncentracija što odlagališnih plinova što svih drugih čestica koje se mjere u zraku. Nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo", naveo je gradonačelnik dodavši kako javnosti nije ranije obaviještena o odronu jer nije došlo do ugroze za građane.

Tomašević je odbacio navode zagrebačkog HDZ-a kako je do odrona došlo zbog miješanja biootpada i komunalnog otpada, kazavši kako je riječ o notornoj laži jer se odvajanje biotopada u Zagrebu povećalo pa ga stoga ima manje u strukturi samog odlagališta.

Najavio je i kako će do sanacije klizišta doći kada se završi službena istraga o razlozima odrona.

image

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Odron na odlagalištu otpada Jakuševec

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:25