GRADSKA SKUPŠTINA

Tomašević o plaćama u Holdingu, ‘osobama koje menstruiraju‘...: ‘Svoje ideološke stavove nikada nisam skrivao‘

Herman tvrdi da ‘uprava Holdinga uživa izdašna primanja i povlastice‘ te da predstavljaju ‘upravljačku kremu‘.

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/Cropix

Zatvaranje gradilišta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, novi model odvoza smeća, “osobe koje menstruiraju” i plaće šefova Zagrebačkog holdinga, teme su o kojima se najviše diskutiralo na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

image

Mislav Herman

Ranko Suvar/Cropix

Tako je najveće tenzije digao zahtjev HDZ-a da se objave podaci o primanjima svih rukovoditelja Zagrebačkog holdinga, što je potaknuto saznanjima da pojedini članovi uprave Holdinga aneksima ugovora ostvaruju dodatna primanja na plaću. Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a rekao je za govornicom Skupštine da "uprava Holdinga uživa izdašna primanja i povlastice" te da predstavljaju "upravljačku kremu".

image

Mislav Herman i Ivana Kekin

Ranko Suvar/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na to je odgovorio da su svi članovi uprave Holdinga izabrani javnim natječajem i da rade za puno manje plaće od onih koje mogu ostvariti u realnom sektoru.

image

Tomislav Tomašević

Ranko Suvar/Cropix
image

Tomislav Tomašević

Ranko Suvar/Cropix

- Činjenica je da sadašnji predsjednik uprave Holdinga (Ivan Novaković, op.a) ima manju plaću od bivše predsjednice uprave (Ana Stojić Deban op.a). Ali ja jedva čekam da se objave svi ugovori rukovoditelja Holdinga pa da se vidi i koliko su pojedini šefovi iz bivše vlasti i HDZ-a primali u Holdingu – rekao je Tomašević.

image

Joško Klisović

Ranko Suvar/Cropix

Također, osvrćući se na pitanja oporbe zašto su zaustavljeni radovi na Dječjoj bolnici Srebrnjak, nakon što je izvođač radova Kamgrad raskinuo je ugovor i povukao se s posla, a čime je u pitanje doveden projekt vrijedan 60 milijuna eura, Tomašević je ponovio da je to sve naslijeđeno od prošle vlasti.

- Prošla je gradska vlast donijela projekt, izabrala izvođače radova, nadzornike tih radova i ti su radovi, iako su trebali već biti gotovi, dovedeni do četiri posto – ponovio je Tomašević dodajući da su prve dvije godine radova otišle u vjetar zbog peripetija i sukoba bivšeg gradonačelnika s bivšim vodstvom bolnice, nakon čega je postavljena nova bolnička uprava.

Na Sjednice se opet povelo i pitanje hoće li novi program skupljanja i odvoza smeća, pomoću službenih gradskih vrećica, uspjeti zaživjeti od 1. srpnja kako je planiran ili ne. Neki su gradski akteri, poglavito Tomaševićevi koalicijski partneri SDP izrazili skepsu oko toga.

image

Ivana Kekin

Ranko Suvar/Cropix

- Taj rok ostaje i dalje. Mi smo otpočetka govorili da ćemo postaviti ambiciozan cilja za početak provedbe tog programa. Ponavljam, taj cilj ostaje, ali ako će biti odgode to će biti najviše mjesec dana – rekao je Tomašević.

Što se gradskog Programa za mlade tiče, u kojem se pojavila formulacija “osobe koja menstruira”, gradski je oporbeni zastupnik Mosta Trpimir Goluža opet prigovorio Tomaševiću da se, usprkos svim gradskim problemima, bavi ideologijom.

Tomašević je na to odgovorio da on “svoje ideološke stavove nikada nije skrivao”.

- U našem programu piše da ćemo raditi na tim stvarima, kao recimo na tome da se omogući dostupnost pobačaja u zagrebačkim bolnicama. Također, u programu piše da ćemo osobno biti na Povorci ponosa i da ćemo je podržati, što i činimo – rekao je.

image

Tomislav Tomašević, Danijela Dolenc i Luka Korlaet

Ranko Suvar/Cropix

Do kraja dana očekuju se glasanje Gradske skupštine na ukupno 28 točaka dnevnog reda. Između ostalog, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, Prijedlog programa za mlade Grada Zagreba od 2022. do 2025. godine, Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2021. i Izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:10